11. novembra 2013

Mimo fyzické telo

V dnešnej dobe existuje už toľko svedectiev o skúsenostiach bytia mimo tela v kritických situáciách (tzv. Out-of-body-experience, OBE), že ich lekári a psychológovia proste nemôžu ignorovať. Odvtedy, čo sa týmto fenoménom začali zaoberať takí známi lekári ako napr. doktor Raymond Moody alebo doktorka Elisabeth Kübler-Ross, sa poznatky v tejto problematike značne rozšírili. Nasledujúci ukážkový prípad zažil istý lekár roku 1916 a celá záležitosť sa mu zdala taká neuveriteľná, že po celý zvyšok života odmietal byť uvádzaný do súvislosti so svojím zážitkom.

V dobe udalosti – bolo to v apríli roku 1916 – slúžil mladý muž ako sanitný dôstojník Kráľovského letectva a bol so svojou jednotkou premiestnený na západný front vo Francúzsku. Na základe núdzového volania z inej základne nastúpil spolu s pilotom do pristaveného lietadla a okamžite odštartovali. Avšak predtým, než pilot nabral výšku, sa lietadlo dostalo do príliš skorej otáčky. Nevyhnutným následkom bolo, že lietadlo stratilo vztlak a dostalo sa do prudkej vývrtky. Mladý dôstojník to však všetko bral s podivným pokojom. Rozmýšľal dokonca nad tým, ktoré krídlo narazí do zeme ako prvé. A odrazu mal pocit, ako keby sa na seba pozeral z výšky asi 60 metrov.

Pozeral sa na svoje telo, ktoré teraz ležalo na ploche letiska. Pri náraze bol totiž vymrštený z trupu lietadla a následkom zranení stratil vedomie. Zvláštne však bolo, že mal pocit "príjemnej bdelosti". Jasne a zreteľne videl, ako nezranený pilot a dvaja dôstojníci bežia k jeho telu a skláňajú sa nad ním. Jeho "duša" či akési astrálne telo sa pritom vznášalo hore a divilo sa, že si s jeho fyzickým telom ostatní dávajú takú námahu. Mladý dôstojník si vtedy dokonca pomyslel: "Keď by ma tak už konečne nechali na pokoji..."

Potom z hangáru vyšla sanitka. Zo sanitárskeho domu vyšiel lekár a naskočil do auta, no hneď aj vystúpil naspäť a bežal dnu, ako keby si niečo zabudol. Auto ho počkalo a potom pokračovalo k miestu nehody. Zatiaľ čo to sanitný dôstojník, ktorý bol ešte stále v bezvedomí, pozoroval, ucítil náhle, ako sa veľkou rýchlosťou vzďaľuje z miesta deja. Mal pocit, že sa pohybuje smerom k blízkemu mestu a potom nad more. Bol však stále pokojný a rozmýšľal, kam sa to teraz poberá, no zároveň cítil, ako ho niečo veľkou silou priťahuje späť. Ocitol sa znova nad svojím fyzickým telom, kde zbadal, ako mu ošetrujúci lekár podáva nejaký liek.

Keď sa sanitný dôstojník neskôr prebral v nemocnici, dlho nad svojím zážitkom premýšľal. Pýtal sa sám seba, či si "let" k moru predsalen sám nevymyslel. Videl však presne a jasne, čo sa deje s jeho fyzickým telom dolu na zemi a ako sa ho ostatní snažia zachrániť. Svojmu nadriadenému potom predložil dôkladnú správu o tom, čo prežil. Ten mu na základe diskrétneho prieskumu všetky detaily potvrdil. O pravdivosti tohoto zážitku svedčila jedna okolnosť: letisko ležalo v trávou zarastenej doline a z miesta, kde sa dôstojník "vznášal", by nemohol vidieť budovu posádky a hangár. I napriek týmto podrobnostiam však tento ohromujúci zážitok držal dlho v tajnosti. Zažil toho osudového dňa mladý sanitný dôstojník naozaj výlet zo svojho fyzického tela?

Veda dnes pokladá mimotelovú skúsenosť za druh halucinácií, ktoré môžu byť spôsobené rôznymi psychologickými a neurologickými faktormi. Niektorí parapsychológovia a špiritualisti to však považujú za dôkaz o tom, že duša, duch či "energetické telo" (alebo aj aurálne pole) sa môže od fyzického tela oddeliť a precestovať veľké vzdialenosti. Takáto skúsenosť obvykle vzniká po poškodení mozgu, strate niektorých zmyslov, zážitkoch blízko smrti, ale aj pri užívaní psychedelických drog, dehydratácii a spánkovej či elektrickej stimulácii mozgu. Mimotelovú skúsenosť zažije v priemere každý desiaty človek minimálne raz v živote, no vedci si tento jav stále nevedia uspokojivo vysvetliť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára