25. decembra 2013

Biela pani z Balete Drive

Filipíny sa pýšia bohatým folklórom a legendami, v ktorých vystupujú rôzne bytosti z iného sveta. Medzi hordy mátoh patrí napríklad mýtický aswang – desivý upírsky tvor, duwende – druh akéhosi škriatka, či tikbalang – hybrid pripomínajúci napol koňa a napol človeka. Medzi tieto obludy, ktorými rodičia strašia neposlušné deti, patria samozrejme i klasickí duchovia. Jeden známy duch sa v priebehu rokov často objavoval i na ulici Balete Drive v meste Quezon.

Balete Drive je na pohľad obyčajná ulica, ktorá spája bulváry Aurora a Rodriguez. Cesta slúži hlavne na prepravu tovaru a pre taxikárov, ktorí po nej ľahko prevážajú pasažierov z mesta. Pozdĺž ulice sa nachádzajú historické španielske vily z čias pôvodných obyvateľov a mohutné stromy, ktoré miestni volajú "balete" a podľa ktorých dostala ulica názov. Podľa legiend tieto stromy slúžia ako útočisko pre duchov a iné mýtické tvory. Starší ľudia stále deti varovali, aby sa okolo stromov nehrali, pretože ich vraj škriatkovia a víly pozvú do svojej ríše priamo v strome, a ak by nejaké dieťa zjedlo nejaký plod, ostalo by v strome uväznené naveky.

Historky a strašenie
Ľudia sa ulici začali vyhýbať kedysi v 50. rokoch, keď viacerí vodiči začali hovoriť o "bielej pani", duchovi, ktorý je tiež známy vo filipínskom folklóre. Legendy hovorili, že biela pani sa zjavuje najčastejšie taxikárom, pretože sama bola obeťou jedného taxikára. Často vraj taxikári pri prejazde ulicou spozorovali, že na zadnom sedadle ich prázdneho auta ktosi sedí, a pri pohľade do spätného zrkadla zistili, že ich pozorujú chladné oči ženy v bielych šatách. Objavilo sa tiež mnoho príbehov o pôvode bielej pani na Balete Drive. Najznámejšie hovoria o tom, že biela pani bola študentka z univerzity, ktorú na ceste domov znásilnil a zabil taxikár, ktorý ju viezol. Potom jej telo zahodil kdesi do jamy pri jednom z veľkých stromov. Odvtedy sa vraj pomstychtivý duch objavuje pozdĺž cesty a hľadá svojho vraha. Tento príbeh koluje medzi obyvateľmi mesta už po celé generácie.

Iná verzia hovorí, že biela pani prebýva v jednom zo starých domov, ktoré sa pri ceste nachádzajú. Dievča sa vraj stalo obeťou vlastnej tyranskej rodiny a zjavuje sa o tretej ráno osamoteným vodičom, zrejme v snahe utiecť z domu alebo hľadať pomoc. Niektorí taxikári dokonca tvrdili, že sa akýmsi bizarným spôsobom ocitli v "časovej slučke" a so svojím autom neustále prechádzali okolo toho istého domu, aj keď šli po ulici stále jedným smerom. Z tejto nadprirodzenej situácie sa údajne mohli dostať len po odrieknutí modlitby alebo tým, že si tričko obliekli naruby. Vďaka týmto historkám sa väčšina taxikárov ulici po polnoci vyhýba, a keď niektorí musia oblasťou prejsť, často trúbia, aby bielej pani dali najavo, že tadiaľ cestujú. Na druhej strane je však možné, že celý príbeh je podvrh a bol vytvorený miestnymi, aby do oblasti prilákal viac turistov. Balete Drive je v skutočnosti dnes rušným miestom s mnohými obchodmi a fast-foodmi, kde sa zastavuje mnoho ľudí. Tak či onak, príbeh o bielej pani z Balete Drive je najznámejšou mestskou legendou na Filipínach a radí sa k najznámejším príbehom o duchoch objavujúcich sa na cestách.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára