13. januára 2014

Prekliaty kotol z Lincolnshire

Na severe anglického panstva Lincolnshire sa nachádza farma s názvom Manor Farm, ktorá v pivnici ukrýva znepokojivé tajomstvo. Leží tam totiž už roky zapečatený starý železný kotol, o ktorom sa povráva, že je prekliaty. Na konci 19. storočia vraj na farme strašil zlý duch a majiteľom spôsoboval také problémy, že sa odhodlali k exorcizmu a ducha uväznili v kotli naplnenom zeminou a špendlíkmi. Legenda hovorí, že ak niekto kotol z malej pivnice vynesie, zlý duch sa oslobodí a znova bude strašiť živých.

Historické záznamy hovoria o mladej dievčine, ktorá na farme žila v 80. rokoch 19. storočia. Tá údajne tvrdila, že na farme straší zlomyseľný škriatok menom Hobthrust. Hobthrust sa vo folklóre totiž objavuje ako bežný škriatok severného Anglicka. Škriatok sa vraj objavoval vždy o polnoci, niesol kotol naplnený pieskom a kosťami detských palcov a rachotil s ním.

Povráva sa, že každý, kto sa kotla dotkne a bude s ním manipulovať, bude prekliaty krutou smrťou. Vďaka tejto kliatbe vraj umreli minimálne traja ľudia. Istý chlapec pri hraní našiel kotol v pivnici, okamžite ho vzal a hodil ho do neďalekého rybníka. Do hodiny bol vraj mŕtvy, keď ho nešťastnou náhodou prešiel voz naložený senom. O mnoho dní neskôr kotol našiel miestny muž, ktorý ho z rybníka vylovil a vrátil ho späť do pivnice. O pár hodín však záhadne zomrel. Tretia obeť kliatby bol 6-ročný Charles Atkins, ktorého rodina na farme žila v 30. rokoch 20. storočia. Roku 1975 sa John Atkins, starší brat Charlesa, v novinách o incidente osobne vyjadril. Tvrdil, že ich otec ich vždy varoval, aby sa k starému kotlu nepribližovali. Charles sa však pri spoločnej hre kotla náhodou dotkol, a na druhý deň, keď sa chlapci hrali na poli, ho prešiel voz, podobne ako v prvom prípade úmrtia.

Dedinou však kolovala ďalšia verzia legendy, ktorá hovorila o tom, že kotol obsahoval popol trpaslíka, ktorý bol zabitý pri opátstve Thornton Abbey. Medzi opátstvom a pivnicou farmy údajne viedol záhadný tunel, ktorý tieto dve miesta spájal. Po smrti mnísi z opátstva pozostatky trpaslíka vraj preniesli cez tunel na pôdu farmy. Po smrti Charlesa Atkinsa bola pivnica s kotlom zamurovaná po dobu 35 rokov.

Roku 1974 miestny obchodník John Morton farmu kúpil a začal ju renovovať. Zamurovanú pivnicu znova otvoril, no robotníci o prekliatom kotli počuli a odmietali sa priblížiť k rohu, kde mal kotol po dlhé roky nerušene spočívať. Miestny kňaz menom Bob Kenyon, ktorý v existenciu kliatby veril, sa dokonca ponúkol, že kotol odstráni, pretože je voči zlému duchovi imúnny. Pán Morton sa však rozhodol, že kotol umiestni do oceľovej klietky a tú zakope do pôdy pivnice. Tvrdil tiež, že historkám o škriatkoch a trpaslíkovi i tak nikto v skutočnosti neveril, a tak bol kotol pre istotu umiestnený do oceľovej schránky bez toho, aby sa ho niekto dotkol alebo ním pohol. Dnes je pivnica farmy znova pevne zamurovaná a nie je do nej možný prístup. Rodina Wilksovcov, ktorá v dome v súčasnosti žije, nehlásila žiadne nadprirodzené javy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára