3. februára 2014

Tatzelwurm

Legendy o podivnom tvorovi menom Tatzelwurm (z nemčiny "červ s pazúrmi"), ktorý má tiež prezývku "alpský drak", sa objavujú už po stovky rokov a viažu sa hlavne k Švajčiarsku a oblasti rakúskych Álp. Zoológia tohto mýtického tvora stále nedokáže zaradiť k známym druhom a jeho existenciu naznačujú najmä hlásenia svedkov a nejaké pochybné fotografie.

Popis
Nejasné historky z folklóru o pôvode a výzore tvora sa často líšia, no väčšinou hovoria o akomsi drakovi, ktorý sa zakráda horami, hlavou pripomína mačku a telom hada, pričom má pozdĺž chrbta výrasky podobné ostňom. Niektorí si myslia, že ide o druh vydry, zatiaľ čo iní tvora považujú za akéhosi neznámeho plaza, pričom sa špekuluje, že by mohlo ísť o gigantickú salamandru alebo jedovatú jaštericu Gila, ktorá sa však vyskytuje v Amerike.

Pozorovania
Prvé známe pozorovanie sa odohralo roku 1779 a týkalo sa istého Hansa Fuchsa, ktorý zbadal hneď dvoch tatzelwurmov. Muž bol zo stretnutia taký vyľakaný, že onedlho umrel na infarkt, no ešte predtým sa stihol zdôveriť svojej rodine. Jeho známy dokonca vytvoril aj obraz, ktorý opisoval Fuchsov zážitok, a na ktorom vidieť dva tvory podobné plazovi.

Ku koncu 19. storočia začalo svedkov pribúdať. Ľudia väčšinou opisovali tvora, ktorý pripomínal hada či podobného plaza a jeho telo bolo hrubé asi 8 centimetrov a na dĺžku meralo 1,2 metra. Tvor mal vraj šupinatú kožu hnedej alebo bielej farby, plochú hlavu podobnú mačacej a desivý pohľad. Ústa mal plné ostrých zubov a jazyk podobný hadovi. Vo väčšine hlásení sa tiež vyskytli aj dve predné končatiny s tromi prstami. O správaní tvora tiež kolovali rôzne dohady. Vravelo sa, že ak sa tvor nedal na útek hneď na to, čo ho svedok zbadal, začal byť agresívny. Vydával pritom akési fučanie a vedel vyskočiť do vzduchu a človeka pohrýzť.

Kedysi roku 1883 alebo 1884 tatzelwurma sledoval istý Kaspar Arnold z okna horskej reštaurácie v Tirolsku. Tvora pozoroval asi 20 minút a presvedčene tvrdil, že tvor mal iba dve nohy. 

V lete 1921 na dvoch svedkov pri Salzburgu skočil z výšky asi 2 metrov neznámy tvor opísaný ako tatzelwurm. Tvor bol sivej farby, dlhý asi 60-90 centimetrov a vyzeral trocha ako mačka.

Roku 1924 sa našla kostra dlhá 1,5 metra, ktorá pripomínala akéhosi podivného plaza.

V lete 1969 zas istý muž údajne zbadal tvora dlhého asi 90 cm s dvomi prednými končatinami blízko Lengsteinu. Tvrdil, že zvieraťu sa nafukoval krk.

Roku 1990 dvaja prírodovedci v oblasti Domodossola v Taliansku našli kostru podobnú veľkému plazovi. Giuseppe Costale v tej istej oblasti dvakrát videl zvláštneho sivého tvora s hrebienkom, ktorý sa pohyboval podivným kľukatým spôsobom.

Tatzelwurm vraj v zime hibernuje v skalných puklinách a skrýšach v horách. Vraví sa však, že ich niekedy nájdu i farmári v kopách sena. Jeden farmár raz podľa správ tvora zabil, na čo z neho vytiekla podivná zelená tekutina. V modernej dobe sa o tvorovi už hovorí len ako o folklórnej bytosti, ktorá vychádza z legende o drakovi. Niektorí kryptozoológovia i nadšenci však veria, že sa jedná o skutočný, no zatiaľ neznámy druh, ktorý stále žije hlboko v horách. Pokiaľ sa však neobjaví nejaký fyzický dôkaz či presvedčivá fotografia alebo video, tatzelwurm bude zrejme stále iba mýtickým tvorom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára