13. júla 2014

Fotografické odkazy z onoho sveta

V súčasnosti sa na komunikáciu s duchmi používa mnoho technologicky vyspelých zariadení, akými sú merače elektromagnetického poľa, malé diktafóny či takzvané "ghost boxes", cez ktoré údajní mŕtvi komunikujú cez statický ruch. V 80. rokoch sa však v Los Angeles objavil prípad, ktorý bol unikátny tým, že duch nechával odkazy priamo na polaroidových fotografiách.

V roku 1985 sa John Matkowsky nasťahoval do starej chaty, ktorá stála na kraji kalifornskej metropoly Los Angeles. Krátko na to však v chate počul viaceré zvuky, ktoré spočiatku pripisoval veku stavby, ktorá bola postavená okolo roku 1906. Pociťoval taktiež na koži zimomriavky a husiu kožu, vraj kvôli prievanu. Veci dostali spád až v roku 1990. John začal intenzívne pociťovať, že sa v jeho dome nachádza ešte niekto iný. Kútikom oka vídal zvláštne tiene a v stenách jednej málo používanej izby sa niekedy ozývalo hlasné búchanie. John si bol istý, že svoj domov zdieľa s prítomnosťou niečoho neznámeho, čo mu potvrdili aj jeho priatelia, ktorí ho boli navštíviť.

Na Vianoce roku 1991 John dostal ako darček nový polaroid. Keď raz sedel v izbe a mal ho poruke, zacítil znova, že nie je sám. Namieril teda fotoaparát na vchod do izby a stlačil spúšť, na čo sa dvere náhle zabuchli. Po tom, čo z prístroja vyšla fotografia, John si všimol, že sa na nej nachádza podivný tvar pripomínajúci "smiešne strašidelnú postavu". Keď vo fotení pokračoval ďalej, na mnohých fotkách sa objavovali podivné anomálie. Keď dal fotoaparát preveriť, či nejde o nejakú technickú závadu, bolo mu povedané, že funguje perfektne.

Pri jednej príležitosti, kedy mal John návštevu, sa jeden jeho známy opýtal "Si tu?" a následne stlačil spúšť. Na fotke sa na údiv prítomných objavila strašidelným kostrbatým písmom priama odpoveď "Áno". Keď sa hneď nato tým istým spôsobom spýtali "Ako sa voláš?", na ďalšej fotografii sa objavilo meno "Wright". Počas nasledujúceho mesiaca vzniklo takmer 100 podobných fotografií, na ktorých svedkom duch odpovedal. Väčšinou prichádzali odpovede v angličtine, no stalo sa, že bytosť odpovedala aj v latinčine. Jednou z najšokujúcejších informácií, ktorú im duch zdelil, nasledovala po otázke "Kto je Wright?", na čo bytosť odvetila v latinčine "Et alia corpus delicti", teda v preklade "Okrem iného obeť vraždy". Po historickom prieskume však John nenašiel žiaden záznam, ktorý by hovoril o nejakej vražde v jeho súčasnom bydlisku, čo ho trocha zmiatlo.


John neskôr kontaktoval parapsychologické stredisko a pozval si k sebe celý tím expertov vybavených mnohými polaroidovými filmami. Tím bol spočiatku skeptický, no už o pár hodín sa mali presvedčiť, že v chate sa naozaj deje čosi podivné. Na ich fotografiách sa po kladení otázok vskutku začali objavovať odpovede, ktoré akoby sa materializovali zo vzduchu. Členovia tímu tiež pociťovali nevysvetliteľné pálivé pocity na koži a počuli hlasné búchanie, ktoré vychádzalo zo stien starého domu. Vyzeralo to tak, že na filmoch naozaj necháva odkazy akási neviditeľná bytosť. Odborníkom sa neskôr v laboratórnych podmienkach podarilo fotografie napodobniť, no bolo zjavné, že s filmom sa v týchto prípadoch manipulovalo, a tak nevedel nikto povedať, ako by John mohol so svojím polaroidom doma zmanipulovať svoje fotografie tak náhle, ak by sa teda pokúšal o takýto podvod.

Prízračné odkazy sa vraj po nejakom čase na fotografiách prestali objavovať, pričom posledná správa od ducha znela "Už je po všetkom". John však vo svojom domove naďalej cítil podivnú energiu a prítomnosť. Prípad je dodnes diskutabilný a skeptici namietajú, že sa jednalo len o šikovnú manipuláciu s fotkami, čo však odborníci už dávnejšie vylúčili. Či uveríme, že sa jednalo o autentický prípad komunikácie človeka s posmrtným životom, ostáva len na nás.

Prípad bol rozoberaný aj v seriáli "Unexplained Mysteries", kde sa objavilo viacero fotografií, ktoré nie sú na internete dostupné:

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára