17. júla 2014

Obrie jaštery v Austrálii

S austrálskou faunou sa dnes spájajú známe zvieratá ako klokany, koaly, wombaty či krokodíly, pričom niektoré nájdené jedince dorastajú na tomto kontinente do rekordných rozmerov. Kedysi dávno tam existovali zvieratá, ktoré sa dnes označujú ako "megafauna", a predstavovali omnoho väčšie verzie dnešných známych druhov. Jedným z týchto druhov bola aj megalania prisca, jašterica, pri ktorej by varan komodský vyzeral ako trpaslík. Povráva sa, že títo obri sa Austrálskou krajinou zakrádajú dodnes.

Zatiaľ čo varan komodský priemerne dorastá do veľkosti dospelého leva (najväčší jedinec mal niečo cez 3 metre), megalania by ho svojou veľkosťou tromfla niekoľkonásobne. Tento jašter totiž mohol narásť do veľkosti 9 metrov a vážiť aj pol tony. V dobe ľadovej bola megalania obávaným predátorom a podľa fosílií je známe, že v žalúdkoch týchto tvorov skončilo veľké množstvo zvierat aj domorodcov. Odborníci tvrdia, že tento druh by v dnešných dobách mal byť vyhynutý, no existuje viacero prípadov a očitých svedectiev, ktoré vravia o opaku. Austrálsky kryptozoológ Rex Gilroy je presvedčený, že tieto tvory prežili dodnes, a je len otázkou času, kedy sa ľuďom podarí odchytiť živého jedinca.

Pozorovania

Jeden známy prípad pozorovania obrovského jaštera sa týkal istého zememerača, ktorý sa v teréne venoval svojím povinnostiam. Niekedy okolo obeda sa muž unavený spaľujúcim slnkom vracal do svojho auta, pričom si všimol, že neďaleko leží veľké brvno. Keď však nasadol a zabuchol za sebou dvere, "brvno" sa odrazu pohlo a dalo sa do rýchleho behu. Muž si všimol, že ide o ohromnú jaštericu, ktorá merala približne 4,5 metra.

V 70. rokoch sa udialo viacero pozorovaní, ktoré vyšetroval Rex Gilroy. V júli 1979 sa dozvedel, že na jednom čerstvo pooranom poli našiel farmár stopy, ktoré by mohli patriť veľkému jašterovi. Na poli sa našlo asi 30 stôp, ktoré už však boli vplyvom dažďa mierne zničené, no Gilroy zo zachovaných stôp urobil sadrové odliatky, ktoré nápadne pripomínaju stopy megalanie.

V roku 1979 sa udialo ďalšie stretnutie s neznámam tvorom, tentokrát bol však svedkom skúsený herpetológ (vedec skúmajúci plazy a obojživelníky) Frank Gordon. Po nejakej práci vo Wattagan Mountains v Novom Južnom Walese sa Gordon vrátil do svojho auta a chystal sa odísť. Všimol si však niečo, čo pripomínalo veľké brvno, ktoré sa však náhle pohlo a dalo na útek. Jednalo sa vraj o jaštera dlhého až 9 metrov.

Tvora zazrel tiež jeden farmár, ktorý spozoroval obrovskú jaštericu, ako sa pohybuje na kraji poľa. Zviera od farmára pritom delil iba ostnatý plot. Odhadovaná dĺžka jaštera bola vraj 6 až 7,5 metra.

Niektoré správy naznačujú, že megalania sa neobmedzuje len na Austráliu, ale aj na Novú Guineu. V 60. rokoch šiel istý kňaz so svojím domorodým sprievodcom džípom popri rieke, keď si muži všimli veľkú jaštericu, ktorá sa vyhrievala na spadnutom strome. Kňaz sa chcel na zviera pozrieť bližšie, no domorodec dostal strach a rozkázal v ceste pokračovať. Kňaz sa nasledujúci deň na miesto pozorovania vrátil a spadnutý strom zmeral – mal asi 12 metrov, pričom zviera, ktoré obaja videli, ležalo po celej jeho dĺžke.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára