6. júla 2014

Kto bola Bridey Murphy?

V druhej polovici 20. storočia došlo medzi západnými obyvateľmi k náhlemu vzostupu viery v prevteľovanie. Podľa údajov z prieskumu verejnej mienky, ktorý sa konal v Spojenom kráľovstve v rokoch 1969 až 1979, stúpol počet tých, ktorí vyjadrili osobnú vieru v reinkarnáciu, z 18 na 28 percent. Podobný vzostup bol v tej istej dekáde zaznamenaný aj v USA. Čo však spôsobilo tento posun vo vedomí ľudí? Odpoveďou je regresívna hypnóza. Možnosti, ktoré odhalila regresívna hypnóza, pomocou ktorej sa človek vracia späť do minulých životov, zaujali pozornosť širokej verejnosti práve v prípade Bridget (Bridey) Murphy v roku 1952.

Virginia Tigh, 29-ročná manželka obchodníka a matka troch detí z Puebla v Colorade, si v hypnotickom stave, ktorý jej navodil Morey Bernstein, vtedy vybavila svoj minulý život, ktorý prežila v 19. storočí v Írsku. Bernstein bol skúseným amatérskym hypnotizérom s mnohoročnou praxou a predtým, než sa stretol s Virginiou Tigh, mal už viacero skúseností s regresívnou hypnózou. Po prvom sedení, ktoré odhalilo čistotu detailu, s ktorou sa nikdy predtým nestretol, si hneď uvedomil, že Virginia predstavuje na poli regresívnej hypnózy potencionálnu hviezdu.

Ako je to už zaužívané v praxi, Bernstein najprv Virginiu priviedol do jej detstva a potom ju povzbudzoval, nech ide ešte ďalej do minulosti, na miesto a do doby ešte predtým, než sa narodila. Virginia na otázky odpovedala v drsnom írskom nárečí so slangovými a hovorovými výrazmi, ktorým Bernstein nerozumel, a popisovala svoje rané detstvo veľmi živo. Povedala, že vyrástla ako najmladšia dcéra v rodine právnika, ktorý žil v írskom meste Cork. Narodila sa v roku 1798 a prežila 60 rokov svojho života, na konci ktorého zomrela na následky pádu, pri ktorom si zlomila panvu.

V priebehu sedení sa Bernstein postupne dozvedal stále viac a viac z minulosti ženy, vrátane všetkých druhov zvláštností a zaujímavostí, ktoré by bolo ťažké si vymyslieť – mená, dátumy, miesta, udalosti a obchody, ktoré sa vraj nachádzali v jej rodnom meste. Farbisto dokonca opisovala miestne zvyky, piesne a básne. Bridey rozprávala, ako sa vo veku 20 rokov vydala za Seana Briana Josepha McCarthyho, ktorý bol tiež synom právnika. Potom sa vraj presťahovali do Belfastu, kde McCarthy učil na univerzite. Rozhodli sa dokonca druhýkrát vziať v kostole v Belfaste, pričom Bridey si spomenula aj na meno kňaza, ktorý ich sobášil – otec John Joseph Gorman.

Behom roku 1952 si Bernstein každé jedno sedenie s Virginiou nahrával na pásky. Tieto neobvyklé rozhovory potom o 2 roky vychádzali na pokračovanie v novinách. Okamžite v americkej verejnosti vzbudili nemalý záujem a v novinách západného sveta sa prvkýkrát vo veľkom skloňoval pojem reinkarnácie. Bernsteinova kniha "Hľadanie Bridey Murphy" sa stala okamžite bestsellerom a vyšla v 30 krajinách sveta. Podľa väčšiny ľudí, ktorí knihu čítali, jej pravdivosť spočíva v ohromnom množstve detailov, ktoré Virginia vyrozprávala počas mnohých hodín hypnózy. Tí, ktorí jej rozprávaniu uverili, si boli istí, že takéto detaily mohla poznať iba skutočná Bridey Murphy, ktorá v tej dobe v Írsku žila. Životopis Virginie Tigh však ukazuje, že žena, ktorá vyrastala od detstva vo Wisconsine, nemá s írskou kultúrou a so zahraničným cestovaním nič spoločné.

Prípad si však prirodzene našiel i mnohých odporcov, ktorí mu odmietli len tak uveriť. Keďže írske úradné záznamy sa datujú asi od roku 1864 – presne, kedy údajne Bridey zomrela – dátumy z jej života nebolo nikdy možné overiť úradnými listinami. Naviac sa po čase zistilo, že niektoré jej spomienky nie sú úplne správne. Jeden denník dokonca neskôr dvojicu Bernstein – Tigh obvinil z úmyselného podvodu. Novinári tohto denníku vraj prešetrili minulosť Virginie Tigh a vyhlasovali, že sa spriatelila z jednou starou írskou ženou menom Bridey Corkell, ktorá žila v Chicagu. Po nejakú dobu sa verilo, že pokusy zdiskreditovať tento prípad reinkarnácie fungujú, ale keď vyšlo najavo, že sama pani Corkell je matkou jedného z vydavateľov chicagského denníka, verejnosť si prestala byť istá, na ktorú stranu sa prikloniť.

Dodnes pri pohľade na aféru Bridey Murphy zostane väčšina zasvätených ľudí minimálne v prekvapení. Každého, kto počul nahrávky na vlastné uši, prekvapil jej prízvuk a ľahkosť, s ktorou popisovala miestne prostredie a každodenný život v Írsku v 19. storočí. Keď sa Virginia stále ocitla znovu pri vedomí, vždy ju na konci každého sedenia prekvapilo, čo z pásky počula, a nedokázala si zdroj svojich informácií vysvetliť. Nedostatok úradných informácií celý prípad značne sťažoval, no ukázalo sa, že miestne mená, ktoré mohla americká žena z domácnosti ťažko vedieť, sú správne a dajú sa overiť, a preto predstavujú dôkaz. Nachádzali sa medzi nimi aj podrobnosti o írskych mestách, vrátane názvov podivných obchodov v zadných uličkách.

Aj mnohé dekády po tom, čo Morey Bernstein uviedol svoju pacientku do stavu hypnózy v izbe jej domu v Colorade, sa o podstate celej záležitosti stále diskutuje. Táto otázka je pre nás dôležitá hlavne preto, že by mohla objasniť nevysvetlené otázky a povahu života a smrti. Možno, že vskutku ide o reinkarnáciu, a možno že nie. Dodnes sa však presvedčivo nevie, čo vlastne prípad Bridey Murphy predstavuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára