16. novembra 2016

Kliatba dediny Fosdyke

Zlo sa obvykle týka vzťahu dvoch ľudí, a to odosielateľa a príjemcu. Aj napriek tomu sa však jedno z najpodivnejších prekliatí minulého storočia týkalo celej dediny a vyvolala ho nenávisť celého národa. Prekliatou dedinou bola obec Fosdyke v anglickom panstve Lincolnshire, v ktorej sa lovili tulene. Kliatbu zrejme vyvolala nenávisť, ktorá bola proti miestnym obyvateľom namierená.

Väčšina lekárov na kúzla a čary neverí, no niektorí psychológovia pripúšťajú, že veľký strach z kliatby môže sám o sebe spôsobiť telesné chradnutie, ktoré môže viesť až k smrti. Pravdepodobnosť, že dotyčný doslova umrie strachom, je samozrejme vyššia v uzavretých spoločenstvách, kde je viera v kliatby značne rozšírená, ako napríklad na Haiti či v austrálskej buši. Vo väčšine civilizovaných krajín sú však kliatby obyčajným mýtom. Tak to však nebolo v rokoch 1973 a 1974 v malej anglickej dedinke menom Fosdyke. V rozmedzí jedného roka tam totiž kvôli údajne kliatbe, ktorú vyvolala masová nenávisť ostatných obyvateľov Veľkej Británie, zomrelo asi 15 ľudí.

Nenávisť vyvolal dokumentárny film o malej komunite ľudí, ktorí sa živia lovom tuleňov. Britská televízia ho odvysielala v apríli 1973. V tomto filme sa rozhovory s miestnymi mužmi striedali s nepríjemnými zábermi tuleňov ubitých na smrť. Len Lineham, jeden z dedinčanov, detailne popisoval, ako spolu s ďalšími rybármi minulého roku odchytili a zabili viac ako 300 tuleních mláďat. Briti však zvieratá milujú, a preto sa po odvysielaní dokumentu strhla obrovská vlna protestov. Zatiaľ čo niektorí písali listy do televízie, mnohí anonymne písali samotným obyvateľom Fosdyke. Vyhrážali sa im smrťou a zosielali na nich rôzne kliatby. Zlosť, ktorú dokumentárny film vyvolal, bola taká veľká, že dedinčania začali onedlho pociťovať, že ich ako celok obviňuje celý národ. 60-ročný Len Lineham tento tlak nevydržal a o 9 dní po odvysielaní dokumentu sa zastrelil.

Niektorí dedinčania verili, že sa smrťou Linehama kliatby zbavili, avšak mýlili sa. Jeho samovražda bola len začiatkom strašných udalostí, ktoré nasledovali. Tri týždne potom, čo sa Lineham zabil, pri autonehode zomrel jeho vnuk. Ďalšieho dňa sa udusila jeho neter. Počas nasledujúcich mesiacov umreli aj ďalší obyvatelia. Dvaja muži sa zabili pri inej autonehode. Počas siedmich týždňov potom zomrelo 7 ľudí za sebou, smrť ktorých mala vraj prirodzenú príčinu. Najzáhadnejším úmrtím však bola smrť 30-ročného lovca tuleňov Colina Runnalsa, ktorý sa utopil v plytkých vodách hrádze. Všetci však dobre vedeli, že Runnals bol skvelý plavec. Keďže v tejto dedine uprostred močiarov začala narastať masová hystéria, rozhodli sa miestni vyhľadať náboženskú pomoc, ktorá ich mala kliatby zbaviť. Dedinu navštívil kňaz Henry Cooper a potom aj kaplán arcibiskupa z Canterbury. Obaja dedinčanov presviedčali, že nad zlými silami nakoniec zvíťazí Boh. Aj napriek tomu však nešťastných lovcov tuleňov smrť prenasledovala naďalej až do doby, kedy kliatba nevypršala. Stalo sa tak presne rok po tom, čo bol dokument vysielaný v televízii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára