4. februára 2017

Tajomstvo dediny Kuldhara

Ruiny dediny Kuldhara sa nachádzajú neďaleko indického mesta Džaisalmér a dnes jej už prislúcha označenie "mesto duchov". Nebolo tomu však tak vždy. Populácia dediny bola okolo 1500 obyvateľov, no tí podľa legendy všetci jednej noci zmizli nevedno kam.

Spočiatku sa verilo, že obyvatelia sa rozhodli presťahovať na iné, výhodnejšie miesto. Nedonútilo ich k tomu však žiadne zemetrasenie, potopa ani erupcia sopky. V dedine pritom sídlil inteligentný rod Paliwalovcov, ktorý tam prebýval už 500 rokov. Čo ich teda prinútilo tak náhle zo svojich domovov odísť? To ostáva už len v legendách a poverách, pretože pravý dôvod sa stratil kdesi v histórii. Niektorí sa domnievajú, že nad obyvateľmi vládol tvrdou rukou panovník, ktorý na nich uvalil nezvládnuteľné dane. Iný príbeh hovorí o boháčovi, ktorý sa zaľúbil do jedného dedinského dievčaťa. Jej otec, ktorý bol náčelníkom, ju však od neho chcel uchrániť, a tak spolu s rodinou odišiel. To potom v strachu z nahnevaného boháča prinútilo k odchodu celú dedinu. Akokoľvek to už však bolo, jedno je z povedačiek isté - dedinčania pri odchode uvalili na dedinu kliatbu, aby sa v nej nikdy nikto už nemohol zabývať.

Odvtedy sa z Kuldhary stalo opustené miesto, kde sa len málokto odvážil vstúpiť a spraviť si tam domov. Tých pár, ktorí sa o to pokúsili, vraj umrelo strašnou smrťou, čo umocnilo reputáciu údajnej kliatby. Naviac, tí, ktorí tam prišli o život, podľa svedectiev stále mátajú v opustenej dedine. O tom, že medzi starými ruinami naozaj sídli paranormálna aktivita, sa už presvedčilo viacero vyšetrovateľov a tímov, ktorí miesto v noci skúmali. Známe sú najmä správy početného 30-členného paranormálneho tímu z Dillí pod vedením Gaurava Tiwariho. Títo vyšetrovatelia sa aj napriek historkám, že noc v Kuldhare ešte nikdy nikto nevydržal, rozhodli v dedine stráviť celých 12 hodín od súmraku do rána.

Členovia mali k dispozícii modernú techniku a pri prečesávaní dediny narazili na viaceré podivné javy. Hlásené boli pohybujúce sa tiene, neznáme hlasy či odtlačky detských rúk na karosérii áut. Niektorí pocítili aj dotyky neviditeľných rúk. Niektoré miesta tiež vykazovali teplotné anomálie, kedy teplota klesala aj o desať stupňov celzia. Na obrazovkách laserových skenerov sa tiež objavovali pohyblivé tiene a postavy, ktoré však rýchlo zmizli. Každý člen tímu po noci strávenej v dedine tvrdil, že toto miesto je naozaj plné paranormálnej aktivity a mnohí z nich sa o tom presvedčili na vlastnej koži. Kuldhara je dodnes turistickou atrakciou, no stále sa nikto nesnaží zrenovovať ju alebo zabývať sa z nej, a tak jej strašidelná reputácia žije ďalej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára