16. septembra 2017

Manhattanský únos

30. novembra 1989 sa v New Yorku odohral mimozemský únos, ktorý svojím neobvyklým charakterom vyvolal úžas, no zároveň aj mnoho otázok a kritiky. Žena menom Linda Napolitano bola vraj vtedy uprostred noci unesená cez zatvorené okno priamo z jej apartmánu, ktorý sa nachádzal uprostred mesta.

Linda (pôvodne pod krycím menom Cortile) Napolitano bola tej noci okolo tretej nadránom údajne unesená typickými "malými sivými mužíkmi" do ohromného UFO, ktoré na ňu čakalo priamo nad blokom. Po únose mala žena spomienky na tieto udalosti veľmi nejasné, avšak svetlo do prípadu nakoniec priniesli výpovede svedkov a hypnóza, ktorú Linda neskôr podstúpila. Odborníkom a hlavným vyšetrovateľom sa vtedy stal uznávaný Budd Hopkins, ktorý sa na poli ufológie pohyboval dlhé roky. Prípad však vyvolával mnoho sporných otázok, kvôli ktorým sa aj sám Hopkins stal terčom kritiky. Udalosti tej noci totiž podľa opisu samotnej obete až príliš pripomínali typické rysy mimozemského únosu. Svedkovia, ktorí vraj celú udalosť videli, sa taktiež Hopkinsovi prihlásili až rok potom, čo sa únos odohral.

Svedkami boli dvaja osobní strážcovia štátnika menom Javier Perez de Cuellar, ktorý v tej dobe bol na návšteve Manhattanu. Títo traja muži sa vraj stali svedkami surreálnej scény, keď sledovali, ako sa bezvládne ženské telo spolu s tromi nepozemskými bytosťami pohybuje vzduchom priamo do veľkého stroja, ktorý sa vznášal uprostred mesta. Tento opis presne sedel na to, čo Linda vyrozprávala vyšetrovateľom: "Nestojím prakticky na ničom a oni ma berú hore, vysoko nad budovu. Dúfam, že nespadnem. UFO sa otvára takmer ako mušľa a následne som už dnu. Vidím lavičky, podobné typickým lavičkám. Berú ma po chodbe. Dvere sa otvárajú do boku ako posuvné dvere. Vnútri sú všetky tie tlačidlá a svetlá a dlhý stôl. Nechcem ísť na ten stôl, no aj tak ma tam dávajú. Hovoria mi nejaké veci a ja kričím. Jeden z nich hovorí niečo, čo znie ako "nobbyegg". Myslím, že mi hovoria, aby som bola ticho, pretože mi kladie ruku na ústa."

Spomínaní svedkovia mali pritom po zhliadnutí tejto udalosti viaceré psychické problémy. Ich správanie začalo byť irracionálne a psychotické. Jeden z nich si pritom začal myslieť, že Linda má nejaké zvláštne schopnosti, ktorými ovplyvňuje iných, a tak ju začal prenasledovať. Obviňoval ju za to, že mu jej únos spôsobil tieto problémy? Zvrat však nastal, keď sa Hopkins dozvedel, že títo dvaja "bodyguardi" sú v skutočnosti agenti CIA. 29. apríla 1991 totiž títo agenti Lindu uniesli za bieleho dňa a vypočúvali ju asi tri hodiny. Jeden z nich, Dan, bol pritom značne rozčúlený, keď Linda opakovane tvrdila, že netuší, prečo bola unesená. Druhý agent, Richard, potom vypovedal:

"Asi dva-tri bloky od nás sa odrazu objavil oválny objekt. Nevedeli sme, odkiaľ sa tam vzal, stalo sa to veľmi rýchlo. Svietilo to červenou, oranžovou a svetlo modrou. Okolo obvodu UFO rotovali zelené svetlá. Z okna vyletela mladá žena alebo dievča skrčené v polohe plodu a ostala visieť vo vzduchu v lúči svetla. Videl som tri najodpornejšie bytosti. Neviem, čo boli zač, ale neboli ľudské. Ich hlavy boli nadmieru veľké a hladké. Tie potvory ju eskortovali do lode. Môj partner zakričal "musíme ich dostať!" Chceli sme vystúpiť z auta, ale to sa nám nepodarilo. Po tom, čo žena vošla dnu, sa objekt zmenil na oranžový a rýchlo odletel." Hopkins im povedal, že tou ženou je Linda Napolitano. Na scénu sa neskôr však dostávajú ďalší svedkovia, ktorí vraj únos tej noci videli.

Títo svedkovia si však mysleli, že sledujú natáčanie nového sci-fi filmu. Hopkins však chcel na scénu dostať najmä tretieho muža spomedzi prvých svedkov, ktorým bol generálny tajomník OSN Cuellar. Keby sa totiž jeho spoveď dostala na verejnosť, z problematiky UFO a únosov by sa hneď stala senzácia. Cuellar s Hopkinsom spolupracoval a potvrdil svoju výpoveď aj výpovede iných svedkov, avšak zo zjavných politických dôvodov odmietol verejné vystúpenie a chcel ostať anonymným. Hopkins však tento prípad detailne spracoval vo svojej knihe "Witnessed", pričom prípad nazval "Brooklyn Bridge UFO Abduction". V roku 2003 sa Linda pri ďalšej spovedi zmienila o ďalšom svedkovi, ktorým bol poštár, ktorý udalosť zazrel zo spomínaného mosta zo svojej dodávky. Jeho meno však nie je uvedené. Prípad je dodnes považovaný za jeden z najlepšie zdokumentovaných únosov, aj napriek tomu, že o ňom mnohí pochybujú.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára