10. septembra 2017

Zmiznutie Grangera Taylora

Granger Taylor bol už v mladom veku talentovaným mechanikom. Nedokončil síce ani strednú školu, avšak už vo svojich štrnástich rokoch postavil jednoduchý jednovalcový automobil. Jeho záľuba v konštruovaní sa však neskôr spojila s posadnutosťou mimozemským životom, až kým sa roku 1980 nakoniec 32-ročný Granger nestratil z povrchu sveta za podivných okolností.

Taylor býval so svojou mamou a nevlastným otcom v Duncan v Britskej Kolumbii. Už vo veľmi mladom veku však získal povesť "excentrického génia", keďže jeho talent v skladaní a rozkladaní rôznych strojov udivoval všetkých navôkol, obzvlášť preto, že Taylor bol samouk. V sedemnástich už Granger skladal jednoduchšie buldozéry, lokomotívy a nakoniec aj lietadlo, ktoré postupne kúsok po kúsku zrekonštruoval. Po tom, čo opustil strednú školu a chvíľu pracoval pre miestneho mechanika, sa však Granger utiahol do súkromia domova, kde sa z neho stal ešte väčší samotár. V tom čase však chlapca začala zaujímať téma UFO a mimozemských civilizácií, z čoho sa onedlho na to stala akási závislosť. Nepochyboval totiž, že návštevy UFO sú skutočnou záležitosťou, pričom si v tom čase na záhrade postavil vlastný "lietajúci" tanier, v ktorom trávil veľa času so svojimi myšlienkami a plánmi, ako sa vydať na intergalaktický výlet.


V roku 1980 však jeho priatelia zažili ešte väčší šok, keď im Taylor povedal, že sa s ním jednej noci telepaticky spojili mimozemšťania, ktorí mu prisľúbili, že ho so sebou vezmú na púť vesmírom. Jeho známi brali tieto tvrdenia s rezervou, avšak niektorí neskôr priznali, že v Grangerovom prípade si človek nemohol byť ničím istý. 28. novembra 1980 si potom Granger so svojím nevlastným otcom Jimom sadli za stôl, kde mali vážny rozhovor o ich vzťahu, pričom Granger tvrdil, že mu Jim bol dobrým náhradným otcom a že je za to vďačný. Spísal taktiež dva závety, v ktorých na seba odkazoval ako na "odcestovaného", nie zosnulého. Na druhý deň však po sebe zanechal už len list, v ktorom stálo: "Šiel som nastúpiť na palubu vesmírnej lode, keďže ma opakované sny uistili o 42-mesačnej medzihviezdnej ceste za účelom prieskumu vesmíru, s návratom späť. Nechávam po sebe všetok svoj majetok, keďže mi ho už nebude treba. Využite prosím môj závet ako nápomocný návod." Druhá strana listu pritom obsahovala už len mapu neďalekej hory Mount Waterloo.


32-ročný Granger Tayor tej noci zmizol spolu so svojím pickupom. Aj napriek rozsiahlemu niekoľkoročnému pátraniu sa muža nepodarilo nájsť. Jeho rodičia nechali po uplynutí 42 mesiacov zadné dvere domu odomknuté v nádeji, že sa Granger podľa vlastných slov v roku 1984 vráti, avšak to sa už nestalo. To, čo sa s ním naozaj stalo, sa nikomu nepodarilo uspokojivo vysvetliť. Šesť rokov po zmiznutí sa však objavili nejaké stopy, ktoré poslúžili aspoň ako teória. Asi 8 kilometrov od jeho domova sa našli ľudské kosti a úlomky z auta, ktoré podľa svedkov patrili Grangerovi. Zistilo sa totiž, že Taylor mal vo svojom aute uschované nejaké výbušniny, z čoho niektorí usúdili, že sa nimi sám odpálil. Iní zas poukazovali na to, že v tú noc, kedy zmizol, v oblasti zúrila silná búrka sprevádzaná bleskami, ktorá sa možno postarala o jeho smrť. Nepodarilo sa však nikdy preukázať, že kosti vskutku patrili Taylorovi, a tak ostáva tento prípad dodnes záhadou. S istou dávkou fantázie je totiž možné predstaviť si, že sa Granger Taylor naozaj vydal na vesmírny výlet so svojimi mimozemskými kamarátmi. Prečo ho však podľa pôvodného sľubu už nedoviezli späť na Zem? Je možné, že sa sám Taylor rozhodol ostať na nejakej inej planéte?