13. mája 2018

Stocksbridge Bybass - najdesivejšia cesta Británie?

Cesta A616, ktorá je v Anglicku známa pod menom Stocksbridge Bybass, spája mestá Manchester a Sheffield. Tento úsek a viaceré miesta v jeho okolí sú však široko-ďaleko známe aj pod iným označením - najstrašidelnejšia cesta Británie.

Legendy vravia, že nejde o samotnú cestu, ktorá by bola pôvodom mnohých strašidelných javov, ale skôr o pôdu, na ktorej bola postavená. Jedna z najznámejších historiek hovorí o mníchovi, ktorý bol pred stáročiami vyhostený z cirkvi a následne prišiel o vieru. Po smrti bol nakoniec pochovaný v neposvätenom hrobe, a to vraj nakoniec spôsobilo, že jeho prízrak obchádza okolie cesty dodnes. Na iných miestach sa zas v minulosti nachádzali bane, v ktorých často našli smrť neopatrné deti, ktoré sa zas spomínajú v mnohých ďalších svedectvách.

Stavba začala v roku 1987 a už vtedy robotníci začali hlásiť neobvyklé javy. 8. septembra toho roku boli dvaja členovia bezpečnostnej služby na stavenisku vo večerných hodinách, keď si zrazu všimli niečo, čo akosi nezapadalo do tohto sveta. Na poli, ktoré ležalo hneď vedľa staveniska, sa odnikiaľ objavila skupina detí v dobových šatách, ktoré sa hrali v kruhu a tancovali. Robotníci, ktorí sa na stavbe podieľali, taktiež hlásili, že po nociach zo svojich karavanov počujú detský smiech a spev kdesi zvonka. Spomínaní ochrankári sa teda k skupinke detí vydali s cieľom zistiť, o čo ide, avšak obaja ostali v šoku po tom, čo sa deti doslova rozplynuli vo vzduchu. Muži bežali na na miesto, kde skupinka ešte pred chvíľou bola, no v mäkkej zemi po nich neostala ani jediná stopa.


Zatiaľ čo sa obaja svedkovia čudovali nad týmto zjavom, všimli si, že ich z novo postaveného mosta Pearoyd Bridge sleduje tmavá postava zahalená v dlhých šatách. Jeden z nich teda ostal na mieste, aby neznámeho sledoval, zatiaľ čo druhý nasadol do auta a šiel hore na most. Keď však muž dorazil k postave v kapucni, svetlá jeho auta prešli priamo cez ňu. To isté pritom videl aj jeho kolega zdola. Prízrak potom zmizol podobne ako skupina detí, na čo obaja ochrankári okamžite opustili stavenisko a svoju príhodu vyrozprávali na miestnej polícii.

Na miesto sa teda trocha neochotne vybrali dvaja strážnici, najmä zo zvedavosti ohľadom týchto tvrdení. 11. septembra na stavenisko dorazili strážnici Dick Ellis a John Beet a zaparkovali pri moste, kde dvaja muži prízraky nedávno videli. Policajti sedeli v aute asi 20 minút a pozorovali okolie, keď odrazu Beet nahlas vykríkol. Strážnici podľa vlastných slov zbadali "torzo muža, ktorý bol doslova nalepený na okne auta". Behom niekoľkých sekúnd sa postava presunula na stranu, kde sedel Ellis, a o chvíľu na to úplne zmizla. Strážnici potom prehľadali okolie auta v domnienke, že si z nich niekto vystrelil, no nenašli už nikoho. Odišli teda na stanicu, kde o celej udalosti spísali oficiálnu správu.

Odvtedy sa na úseku cesty stalo mnoho nevysvetlených udalostí, kedy svedkovia hlásili údery na ich vozidlá, "ako keby niekto vyskočil na strechu". Niektorí údajne aj počuli rinčanie reťazí a ich autá odrazu rozkývala nejaká neznáma sila. Najbežnejšími pozorovaniami však stále boli stretnutia s prízračným mníchom, ktorého je väčšinou vidieť na moste, avšak nechýbali ani opätovné pozorovania detí, ako sa hrajú v kruhu na poli a v okolí pilierov mosta a elektrických stožiarov. Na jednej bočnej cestičke tiež niektorí ľudia videli veľkého čierneho psa, ktorý patrí medzi typické prízraky Britských ostrovov.

V roku 1997 sa objavila správa o dvojici, ktorá úsekom cestovala, keď sa pred ich autom odrazu objavila postava. Vodič musel prudko strhnúť volant, následkom čoho takmer obaja havarovali. Cesta si počas rokov taktiež vyslúžila povesť jednej z najnebezpečnejších vozoviek, pričom mnohé nehody boli spájané s podivnými postavami, ktoré vodiči zbadali na poslednú chvíľu priamo na strede cesty. Udalosti podobného charakteru sa vraj sporadicky stávajú dodnes a o Stocksbridge Bybass už vznikli aj viaceré dokumenty, ktoré tieto javy opisujú. Na miesto sa vydávajú aj rôzne tímy paranormálnych vyšetrovateľov, ktoré podľa vlastných slov tvrdia, že cesta vskutku disponuje silnou nadprirodzenou aktivitou.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára