22. decembra 2018

Čierny démon – postrach Cortézovho mora

Kalifornský záliv, pôvodne pomenovaný Cortézovo more, je podľa legiend už dlhú dobu považovaný za miesto výskytu gigantického tvora, ktorý dostal pomenovanie Čierny démon, a ktorý je skôr vo svete známy ako Megalodon. Miestni tvrdia, že tento žralok svojou veľkosťou značne presahuje aj najväčšie známe exempláre obávaného veľkého bieleho žraloka, a má vraj sklony pochutnávať si na ľuďoch.

Carcharodon carcharias, alebo veľký biely žralok, je dnes už predmetom legiend a kontroverzných diskusií. V povedomí ľudí je to zrejme najobávanejší druh žraloka, ktorý sa v kultúre a folklóre objavuje ako najväčší strašiak oceánov. Viacerí odborníci sa však zhodujú, že tieto obavy sú neopodstatnené a báť by sme sa mali skôr iných druhov, ako napríklad žralok tigrí alebo mako. Pop kultúra z legiend o Megalodonovi a veľkých druhov žralokov spravila krvilačné monštrá. Vychádzajú však tieto príbehy z nejakých reálnych základov? Skutočne sa v hlbinách oceánov vyskytujú gigantické krvilačné žraloky?

Žraloky nenapadnú človeka len tak. Deje sa tak predovšetkým preto, že ich oklamú vlastné zmysly a ľudí si pomýlia s tuleňmi a podobne. V oblasti medzi Mexikom a polostrovom Baja California si miestni už dlhé roky rozprávajú príbehy, ktoré odradia nejedného skúseného námorníka. Kalifornský záliv je síce miestom rozmanitého spektra morských živočíchov, no jeden tvor z tejto skupiny vybočuje. Podľa popisu je Čierny démon veľmi podobný veľkému bielemu žralokovi, až na to, že jeho sfarbenie je tmavšie až čierne. Na dĺžku meria vraj až 20 metrov, čím by mohol byť dlhý ako autobus. Jeho charakteristickým znakom je tiež masívny chvost, ktorým výrazne vlní hladinu. Rozdielny oproti iným žralokom je vraj aj tým, že útočí na lode a nezdráha sa loviť aj ľudí.

Svedectvá o tomto tvorovi sú však vzácne a tak trocha nejasné. Neexistujú zatiaľ žiadne dôkazy, že by takýto masívny žralok skutočne existoval a zdržiaval sa len v Kalifornskom zálive. Mnohí však týmto príbehom veria a domnievajú sa, že ide o živú fosíliu, o druh žraloka, ktorý žil pred miliónmi rokov a prežil dodnes. Tento tvor je dnes známy ako Megalodon a tvrdí sa o ňom, že je to "hrozivý, inteligentný predátor" s krvilačnými sklonmi. Jedinými dôkazmi o jeho existencii v dávnych dobách sú však stále len skameneliny. Zub Megalodona bol štyrikrát väčší ako zuby bieleho žraloka, no keďže sa ešte nikdy nenašla celá kostra, zoológovia sa stále nevedia zhodnúť na jeho veľkosti.

Ukážkový zub Megalodona sa našiel pri výprave v roku 1875 a detailne preskúmaný bol až britskými vedcami v roku 1959. Tí prišli na to, že zub je starý len asi 10 000 rokov, čo nie je až tak dávno, aby sa dalo hovoriť o prehistorických časoch. To prinieslo hypotézy, že tento druh teoreticky nemusí byť úplne vyhynutý, ako sa pôvodne predpokladalo. Príbehy o Čiernom démonovi však celkovo znejú príliš pestro, a niektorí odborníci sa domnievajú, že svedkovia v skutočnosti videli žraloka veľrybieho, ktorý dorastá aj do dĺžky 13 metrov. Problémom však je, že tento druh žraloka je presným opakom krvilačného monštra, ktoré je predmetom legiend. Žralok veľrybí sa totiž živí planktónom a jeho povaha je pasívna. Potápači sa s týmito tvormi dokážu bez problémov "skamarátiť" bez rizika útoku.

Prečo sa potom tvrdí, že legendárny Megalodon a žralok veľrybí sú ten istý druh? Značné rozdiely nielen v povahe, ale aj vo vzhľade tieto tvrdenia skôr vyvracajú. Niektorí sa domnievajú, že Čierny démon/Megalodon je akýsi hybridný druh, ktorý zatiaľ spadá do kryptozoologických kruhov. Divokejšie hypotézy dokonca hovoria, že ide o geneticky modifikovaný "stroj na zabíjanie", ktorý vytvorili vedci v tajnom laboratóriu. Držme sa však ďalej od sci-fi. Je možné, že ide len o folklór, ktorý aj vďaka nespočetným príbehom a (väčšinou hlúpym) filmom dospel do štádia, kedy už ľudia majú veľmi skreslené predstavy o skutočnom zvierati. Na druhej strane, ako sme spomínali vyššie, sa vskutku môže jednať o živú fosíliu, ktorá prežila dodnes. Podobných prípadov je hlavne z oceánskeho prostredia mnoho. Vedci totiž často objavia úplne nové zviera, ktoré sa doposiaľ úspešne ľuďom vyhýbalo, a tak nikto netuší, ktorý neznámy druh pribudne do zbierky v budúcnosti.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára