23. januára 2021

Fenomén foo fighters

Druhá svetová vojna predstavovala pre celý svet desivé obdobie, a ako keby nestačilo niekoľkoročné utrpenie a krviprelievanie, občas sa k udalostiam na fronte pripojili aj nevysvetliteľné javy. Spojenecké letecké jednotky totiž vtedy vynašli pojem "foo fighters", ktorým označovali mnohé neznáme objekty objavujúce sa na oblohe priamo v centre diania.

Zrejme prvé hlásenia foo fighters sa objavili po správach nočnej letky č. 415, piloti ktorej tieto javy vtedy zaznamenali. Vo všeobecnosti sa však počas vojny rýchlo tento pojem začal používať v prípadoch akéhokoľvek pozorovania UFO a neznámych javov na oblohe. Spočiatku sa samozrejme predpokladalo, že ide skôr o nepriateľskú techniku a nové zbrane, o ktorých spojenci nevedeli. Aj po skončení bojov sa však pre tieto javy nenašlo uspokojivé vysvetlenie a hlásenia paradoxne prišli taktiež "z druhej strany", od vojakov nacistických a fašistických oddielov. Mnohé správy sa dostali aj k najuznávanejším vedcom tej doby, avšak akékoľvek vysvetlenia neboli nakoniec armádou sprístupnené verejnosti.

Prvé hlásenia sa objavili údajne v novembri 1944 nad Nemeckom. Piloti na nočnej službe vtedy pozorovali oválne svietiace objekty, ktoré sa vzduchom pohybovali svižne a prenasledovali ich lietadlá. Žiarili jasným svetlom, ktorý pripomínal ohnivú guľu, a ich odtieň sa menil z oranžovej do červenej a bielej farby. Pilotom celkovo teda pripomínali vianočné svetielka. Pohybovali sa tiež vo formáciách a bolo zjavné, že ich riadi nejaká inteligentá sila. Nikto však nepodal správy o tom, že by boli nepriateľskej povahy, a zdalo sa, že sa s lietadlami len zahrávajú a vyvádzajú rôzne krkolomné manévre predtým, než nakoniec zmiznú. Prenasledovanie alebo zostrelenie týchto objektov sa však pilotom väčšinou nepodarilo.

Spojenci teda začali javy investigovať a predpokladali, že ide o nemecké tajné zbrane, no ako sa neskôr ukázalo, nemeckí aj japonskí piloti z rôznych kútov sveta hlásili podobné pozorovania a tiež si ich nevedeli vysvetliť. V januári 1945 sa teda tento fenomén dostal nakoniec aj do časopisu "Time Magazine", kde bol hneď uvedený pod názvom foo fighters. Opisy svedkov sa niekedy menili, ale celkovo sa správy zhodovali v tom, že tieto neznáme svetlá a objekty prenasledovali lietadlá veľkou rýchlosťou. Boli spomenuté aj nejaké vysvetlenia od vedcov, ktorí sa domnievali, že mohlo ísť o optický klam spôsobený odleskom strojov, alebo meteorologický jav zvaný "St. Elmo's fire", ktorý je spôsobený silnými elektrickými poliami.

Objavilo sa však aj hlásenie, kedy sa istému pilotovi bombardéru B-29 podarilo jeden objekt zasiahnuť guľometom. Objekt sa vraj roztrieštil, kusy spadli na budovy pod ním a zapálili ich. Kde sa však potom tieto úlomky podeli, ostalo záhadou. Autor Renato Vesco vo svojich knihách spomína, že foo fighters v skutočnosti mohli byť tajnou nemeckou zbraňou. Špeciálne jednotky SS vraj používali delo, z ktorého strieľali "feuerball", teda akési navádzacie míny, ktoré boli poháňané tryskami. Tie vraj slúžili jednak na rozptýlenie pilotov, no primárne na znefunkčnenie motorov lietadiel pomocou akýchsi elektrostatických výbojov. To malo potom za následok zrútenie bombardérov. Táto Vescova hypotéza sa však nikdy oficiálne neoverila.

Vedci sa viac prikláňali k iným, prírodným vysvetleniam. Mnohí boli presvedčení, že valná časť pozorovaní sa dá vysvetliť ako guľový blesk alebo spomínaný St. Elmo's fire. V apríli 1945 tiež námorné sily USA spustili experiment, kedy sledovali ilúzie a optické klamy hlavne na nočných pilotoch. Cieľom bolo skúmať efekty závratu a dezorientácie, ktoré u nich môžu vyvolať podobné halucinácie a vízie. Doktor Vinacke však nakoniec usúdil, že piloti a ani vedci samotní nemajú dostatok informácií ohľadom efektov a stavov spôsobených dezorientáciou, a tak svedkovia vidia niečo "nevysvetliteľné". Foo fighters teda neboli dodnes vysvetlené ako žiadne známe javy alebo technológie, čím sa stále radia medzi jedny z najznámejších kapitol v dejinách ufológie. Minimálne však inšpirovali jednu svetoznámu kapelu pod vedením Davea Grohla. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára