10. júla 2020

La Noria

V odľahlých púšťach na severe Čile leží opustené mestečko s názvom La Noria. Toto "mesto duchov" bolo ešte v 19. storočí aktívnym miestom a prekypovalo životom. Darilo sa tam ťažobnému priemyslu, čo však ale netrvalo večne, až došlo k ekonomickému krachu a miestni sa nakoniec odsťahovali preč. Drsné podmienky mali za následok mnoho úmrtí, a tak sa dodnes vraví, že mesto a cintorín obchádzajú skutoční duchovia.

Aj napriek úspešným rokom ťažby nebol vraj nikdy život v La Noria jednoduchý. Samotné podmienky okolitého prostredia a ťažká práca, hraničiaca s otroctvom, spôsobili smrť mnohým miestnym obyvateľom – vrátane detí. Za mestom preto narýchlo vznikol provizórny cintorín, a ten dodnes predstavuje takmer až surreálny zjav, ktorý návštevníci môžu vidieť. Hroby boli plytké a mnoho z nich ostalo otvorených. Nie je teda neobvyklé naraziť na rakvu s telesnými pozostatkami nebohých. Zdalo sa teda, že obyvatelia mesta si príliš na decentných pohreboch nezakladali, a aj to prispelo k mnohým strašidelným historkám o mŕtvych, ktorí po zotmení vraj opúšťajú cintorín a vydávajú sa na potulky okolím.

Niektoré legendy hovoria, že do mesta prišlo viacero ľudí, ktorých však už nikto nikdy nevidel. Kam sa však podeli, ostáva záhadou, a je možné, že sa kvôli biednym podmienkam stali len ďalšími obeťami tohto nehostinného miesta. Obyvatelia okolitých dedín sa stále neodvažujú La Noria navštíviť, a už vôbec nie po zotmení. Niektorí z nich sa dokonca snažia zastaviť zvedavcov a turistov, ktorí mesto a cintorín chcú vidieť na vlastné oči. Správ o paranormálnej aktivite je mnoho a miestni tvrdia, že po zotmení je takmer isté, že návštevníci zažijú niečo nevysvetliteľné.


Svedkovia najčastejšie opisujú neznáme hlasy a výkriky, aj keď v okolí nie je nikto iný. Kroky, ktoré niektorých turistov prenasledujú, sú tiež bežné. Zopár svedkov tiež tvrdilo, že videli celé prízračné postavy a shadow people, ako sa zakrádajú ulicami mesta, no pri bližšom pohľade hneď zmiznú. Miestni tiež rozprávajú príbehy o duchoch detí, ktorí sa objavujú v opustenej škole. Najznámejšou legendou je však tá, že mŕtvi po zotmení vstávajú zo svojich hrobov a vydávajú sa do mesta, čo môže vysvetľovať svedectvá o postavách v uliciach. Hlavne cintorín je však aj počas dňa strašidelným miestom, čo je zjavné už pri pohľade na otvorené rakvy a kosti, ktoré sú často nedbalo pohodené vnútri alebo po okolí. Pri návšteve La Noria však treba mať na pamäti, že najbližšia čerpacia stanica je vzdialená 20 míľ od tohto mesta duchov.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára