9. januára 2021

Nightcrawlers

Kedysi v roku 2007 internet a médiá obleteli nanajvýš neobkvyklé správy o akýchsi bytostiach, ktoré sa objavili v noci na bezpečnostných kamerách. Kvôli ich bizarnému zjavu a spôsobu pohybu nakoniec dostali pomenovanie "nightcrawlers", ktoré je známe dodnes, no pôvod týchto domnelých tvorov je stále neznámy.

Prvé správy rovno aj s videozáznamom pochádzajú z oblasti Fresno v Kalifornii, preto sa aj prvej bytosti dodnes hovorí Fresno Nightcrawler, avšak ich výskyt sa neobmedzuje len na toto miesto. Pôvodný kamerový záznam poskytol médiám istý muž menom Jose, ktorý ho jedného dňa objavil. Svedok bol potom niekoľko týždňov taký vydesený, že odmietal vyjsť z domu. V noci sa mu po dvore totiž prechádzalo niečo, čo odporuje akémukoľvek zaradeniu do zvieracej ríše. Na videu je vidieť tenkú svetlú postavu s dlhými nohami, ktorej však chýba trup. Na vrchu je vidieť menší výčnelok, čím by mohla byť hlava, no kvôli kvalite záznamu sa to nedá presne určiť. Celkovo bol tento tvor prirovnávaný ku "kráčajúcim nohaviciam", keďže vyzeral celkovo len ako pár nôh:

Televízny program "Fact or Faked" v roku 2010 toto video zahrnul do vysielania, kde sa jeho tím pokúsil záznam napodobniť pomocou bábky a aj dieťaťa v bielej plachte, no výsledok nebol uspokojivý, a tak záznam označili za nevysvetliteľný. To však nebolo naposledy, čo sa podobnú bytosť podarilo zachytiť na kamere. Ďalšie slávne video pochádza tiež z Kalifornie, konkrétne z národného parku Yosemite. Tento záznam z roku 2011 zrejme pochádza z lesnej kamery a objavujú sa na ňom hneď dva podobné tvory ako v prvom prípade. Druhý z nich bol však omnoho menší a podľa odhadov meral len asi pol metra, čím pripomínal mláďa väčšieho tvora. Stále však celkom iste nejde o žiadne známe zviera:

 

Netrvalo dlho a na internete sa objavili ďalšie záznamy, ktoré však už pôsobili pochybne, a v niektorých prípadoch sa nakoniec aj potvrdilo, že ich autori napríklad ťahali pár nohavíc alebo inej látky na šnúre, čím vznikol podobný efekt. Väčšina novších videí a dôkazov je teda považovaná za výmysly, čo autenticite celej záležitosti nepomáha, keďže je zjavné, že sa podobný záznam dá všelijak sfalšovať. Niektorí vyšetrovatelia aj napriek tomu veria, že minimálne prvé video z Fresna je autentické. Názory o pôvode tvorov sa týkali hlavne mimozemšťanov, najmä kvôli ich chudej postave a bielej farbe tela. 

Objavili sa ale aj iné domnienky zahŕňajúce bytosti z pôvodných indiánskych legiend. Po Kalifornii sú na rôznych miestach umiestnené drevené sochy akýchsi tvorov (obr. nižšie), ktoré tam vraj žili odjakživa ešte pred príchodom ľudí. Tieto sochy naozaj nápadne pripomínajú bytosti z videí. Majú vraj dlhé nohy prispôsobené na pohyb v bažinách a náročnom teréne v miestach, kde žijú. Indiáni veria, že tieto bytosti majú predstavovať spojenie medzi ľuďmi a prírodou a majú dobré úmysly. Podľa týchto legiend je teda možné, že nightcrawlers vôbec nie sú novým fenoménom. Zatiaľ nám však ostáva minimálne jedno nevysvetlené video a zopár falošných poplachov. Jedno je však isté – nightcrawlers sa už celkom iste zaradili ako k miestnemu folklóru Kalifornie, tak aj k popkultúre na internete.

 

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára