27. januára 2013

Alma

Alma, mongolské slovo pre výraz "divoký muž", je údajný hominidný kryptozoologický druh obývajúci pohoria Kaukaz a Pamír v strednej Ázii a taktiež pohorie Altaj v južnom Mongolsku. Tvor v súčasnosti nie je vedou rozpoznaný ani zaradený. Navyše, vedci spravidla odmietajú možnosť existencie tohto kryptidu, pretože na udržanie populácie takéhoto druhu by muselo byť množstvo týchto tvorov vyššie a klimatické podmienky prostredia, v ktorom sa údajne vyskytujú, robí ich existenciu nepravdepodobnou.



Popis
Almy sú typicky opisované ako človeku podobné dvojnohé tvory, vysoké päť až šesť a pol stopy, s telami pokrytými červeno-hnedou srsťou, s antropomorfnými znakmi tváre, vrátane výrazneho obočia, plochého nosa a nevýraznej brady. Veľa kryptozoológov verí, že tento popis sa zhoduje s modernou rekonštrukciou Neandertálca.

Folklór
Almy sa objavujú v príbehoch miestnych domorodcov, ktorí rozprávajú príbehy o ich pozorovaní ako aj o interakcii s ľuďmi už po stáročia. Kresby označené ako Almy sa tiež objavujú v tibetskej knihe o medicíne.

Známe pozorovania
Pozorovania zaznamenané písomne sa datujú až do 15. storočia.

V roku 1430 Hans Schlitberger zaznamenal svoje osobné pozorovanie týchto tvorov vo svojom denníku z jeho výpravy do Mongolska ako väzeň mongolského Chána. Schiltberger tiež ako jeden z prvých zaznamenal výskyt koňa Przewalského v Európe.


Britská antropologička Myra Shackley vo svojej knihe Still living? popisuje pozorovanie Ivana Ivlova z roku 1963. Ivlov pozoroval celú rodinu tvorov známych ako Almy. Pôsobil ako pediatrik a tak sa rozhodol vyspovedať skupinu mongolských detí, ktoré boli jeho pacientmi, a zistil že mnoho z nich tvrdilo že tiež videli tieto záhadné tvory a tak ako mongolské deti, ani mláďatá Almy sa vzájomného kontaktu nebáli.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára