27. januára 2013

Bigfoot

Bigfoot, známy tiež ako sasquatch, je tvor podobný opici, ktorý vraj obýva lesy prevažne na severozápade Severnej Ameriky. Je väčšinou opisovaný ako veľký dvojnohý humanoid pokrytý srsťou. Väčšina vedcov spochybňuje jeho existenciu a považuje ho za kombináciu folklóru, zlej identifikácie zvierat a podvodu skôr než za reálne žijúce zviera, keďže je nedostatok fyzických dôkazov a taktiež málo údajných jedincov na zachovanie takéhoto druhu. Zopár vedcov ako Jane Goodall, Grover Krantz a Jeffrey Meldrum prejavilo záujem a čiastočnú vieru v tohto tvora.



Popis
 Bigfoot je popisovaný ako veľký chlpatý tvor podobný opici, vysoký 2 až 3 metre, s váhou až do 230 kilogramov a pokrytý tmavohnedou alebo tmavočervenou srsťou. Svedkovia opisujú veľké oči, výrazné vysunuté obočie a veľké, nízko posadené čelo; vrchol hlavy je popisovaný ako zaoblený do chocholca, podobný aký majú samci goríl. Bigfoot vraj vydáva silný nepríjemný zápach, ako vravia tí, ktorí sa s ním stretli. Obrovské stopy, podľa ktorých dostal meno, mali 60 centimetrov na dĺžku a 20 na šírku. Niektoré odliatky stôp obsahovali aj pazúry, čo nahráva skutočnosti, že sa skôr jednalo o známe zviera, napríklad o medveďa, ktorý má 5 prstov a pazúry. Zástancovia tvrdia, že Bigfoot je všežravec a prevažne nočný živočích.


Významné pozorovania
Približne tretina všetkých pozorovaní sa udiala na severozápade Severnej Ameriky, ale taktiež v iných oblastiach. K najvýznamnejším pozorovaniam patria:

1924: Zlatokop Albert Ostman tvrdí, že bol unesený Bigfootom a držaný ako zajatec celou skupinou týchto tvorov v Britskej Kolumbii.

1924: Fred Beck a jeho štyria priatelia boli napadnutí skupinou "opičích ľudí", ktorí hádzali kamene na ich chatu v oblasti neskôr nazvanej Ape Canyon vo Washingtone. Beck s ďalšími baníkmi na tvory strieľali a vraj usmrtili minimálne jedného z nich, keď sa snažili odraziť útok týchto tvorov, ktoré sa snažili dostať do chaty. O incidente sa vtedy veľa hovorilo aj verejne.

1941: Jeannie Chapman a jej deti údajne utiekli z domova, keď sa dvojmetrový Sasquatch objavil blízko ich rezidencie v Ruby Creek v Britskej Kolumbii.

1967: Roger Patterson a Robert Gimlin vyhlásili, že 20. októbra zachytili údajného Bigfoota na film v Bluff Creek v Kalifornii.Toto video sa stalo známe ako Patterson-Gimlin film. O mnoho rokov neskôr Bob Heironimus, Pattersonov známy, povedal, že si navliekol opičí kostým za účelom výroby filmu. Napriek tomu Patterson i Gimlin tvrdili, že vyhľadali rôznych expertov na rozbor ich filmu, ktorí vyhlásili, že napodobenie filmu by bolo možné, no vysoko obtiažne vzhľadom na prirodzený pohyb tvora zachyteného na videu.

2007: V septembri roku 2007 zachytil lovec Rick Jacobs obraz údajného Bigfoota na svoj fotoaparát s automatickým spustením, ktorý mal pripevnený na strome. V tomto prípade sa skôr špekuluje o tom, že na fotke je len obyčajný medveď vo zvláštnej pozícii.


Navrhované vysvetlenia pozorovaní

 Boli navrhnuté rôzne typy tvorov ako vysvetlenie pozorovaní Bigfoota a ako vysvetlenie čím vlastne Bigfoot v skutočnosti je. Vedecká spoločnosť väčšinou dôjde k záveru, že sa jedná o obyčajný podvrh alebo zámenu s iným známym zvieraťom a jeho stopami. Zatiaľ čo kryptozoológovia tvrdia, že Bigfoot je zatial neobjaveným druhom opice, niektorí nadšenci sa prikláňajú k tak odvážnym teóriám ako sú UFO alebo iné paranormálne javy. Jedna okrajová teória hovorí, že nedostatok fyzických dôkazov o existencii tvora je spôsobený tým, že Bigfoot je interdimenzionálna bytosť, ktorá dokáže prechádzať medzi dimenziami. Mnohí zástancovia sa však od tejto teórie dištancujú a považujú ju za nezmysel.



Fotka Ricka Jacobsa z roku 2007



Najslávnejšie zábery tvora

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára