27. januára 2013

Helltown

Miesto nachádzajúce sa v oblasti Summit County v Ohiu nedostalo svoju prezývku Helltown len tak. Miestne legendy vravia o pôsobení satanistického kultu, rôznych typoch strašenia, či dokonca o mutantoch a desivých monštrách, ktoré sa zakrádajú touto oblasťou. Tieto príbehy by sa mohli s najväčšou pravdepodobnosťou označiť ako "pseudo-folklór", čiže vymyslený a neautentický folklór, ktorý je typicky spätý s modernejšou spoločnosťou než s tradíciami danej lokality.



Boston Village, založená roku 1806, bola v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia odkúpená vládou a väčšina obyvateľstva sa z domov vysťahovala. V plánoch sa hovorilo o zbúraní opustených domov a zriadení národného parku, no tieto veci sa však nezrealizovali. Chýry vraveli, že vláda v skutočnosti chcela v tejto oblasti testovať chemikálie, a niektorí turisti si dokonca mysleli, ze opustená oblasť predstavuje ďalší starý "ghost town", teda "mesto duchov", ako sa v Amerike označujú opustené mestá a dediny. Dedina stojí dodnes, pričom väčšina domov, ktoré neboli zbúrané, sú zadebnené a spadajú pod National Park Service (NPS), teda správu národných parkov USA.

Legendy
Či už je na legendách Helltownu hoci len zrnko pravdy, alebo pochádzajú iba z kreatívnych hláv návštevníkov, z príbehov stále behá mráz po chrbte. Najpopulárnejšie historky hovoria o satanistoch, o opustenom dome v strede lesa, strašidelnom cintoríne, postavách v lesoch, zmrzačeniach zvierat, či o mutantoch. Niektoré nás zavedú na cintorín Boston Cemetery a most Boston Mills Road bridge, ktorý má povesť tzv. "uplakaného mosta", ktorým sa vo všeobecnosti označujú lokácie, najbežnejšie mosty, na ktorých údajne podľa legiend počuť detský plač alebo iné nevysvetliteľné zvuky.

Stanford Road, prezývaná aj "The Highway to Hell" (cesta do pekla), hrá významnú úlohu v legendách Helltownu. Strmé stúpanie a následný prudký spád cesty sa končí slepou ulicou s barikádou na konci. Tento úsek dostal prezývku "The End of the World" (koniec sveta). Popri ceste sa vraj niekedy nachádzal aj opustený školský autobus, v ktorom vraj strašilo. V noci údajne bolo vidieť vnútri postavu, ktorá fajčí cigaretu. Autobus však neskôr odstránili.

Cintorín Boston Cemetery je zas známy svojimi historkami o duchoch, pohybujúcich sa stromoch alebo vykrádačoch hrobov.

Vravelo sa často aj o satanistoch, ktorí uskutočňovali svoje temné rituály zahŕňajúce obetovanie zvierat v presbyteriánskom kostole pri Boston Mills Road. Na kostole sa našli vyryté obrátené kríže, ktoré však sú už dnes odstránené. Príbehy hovorili aj o postavách odetých v čiernych rúchach, zjavne satanistoch, ktoré v noci zastavovali vodičov prechádzajúcich cez Boston Village tak, že im zahatali cestu. Neskôr sa k satanistom pridali aj historky o členoch Ku-Klux klanu, ktorí sa v oblasti majú zdržiavať. Menej autentické sú rozprávania o pacientovi, ktorý utiekol z psychiatrickej liečebne a žije v lesoch, zjavne bažiaci po obetiach.

Vzhľadom na klebety o chemických pokusoch sa samozrejme legendy rozširujú aj o zmutované tvory a obludy. Známy je "peninsulský pytón" (podľa blízkej dediny Peninsula), obrovský had, ktorý sa vraj zakráda lesmi. Táto historka sa datuje už do štyridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Dohady o chemickom znečistení sa však v oblasti nikdy nepotvrdili.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára