30. januára 2013

Skákajúci Jack

Skákajúci Jack, alebo Pružinový Jack (v angl. Spring-Heeled Jack), sa na verejnosti prvý krát objavil roku 1837 v Anglicku. Najprv bol považovaný len za miestnu londýnsku legendu a iba málo ľudí verilo historkám o strašiakovi, ktorý sa v noci pohybuje dlhými skokmi po strechách domov a strieľa plamene z úst. Tí čo ho videli, opisovalo jeho zjav ako nesmierne desivý, až diabolský. Bol vysokej postavy, oblečený v akejsi priliehavej lesklej kombinéze s pazúrmi na rukách, a jeho oči pripomínali mnohým "ohnivé gule". Niektorí svedkovia opisovali aj akúsi helmu na jeho hlave. Častokrát sa hovorilo aj o modrých plameňoch, ktoré Jack dokázal vypúšťať z úst. Minimálne dvaja svedkovia potvrdili, že vedel zrozumiteľne rozprávať anglicky.




Pozorovania
Údajne prvé pozorovanie Skákajúceho Jacka sa odohralo v Londýne roku 1837 a za posledné sa považuje to z Liverpoolu z roku 1904.

V októbri 1837 šla slúžka Mary Stevens verejným priestranstvom Clapham Commons, keď jej zrazu cestu zatarasila vysoká postava, ktorá pred ňu priskočila z temnej uličky. Útočník ženu pevne zovrel v rukách a začal jej ostrými pazúrmi trhať šaty a bozkávať ju. Jeho ruky žena opísala ako úplne chladné a slizké, skoro "ako ruky mŕtvoly". Žena začala kričať, na čo sa útočník stiahol a utiekol. Zmätok prilákal viacerých miestnych, ktorí hneď rozbehli pátranie po agresorovi, no bez výsledkov.

Nasledujúceho dňa sa blízko miesta prvého útoku odohral ďalší bizarný stret s tajomnou postavou. Útočník tentokrát skočil do cesty koču, na čo kočiš stratil kontrolu, vybúral sa a skončil s viacerými zraneniami. Viacerí svedkovia tvrdili, že postava unikla skokom cez múr, ktorý mal takmer tri metre, a popri tom sa smiala pišťavým smiechom. Príbehy sa postupne šírili a tlač dala postave meno – Skákajúci Jack.

Zrejme najznámejšie hlásenie pochádzalo z osobitných útokov na dve dievčatá, Jane Alsop a Lucy Scales. Incident s Jane Alsop bol aj hlbšie rozoberaný vo viacerých novinách vrátane The Times.

Na dvere domu, kde bývala Jane Alsop, 19. februára 1838 niekto večer zaklopal. Jane šla otvoriť a vo dverách zbadala muža, ktorý tvrdil, že je policajný poručík. Tvrdil, že v uličke chytili Skákajúceho Jacka a požadoval, aby mu Jane doniesla nejaké svetlo. Dievča teda šlo pre sviečku, a v slabom svetle si všimla, že muž má na sebe dlhý kabát. Keď mu chcela sviečku podať, muž zo seba zhodil kabát a odhalil svoju desivú identitu. Z úst vystrelil modré plamene a jeho oči vraj žiarili ako uhlíky. Na hlave mal pripevnenú helmu a na tele priliehavé šaty, ktoré boli na povrchu akoby gumené. Bez varovania začal z dievčaťa strhávať oblečenie pazúrmi, ktoré boli podľa Jane "z nejakého kovového materiálu". Dievča začalo kričať a podarilo sa jej z Jackových rúk vytrhnúť, no ten ju ešte stihol poškriabať, až sa nakoniec objavila jej sestra a Jacka zahnala.

O osem dní na to sa odohral ďalší útok. 28. februára 1838 sa osemnásťročná Lucy Scales so sestrou vracala z návštevy ich brata. V uličke zvanej Green Dragon Alley zrazu narazili na vysokú postavu. Lucy išla vpredu, no akonáhle sa priblížila k postave, útočník na ňu vypustil spŕšku plameňov, čím ju dočasne oslepil. Jej sestra začala kričať, čo začul aj ich brat, od ktorého práve odišli. Pribehol teda do uličky a našiel Lucy na zemi a v šoku, a tak ju vzali do domu. Lucy sa neskôr od sestry dozvedela o vzhľade útočníka. Bol vraj vysoký, chudý, a vyzeral ako gentleman. Mal na sebe dlhý plášť a držal niečo ako lampáš, ktorý často používala polícia. Neprehovoril však ani slovo a po útoku rýchlo odkráčal. Polícia vyslúchala mnoho osôb, no nikdy nikoho z útokov nezadržala.

Skákajúci Jack sa rýchlo preslávil v celej krajine. Jeho útoky na nejaký čas ustali, no roku 1843 sa odohrala ďalšia vlna pozorovaní. Správy prichádzali aj z oblastí mimo Londýna a Jack bol často obviňovaný aj z prepadávania vozov s poštou. Objavilo sa i niekoľko hlásení, pri ktorých na postavu vypálili zo zbraní, no Jack len so smiechom utiekol, preskakujúc mohutnými skokmi múry, a nezanechal na mieste ani jedinú kvapku krvi.

Ku koncu 19. storočia sa hlásenia o jeho pozorovaní presunuli skôr na severozápad Anglicka. Roku 1888 ho videli v meste Everton, kde ho zazreli na streche kostola. V roku 1904 ho videli neďaleko v ulici William Henry Street. Jack sa však vraj objavil ešte oveľa neskôr. Roku 1986 šiel obchodník menom Marshall blízko hraníc Walesu, keď ho napadla skákajúca postava, ktorá sa k nemu prihnala a prefackala ho. Marshall tvrdil, že útočník mal na sebe niečo ako tmavú lyžiarsku kombinézu a taktiež mal akosi predĺženú bradu.

Teórie o pôvode Skákajúceho Jacka
Tajomnú postavu Skákajúceho Jacka sa nikdy nepodarilo chytiť alebo identifikovať. Vzhľadom na jeho schopnosti a dlhú dobu, počas ktorej bol videný, sa stále špekuluje o jeho pôvode. Skeptici sa opierajú hlave o teóriu masovej hystérie a tvrdia, že Jack bol len obyčajný človek s bizarným zmyslom pre humor a dobrými atletickými schopnosťami. Viacerí hovoria, že sa jednalo len o prehnané miestne historky, ktoré sa počas rokov ústnym podaním ešte viac skreslili. Na druhej strane však stoja nadprirodzené vysvetlenia o Jackovej identite. Najznámejšie hovoria o tom, že Jack bol mimozemšťan, čo by mohlo vysvetliť jeho priliehavé syntetické oblečenie, svetielkujúce oči a plamene, a taktiež neľudské skoky, ktorými mohol prekonávať gravitáciu. Iní vravia, že to bol démon, ktorý sa dostal do nášho sveta len preto, aby spravil poriadny zmätok. Vyšetrovatelia v oblasti paranormálna ho často zaraďujú pod menovku "prízračný útočník", čo je skupina útočníkov, ktorí sa javia na pohľad ako ľudia, no disponujú nadprirodzenými schopnosťami.

Legenda podobná Skákajúcemu Jackovi sa taktiež objavuje vo vojnovej Prahe. Skákajúci človek dostal pomenovanie Pérák a vraj pomáhal bojovať proti nemeckým okupantom. Pohyboval sa, podobne ako Jack, mohutnými skokmi, ktoré mu umožňovali pružiny na nohách.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára