29. januára 2013

Uri Geller

Uri Geller sa preslávil hlavne svojimi schopnosťami ohýbať kovové predmety ako sú lyžice či kľúče pomocou svojej mysle. Pôvodom z Izraela, no žijúci v Anglicku, Geller je celosvetovo známy v parapsychologických kruhoch. Tvrdí, že už roky máva vízie a niektoré schopnosti má od mimozemšťanov. Sám sa prehlasuje za médium, no jeho najväčší kritik, "úžasný" James Randi, ho považuje za podvodníka. Tvrdí, že nedisponuje žiadnymi psychickými schopnosťami a že používa iba obyčajné kúzelnícke triky.



Geller začínal ako zabávač v malých baroch a podnikoch, neskôr svoje schopnosti predvádzal i širšiemu publiku v divadlách a na univerzitách. V sedemdesiatych rokoch sa preslávil v USA a Európe, pričom sa oňho začali zaujímať aj vedci, ktorí chceli jeho nadanie preskúmať. Geller v televíznych reláciách predvádzal psychokinézu, prútkarenie a telepatiu. Jeho vystúpenia zahŕňali napríklad ohýbanie lyžíc, popisovanie skrytých obrázkov a zastavovanie alebo zrýchľovanie hodiniek. Tvrdil, že tieto veci dokáže iba silou svojej mysle a pevnou vôľou. Viacerí kúzelníci však tvrdili, že tieto javy sa dajú dosiahnuť obyčajnými trikmi. Skeptikovi Randimu sa niektoré Gellerove schopnosti podarilo zreprodukovať, a tak tvrdí, že Geller jednoducho premenil obyčajné kúzelnícke triky na svoje duševné schopnosti.

Geller je známy tiež tým, že predpovedá výsledky športových zápasov. James Randi a britské noviny The Sun však dokázali, že väčšina hráčov a týmov, ktorým Geller predpovedá, že vyhrajú, v skutočnosti väčšinou prehraje. V ďalšom prípade z roku 1992 bol Geller požiadaný o pomoc pri hľadaní unesenej maďarskej modelky Helgy Farkas. Tvrdil, že modelku nájdu živú a zdravú, no v skutočnosti ju našli zavraždenú. Roku 2007 sa priznal, že už si za niektorými svojimi tvrdeniami nestojí ako kedysi; v časopise Magische Welt vyhlásil: "Už viac netvrdím, že mám nadľudské schopnosti. Teraz som zabávač a chcem divákom poskytnúť dobrú show. Moja povaha sa zmenila." Neskôr však dodal: "...povedal som, že už nemám nadprirodzené schopnosti. To však neznamená, že nemám žiadne schopnosti, už ich len nenazývam nadpozemskými. Vravím, že som mystik."

V novembri 2008 prijal Geller cenu Berglasovej nadácie za podporu mágie na zjazde kúzelníkov v USA. Vo svojej ďakovnej reči vyhlásil, že ak by naozaj nemal psychické schopnosti, musel by celý čas vodiť novinárov, vedcov a divákov za nos.


Geller pri svojom aute



Jedna z Gellerových demonštrácií ohýbania


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára