15. februára 2013

Kongamato

Pod menom Kongamato ("lámač lodí") sa skrýva údajný lietajúci tvor podobný vyhynutému pterosaurovi, ktorého vraj vídajú domorodci v afrických krajinách Zambia, Angola a Kongo. Tvor vzhľadom najviac pripomína vyhynutého jaštera z obdobia jury, čo podporuje aj fakt, že na území Afriky tieto jaštery kedysi žili. Niektoré opisy však hovoria aj o podobnosti s istým druhom bocianov či s obrovským netopierom. Tvora nikdy nikto nevyfotografoval ani nenatočil, a tak v mnohých príbehoch a svedectvách stále ostávajú diery.



Popis
Kongamata najčastejšie vídali miestni domorodci a niekedy aj európski výskumníci. Väčšina svedkov ho opisuje takto: zviera má tmavočervenú až čiernu farbu, veľký zobák so zubami v ňom, široké kožnaté krídla a silné pazúry. Niektorí domorodci sa z lovu vracali s hlbokými ranami a tvrdili, že ich spôsobil Kongamato. Po tom, čo im britskí vedci a výskumníci ukázali obrázok pterosaura, domorodci vraj reagovali s hrôzou a panikárili. Skeptici kvôli nedostatku dôkazov tvrdia, že sa jedná o podvod, alebo že zviera je pomýlené s bocianom alebo kaloňom obrovským (druh veľkého netopiera). Nedostatok fotiek je však zapríčinený hustou vegetáciou a neprístupným terénom džungle, v ktorom sa tvor pohybuje; mimo to, v krajinách jeho výskytu má málokto fotoaparát alebo kameru. Ak by zviera aj naozaj existovalo, muselo by ich k zachovaniu druhu byť viac.

V knihe Franka Mellanda In Witchbound Africa z roku 1923 autor tvora popisuje ako nebezpečného, pri riekach žijúceho a napádajúceho lode a hocikoho, kto ho vyruší. Roku 1956 dve stvorenia pri jazere Bangweulu v Zambii zazrel inžinier J.P.F. Brown. Všimol si, že vyzerajú prehistoricky a rozpätie ich krídel odhadol na 0,9 až 1,1 metra. Na dĺžku od zobáka po chvost vraj mohli merať 1,4 metra. Nasledujúceho roku prišiel do nemocnice v meste Fort Rosebery, blízko predošlého pozorovania, muž s veľkými ranami na hrudi a tvrdil, že ho v močiaroch pri jazere Bangweulu napadol lietajúci tvor. Keď mu navrhli, aby ho nakreslil, muž nakreslil zviera podobné pterosaurovi. Pozorovania veľkých lietajúcich tvorov sú hlásené z krajín ako Zambia, Angola, Zimbabwe, Namíbia, Tanzánia či Keňa. V Namíbii sa však Kongamato spája s tzv. "lietajúcim hadom."



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára