25. apríla 2013

Dedina plná duchov

Malebná dedinka menom Pluckley v anglickom panstve Kent sa pýši mnohými strašidelnými historkami. Často je nazývaná "najstrašidelnejšou dedinou Anglicka" a údajne v nej a jej okolí prebýva až 12 nepokojných duší, vďaka ktorým sa do tejto oblasti každoročne hrnie mnoho zvedavcov i vyšetrovateľov. Sú však mrazivé historky výsledkom ozajstných stretnutí so záhrobím, alebo ide len o moderný folklór?

Nasledujúci zoznam zahŕňa najznámejších duchov v Pluckley:

Bandita
Na mieste zvanom Fright Corner (kedysi Frith Corner) striehne prízrak banditu, ktorého podľa legendy pripravil o život buď zákon, alebo nepriateľskí lúpežníci. Bandita bol podľa legendy šabľou nabodnutý k dutému dubu, ktorý kedysi na mieste stál. Niektorí tvrdia, že kriminálnik s inými zviedol tuhý boj, iní zas, že sa skrýval v kmeni duba, ktorý niekto zámerne prebodol. Strašenie sa potom vraj odohrávalo podľa scenára jeho zabitia. Historky o prízračných banditoch boli zvlášť v 18. storočí bežné, a keďže je identita muža neznáma, visí nad touto legendou tieň pochybností.

Koč
Vyskytli sa aj svedectvá o strašidelnom koči, ktorý sa pohybuje od Forge Hill k Maltman's Hill ale i na iných miestach. Istý manželský pár sa v jeden neskorý októbrový večer po strážení svojej vnučky vracal domov, keď si obaja na križovatke Pinnocks Crossroads všimli koč ťahaný koňmi s vysvietenými oknami. Pri inej príležitosti sa koč prehnal pred svedkom, ktorý sa vracal postrannou cestou domov. Prízrak sa prejavuje hlavne zvukmi, ktoré vydávajú kone a rachot kolies, ktoré často počuť na cestách a dokonca i vnútri idúcich áut.

Stará cigánka
Na moste pri križovatke bol videný duch starej cigánky, ktorá fajčí fajku. Žena údajne predávala žeruchu, ktorá rástla v potoku. Teórie o jej smrti hovoria, že cigánka uhorela, keď sa pri popíjaní alkoholu sama nešťastne zapálila fajkou. Svedkovia jej ducha popisujú ako hmlovitú postavu, ktorá sedí na moste. Treba však pripomenúť, že v oblasti mosta sa hmly vyskytujú bežne.




Mlynár
Mlynárov prízrak sa údajne zjavuje v podobe tmavej siluety a straší v starom rozpadnutom mlyne blízko domu menom The Pinnocks. Mlyn bol zavretý už v 30. rokoch 20. storočia a roku 1939 vyhorel po tom, čo doňho počas búrky udrel blesk. Historky o strašení sa začali šíriť, keď mlyn chátral a hovorí sa, že mlynárov duch sa zjavuje tesne pred búrkou.

Učiteľ
V uličke Dicky Buss's Lane sa zjavuje visiace telo učiteľa z dediny Smarden, ktorý sa tam údajne po prvej svetovej vojne obesil. Učiteľ do Pluckley chodil navštevovať miestneho riaditeľa školy. Jedného dňa však zmizol a bol pohrešovaný niekoľko týždňov. Jeho visiace telo našiel až mlynár Richard Buss. Stromy v uličke však už dávno zrúbali a v skutočnosti tohto ducha vlastne ani nikto nevidel, a tak ide pravdepodobne len o chýr.

Plukovník
Príbeh plukovníka je podobný ako ten učiteľov. Plukovník sa údajne obesil na jednom strome v lese Park Wood, ktorý bol odstránený roku 1965 pre poľnohospodárske účely. Jeho duch bol vraj videný medzi stromami, ako si svižne vykračuje.

Kričiaci duch
Na istej rozostavanej stavbe sa raz stala tragická nehoda, ktorá prispela k legendám Pluckley. Jedného robotníka zasypala silná vrstva ílu, ktorá ho okamžite pochovala zaživa. Ducha vraj nevidno, no na mieste vraj počuť ozveny jeho zúfalých výkrikov.

Červená pani
Duch Lady Dering máta pozemok kostola St Nicholas a blízkeho cintorína. Bola vraj pochovaná v siedmich olovených rakvách a jednej z dubového dreva a je uložená v hrobke kostola. Meno Červená pani zrejme dostala kvôli ruži, s ktorou bola pochovaná. Jej duch sa po pozemku túla v nádeji, že nájde hrob svojho dieťaťa, ktoré sa narodilo mŕtve.


Biela pani
Kostol St Nicholas má však zjavne ďalšieho prízračného návštevníka, ktorý straší i v rodinnom dome Deringovcov. Jej príbeh sa však značne podobá vyššie spomínanej Červenej pani, a tak panujú rozpory o tom, kto vlastne z rodu Deringovcov na pohrebisku straší. K Bielej pani sa však viaže príbeh o jednom odvážlivcovi menom Walter Winan, ktorý príbehy o strašení počul a chcel si ich overiť. Na Štedrý večer preto ostal v panskom sídle bdieť a čakal na ducha so svojou puškou v ruke. Biela pani sa vraj nezľakla a ukázala sa rovno pred ním. Winan na ňu vystrelil, no guľka zasiahla iba kamenný múr za ňou. Duch potom prešiel priamo cez múr a zmizol.

Mních
V dome zvanom Greystones straší prízrak mnícha. Ten je vraj naviazaný na ducha tudorovskej pani, ktorá straší neďaleko v dome Rose Court. Mních sa zrejme do ženy zaľúbil, no keďže v tej dobe bol ich vzťah nemysliteľný, museli to držať v tajnosti. Ako to už býva, príbeh mal tragický koniec. Mních sa zjavuje ako tieň na stenách okolitých domov.

Lady z Rose Court
Rose Court je ďalší strašidelný dom v zbierke Pluckley, ktorý v dedine stojí už viac ako 250 rokov. Pani domu vraj spáchala samovraždu, keď pojedla jedovaté lesné plody. Ducha vraj počuť, ako volá na svoje psy a vidieť ho v dome a záhrade medzi štvrtou a piatou hodinou poobede, keď údajne pani umrela.

Dering Arms
Dering arms bola kedysi hájovňa, v ktorej straší duch starej pani v klobúku. Ženu vidieť, ako sedí pri okne a pozoruje vonkajší svet. Je vraj tak jasne viditeľná, že si ju svedkovia často mýlia s reálnou osobou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára