30. apríla 2013

Strašenie v San Pedre


Existujú zdokumentované prípady strašenia, ktoré sa do paranormálnych dejín zapíšu svojou výnimočne intenzívnou a dokonca i nebezpečnou aktivitou. Jeden z nich bol detailne zdokumentovaný roku 1989, keď sa paranormálny vyšetrovateľ Barry Taff a kameraman Barry Conrad vybrali do prístavného mestečka San Pedro v Kalifornii. Dom mladej majiteľky menom Jackie Hernandez bol ovládaný desivou a násilníckou aktivitou, ktorá sa prejavovala vizuálne, sluchovo aj čuchovo.

Na konci leta roku 1989 zavolala suseda Jackie Susan Castenada Barrymu Taffovi. Hovorila o aktivite poltergeista a žiadala ho, aby sa na vec prišiel pozrieť. Jackie však bola rozrušená a vyšetrovateľom neverila. V obavách, že sa jej vysmejú, sa s nimi dokonca ani nerozprávala. Sama Jackie o pomoc zažiadala až v auguste. Barry Taff tvrdil, že Jackie je typickou obeťou poltergeista – pochádzala z pochybnej rodiny a trpela psychickými poruchami. Bola zneužívaná mužmi, viedla nerovnomerný život a trpela úzkosťami a depresiami. Ako mnohé obete poltergeista, Jackie žila v nezdravom prostredí, ktoré vraj niekedy dokáže vyvolať extrémne javy psychokinetického násilia.

Už na začiatku vyšetrovania počul doktor Taff a jeho tím hlasné šuchotanie v podkroví. Šuchot bol taký hlasný, že ho prirovnávali k "pohybu obrovského potkana," a bolo ho počuť dokonca i zvonka. Jackie tvrdila, že ide o prízračnú hlavu bez tela, ktorú na pôjde videla predtým. Taktiež sa na viacerých miestach v dome priamo počas vyšetrovania objavovala podivná tekutina, ktorá bola odobraná a zaslaná do ústavu na analýzu. Zistilo sa, že ide o ľudskú krv s vysokým obsahom jódu a medi. Samotný tím vraj po vstupe do domu cítil zápach podobný hrdzi a oxidácii. Miestnosťami sa takisto vznášal silný hnilobný pach, ktorý je často predzvesťou strašenia.

Jackie tímu oznámila, že aktivita poltergeista sa zamerala priamo na ňu. Vravela im o javoch, ktoré zažívala, ako je samovoľné zapínanie televízora, zlyhanie spotrebičov či objekty, ktoré na ňu boli neznámou silou vymrštené. Znepokojujúce tiež bolo, že Jackie v dome videla ďalšie dve zjavenia. S hlavou bez tela na povale to boli tri. Jackie tvrdila, že keď ešte bola tehotná, uprostred noci si raz musela odskočiť do kúpeľne. Keď šla okolo spálne, zbadala prízrak starého muža vo flanelovej košeli, ktorý sedel na poschodovej posteli a mal bledú, až sivú kožu. Prízrak podľa jej slov celkovo pripomínal mŕtvolu.


Potom sa však veci zvrtli. Keď sa raz tím už chystal odísť, dvaja vyšetrovatelia, Jeff Wheatcraft a Larry Brooks, sa rozhodli, že pôjdu na povalu. Krátko nato, čo vyšli hore, počul Jeff Wheatcraft za sebou v tme akýsi zvuk. Bez toho, aby sa otočil, len za seba namieril fotoaparát a urobil jeden obrázok. Krátko nato mu bol však prístroj z rúk násilne vytrhnutý neviditeľnou silou a odhodený ďalej. Jeff si to ako skeptik nedokázal vysvetliť, pričom z fotoaparátu bol oddelený objektív, ktorý ležal v inej časti povaly.

Oboch táto príhoda naľakala a zvyšku tímu, ktorý bol dole, oznámili, čo sa stalo. Barry Conrad si hneď vzal svoju výbavu a šiel sa hore pozrieť, čo sa deje. Ako to už často v takýchto situáciách býva, Barryho výbava zlyhala takmer hneď čo prešiel cez úzky otvor na povalu. Zatiaľ čo bol hore, nemohol svoju kameru spojazdniť, no keď zišiel dole, všetko zasa perfektne fungovalo. To sa pár krát zopakovalo, no nakoniec to tím vzdal a odišiel.

Onedlho im však rozrušená Jackie znova volala, že aktivita v dome je stále silnejšia. Keď tím do domu dorazil, Jeff a Larry sa hneď vybrali na povalu. O pár minút nato za sebou Jeff začul akési praskavé zvuky, no nestihol zareagovať. Okolo krku sa mu totiž utiahla slučka a neznáma sila sa mu snažila nadvihnúť nohy a zavesiť ho na klinec, ktorý trčal z dreveného trámu strechy. To všetko sa odohralo v zlomku sekundy. Larry zareagoval pohotovo a ešte stihol urobiť pár fotografií. Podarilo sa mu zachytiť moment, keď Jeff visí s omotaným krkom na klinci, pričom má v tvári výraz šoku a hrôzy. Čokoľvek tam vtedy s nimi bolo, zrejme tomu došla trpezlivosť a pokúsilo sa to obesiť jedného z vyšetrovateľov. To bol dôkaz, že duchovia vedia byť naozaj nebezpeční a zlostní. Našťastie však Larry rýchlo zasiahol a obaja po tomto desivom zážitku zišli dolu. Jeff sa už do domu pochopiteľne nikdy nevátil. V dome aj mimo neho taktiež tím vídaval svetlá či orby, ktoré lietali navôkol. Raz dokonca Barry cítil, že orb prešiel priamo cez neho, pričom v ňom vyvolal mdloby a silný pocit, ako keby ním prešiel elektrický výboj.


Krátko po desivých udalostiach v San Pedre sa Jackie odsťahovala do obytného prívesu v okrese Kern, čo bola malá vidiecka oblasť na sever od Los Angeles. Keď však tím znova zavolala a tvrdila, že aktivita ju znova prenasleduje, Jeff a Barry sa ju vydali znova navštíviť a chceli znova natočiť javy na kameru. V novom skromnom domove Jackie spolu so svojou priateľkou videla tmavý tieň na chodbe a pri jednej príležitosti perina na jej posteli vzbĺkla a ostali na nej vypálené miesta. V malej šope na náradie, ktorá stála na dvore, v noci bolo tiež počuť zvláštne zvuky podobné škrabaniu. Jeff si po útoku v San Pedre myslel, že je tentokrát v bezpečí, a tak nemal problém s návštevou. Susedia, ktorí Jackie pomáhali nasťahovať sa, tvrdili, že zatiaľ čo niesli jej televízor, zjavila sa na obrazovke prízračná tvár starého muža, ktorý mal zlostný výraz.

Hneď po príchode si tím všimol mnohé náznaky paranormálnej aktivity. Objavovali sa orby a svetlá a ťažká kamera sa na statíve odrazu otočila. Jeden zo susedov sa rozhodol použiť dosku Oujia, aby sa s duchmi skontaktovali. Po pár základných otázkach dostali priamočiare odpovede od ducha. Počas seansy však teplota v miestnosti odrazu klesla a zdalo sa, že až pod nulu. Na stole stáli tri sviečky, ktoré duch opakovane sfúkol. Duch im odpovedal v starej angličtine, ktorej ani samotná Jackie nerozumela. Duch im oznámil len to, že bol obeťou vraždy. Dával im podivné odpovede typu "musím už ísť, slnko už prichádza". Keď sa prízraku spýtali, prečo napadol Jeffa, odpovedal im, že "mu pripomínal jeho vraha". Barry po prieskume zistil, že námorník menom Charles Pearson bol v San Pedre dávno neslávne známy vďaka jeho zlej reputácii, a tak sa domnieval, že on mohol byť spomínaným vrahom. Je dobré spomenúť, že motúz, ktorým bol Jeff napadnutý, bol zviazaný do tzv. "námorníckeho uzla", nehovoriac už o tom, že na povale domu v San Pedre sa behom strašenia z ničoho nič našli morské mušle, ktoré tam predtým neboli.

Podľa odpovedí duch na adrese, kde bývala Jackie, nikdy nebýval. Práve tam však mal žiť jeho vrah. Zatiaľ čo sa pýtali ďalšie otázky, Jeff bol odrazu znova napadnutý. Všetci svedkovia potvrdili, že Jeffa niečo násilne zdvihlo od stola a hodilo ho to dozadu o stenu. Nanešťastie však kamery nefungovali a tak sa tento incident natočiť nepodarilo. Po neskoršom prieskume sa zistilo, že niekedy v 30. rokoch sa v San Pedre skutočne objavil prípad vraždy, kedy objavili telo istého Hendricksona, ktorý bol násilne utopený v zálive. Predpokladalo sa teda, že za javy môže nenávistný duch tohto muža, ktorý je odsúdený po smrti ostať na zemi. Jackie sa následne presťahovala naspäť do San Pedra, tentokrát do jedného apartmánu. Aj tam ju však desivá aktivita prenasledovala a podarilo sa jej nafotiť viaceré fotky nevysvetliteľných svetelných orbov, ktoré vyžarovali vlastné svetlo a objavovali sa v rôznych izbách.


Taktiež sa zdalo, že aktivita sa nesústredí iba na Jackie, ako to býva väčšinou pri prípadoch psychokinézy, keď sa podivné javy dejú iba v prítomnosti obete. Barry Conrad sa raz s Jackie stretol pred vlastným domom, chvíľu s ňou hovoril a vrátil sa naspäť. O pár dní po tomto krátkom stretnutí sa však Barrymu zdalo, že to nebola len Jackie, ktorá ho nedávno prišla navštíviť. Stoličky v jeho dome sa samy od seba presúvali, svetlá sa zapínali a najhoršie bolo, keď sa v kuchyni plynový sporák zapínal sám od seba. Barry s Jeffom následne vo dvojici dokumentovali javy, ktoré sa diali v apartmáne. Jedného večera sa pod vankúšmi v spálni objavili dvoje nožnice. Fotografie visiace na stene boli odrazu chaoticky poprehadzované. Nádoba s kávou bola otočená dolu hlavou. Okno v spálni našli vyšetrovatelia rozbité na kúsky. Keď však sklo pozbierali a šli ho vyhodiť do kontajnera, po návrate do spálne bol veľký ostrý kus skla položený priamo na písacom stroji. Ako sa kus skla dostal do domu späť medzitým, kedy Barry s Jeffom kúsky skla vyhadzovali vonku do kontajnera, bolo nevysvetliteľnou záhadou.

Raz sa na sporáku objavila metla, pričom jej rukoväť bola zastrčená priamo medzi mriežky sporáku. Počas natáčania v spálni Jeffa znovu napadla neviditeľná sila, ktorá ho od chrbta sotila, až spadol na posteľ. Na chrbte sa mu pri tom objavili viditeľné červené škrabance akoby od nechtov či pazúrov. Pri prehliadke kuchyne zas obaja priamo v miestnosti začuli rachot, na čo na sporáku našli nožnice, ktoré tam predtým vôbec neboli. Aktivita počas nasledujúcich večerov v Barryho byte iba naberala na intenzite. Predmety boli neustále premiestňované, no javy sa na kameru natočiť nepodarilo, keďže sa údajne diali stále za chrbtom vyšetrovateľov alebo stále v iných miestnostiach, kde momentálne nikto nebol. Barry dokonca spravil experiment. Na sporák umiestnil obálku a pero, ak by sa duch s nimi chcel písomne spojiť. O 5 minút bola však obálka v plameňoch, keďže sporák bol znova zapnutý. Tej istej noci sa tiež stala nebezpečná vec, keď vyšetrovatelia po hluku, ktorý sa ozval z kuchyne, našli na vypnutom, no stále horúcom sporáku krabičku nábojov, ktoré sa tam ocitli a mohli spôsobiť tragédiu.

Aktivita v Conradovom byte však prestala rovnako rýchlo, ako začala. Jackie taktiež postupne prestala byť desivými javmi obťažovaná, no stále cítila, že nezmizli úplne. V jej pôvodnom dome vraj stále straší. Ako tvrdí majiteľ pozemku, nikto v dome neostal viac ako pol roka.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára