18. mája 2013

Hotel Goldfield


V meste Goldfield v Nevade, ktoré je dnes už skôr považované za "mesto duchov," stojí hotel, ktorý však údajne obývajú skutoční duchovia. Mesto vyrástlo v dobe, keď sa okolo roku 1902 objavili prvé náleziská zlata a o pár rokov už bolo najväčším mestom Nevady, pričom ťažba vzácnych kovov vynášala milióny dolárov. Avšak už po ôsmich rokoch obchod začal upadať a mnohí obyvatelia sa sťahovali na lepšie miesta. K roku 1920 bolo zlato takmer úplne vyťažené a z pôvodných asi 35 000 obyvateľov sa komunita zmenšila asi na 1 500. V súčasnosti v tomto kedysi prosperujúcom meste žije iba niečo cez 200 ľudí, pričom najznámejšou lokáciou je hotel Goldfield.

Stavba stála viac ako 300 000 dolárov a po dokončení roku 1908 to mal byť najveľkolepejší hotel Nevady. Vraví sa, že na otváracej slávnosti tieklo šampanské prúdom dolu schodmi. V budove sa nachádzalo 154 izieb s telefónmi, elektrinou a topením. Vestibul bol vykladaný mahagónovým drevom a nábytok pod pozlátenými stropmi a krištáľovými lustrami bol potiahnutý čiernou kožou. V hoteli pracovali profesionálni šéfkuchári z Európy a tak bol celkovo považovaný za najlepší hotel od Chicaga po San Francisco.

Onedlho sa budova dostala do vlastníctva ťažobného magnáta menom George Wingfield, ktorý bol už vo svojich tridsiatich rokoch multimilionárom a taktiež politicky významnou osobou Nevady. Neskôr sa dostala do rúk ďalším majiteľom, no keď zlata ubúdalo a obyvatelia sa začali sťahovať preč, hotel pomaly chátral. V 30. rokoch sa z neho stal len zapadákov pre cowboyov a potulných cestovateľov. Počas druhej svetovej vojny slúžil najmä vojakom z neďalekej základne, no keď sa roku 1945 z hotela odhlásili, budova bola nakoniec uzatvorená. Počas rokov sa majitelia hotela len tak striedali, pričom každý z nich sľuboval, že budovu zrenovuje a znova otvorí. Roku 2003 hotel kúpil Edgar "Red" Roberts, ktorý sa skutočne do renovácie pustil, no nedokončil ju. A práve to mohlo spôsobiť náhly vzrast paranormálnych javov, ktoré sú v hoteli časté.

Strašenie
V starej budove údajne straší mnoho nepokojných duší, pričom najslávnejšou z nich je zrejme duch ženy menom Elizabeth. Podľa legendy bola Elizabeth prostitútka, ktorú George Wingfield navštevoval často. Keď otehotnela, tvrdila, že dieťa je Wingfieldove. Ten o tom však v strachu zo škandálu nechcel ani počuť a istý čas jej platil za to, aby sa od neho držala ďalej. Avšak keď Elizabeth už dlhšie nemohla skrývať to, že je tehotná, Wingfield sa vraj prikradol do jej izby s číslom 109, kde ju pripútal reťazami o radiátor. Zásoboval ju pritom jedlom až dovtedy, kým spútaná neporodila. Niektorí tvrdia, že umrela pri pôrode, iní zas, že sám Wingfield ju potom zabil. Jej dieťa bolo potom hodené do šachty na ťaženie. Historky vravia, že Elizabeth sa často zjavuje v bielych šatách a s utrápeným výrazom, a taktiež že z útrob hotela počuť detský plač. V izbe 109 je vraj neprirodzene chladno a nahrávacie prístroje tam často zlyhávajú.

Dvaja duchovia, ktorí spáchali samovraždu na treťom poschodí, boli videní viacerými svedkami naraz. Ich identita je neznáma, no jeden z nich je vraj žena, ktorá sa obesila, zatiaľ čo ten druhý muž, ktorý vyskočil z okna. V pôvodnej jedálni taktiež straší, a to nevraživý duch, ktorý má prezývku "The Stabber," čiže "ten, ktorý bodá." Tento prízračný útočník vraj napáda ľudí kuchynským nožom. Nikoho však ešte naozaj nezranil, no svedkov vydesil tým, že po "útoku" hneď zmizol.

Blízko schodiska vo vestibule boli videné tri nízke postavy, pričom dve z nich patria deťom a jedna duchovi s trpasličím vzrastom. Tí sa prikrádajú k ľuďom a robia rôzne nezbednosti, napr. ťukajú na ramená a potom sa chichocú. V hoteli dokonca straší i samotný George Wingfield, ktorého prítomnosť prezrádza hlavne zápach cigarového dymu. Niektorí vraj našli na prvom poschodí na zemi čerstvý cigarový popol. Nie je však isté, či naozaj ide o Wingfielda, keďže ten zomrel v Rene. Mnoho médií, ktoré budovu navštívia, tvrdí, že hotel je bránou na druhý svet. Hotel sa v posledných rokoch preslávil hlavne vďaka televíznemu kanálu Sci-Fi Channel, ktorý ho predstavil v seriáli "Scariest Places on Earth." Budovu navštívili aj tímy lovcov duchov Ghost Hunters a Ghost Adventures, ktoré v hoteli zaznamenali mnoho paranormálnej aktivity, vrátane krokov, hlasov, aktivity poltergeista či mátožných postáv.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára