25. júla 2013

Anomália času a miesta pri Grand kaňone

Tento nevysvetliteľný a mätúci príbeh sa objavil v knihe Brada Steigera "The Reality Game and How to Win It" a vyrozprával mu ho samotný svedok a obeť podivnej udalosti. Detaily toho, čo zažil Charles W. Ingersoll, nás totiž nútia hlbšie sa zamyslieť nad podstatou času a samotnej reality.

Ingersoll, pôvodne z Cloque v Minnesote, Steigerovi tvrdil, že sa z rodičmi už dlho chystali na výlet ku Grand kaňonu. Zdalo sa, že sa tam roku 1948 konečne vyberú, no plány sa museli zmeniť. Ingersoll sa totiž stal majiteľom minnesotskej rozhlasovej stanice Ely a kvôli práci musel výlet odložiť na neurčito. Dlho plánovanú cestu sa mu nakoniec podarilo zrealizovať až v roku 1955. Keď boli na mieste, ľutoval, že so sebou nemá filmovú kameru, aby si krásy kaňonu natočil. Prešiel teda opatrne ku kraju, nahol sa cez zábradlie a urobil fotografiu svojím fotoaparátom značky Bosley.

O desať dní boli všetci naspäť v Minnesote a Ingersoll si po návrate konečne mohol dovoliť zakúpiť kameru od firmy Bell & Howell. Kúpil si tiež čiernobiely film o Grand kaňone, ktorý náhodou našiel v obchode. Film bol však z roku 1948, ako ho informoval predavač, no Ingersollovi to nevadilo a odvetil len: "Som si istý, že Grand kaňon sa za tých sedem rokov veľmi nezmenil. Bol to vlastne rok, kedy sme tam chceli s rodičmi ísť, no nevyšlo to."

V ten istý večer pustil Ingersoll film svojim rodičom. Netrvalo dlho a všetci ostali ako obarení, keď sa na záberoch objavil samotný Charles W. Ingersoll, ako ide k okraji kaňonu a fotografuje svojím fotoaparátom značky Bosley. V pozadí bolo tiež vidno autá z roku 1948 a aj ľudí oblečených podľa staršej módy. Nebolo však pochýb – na záberoch bol Charles, muž, ktorý nikdy pred rokom 1955 pri Grand kaňone nebol. Keď sa Ingersoll zmätene chopil krabice od filmu, bolo na nej napísané len "Copyright Castle Films, 1948".

Charles potom tento film ukázal mnohým známym bez toho, aby ich predtým na niečo upozornil. Reakcie boli však rovnaké: "To je predsa Charlie! Natočil ten film tvoj otec?" Navyše, vo filme bolo jasne vidieť, že Charles drží svoj fotoaparát, ktorý je z roku 1955, tým pádom v roku 1948 ešte ani neexistoval. Ako sa niečo také mohlo stať v našej realite? Porušil snáď Charles W. Ingersoll zákony času a priestoru bez toho, aby si to uvedomil? Skeptici tvrdili, že film bol vyrobený v roku 1955, keď sa Ingersoll s rodičmi naozaj vybrali ku Grand kaňonu. To sa však zdalo nemožné, keďže medzi odjazdom domov a kúpou filmu neuplynul ani týždeň. Odborníci zasa tvrdili, že film nie je nijak upravovaný ani dodatočne strihaný. Nakoniec – samotný majiteľ obchodu odprisahal, že mal záhadný film v sklade viac ako rok. Objavil sa snáď na filme akýsi "mentálny dvojník" Charlesa W. Ingersolla, zatiaľ čo on bol zavalený prácou v Minnesote? Zdá sa teda, že v plynutí času sa niekedy naozaj objaví akási anomália či chyba, ktorú si ľudstvo nedokáže nijak vysvetliť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára