15. júla 2013

Mokele-mbembe – dinosaury v Afrike

Počas posledných 100 rokov sa na svete objavilo mnoho tvrdení o tom, že v odľahlých častiach strednej Afriky žije neznáme zviera, ktoré dostalo od domorodcov meno Mokele-mbembe – v preklade "ten, ktorý zastavuje tok rieky". Neznámy tvor údajne žije v riekach a močariskách a veľkosťou pripomína slona, avšak má silný dlhý krk, na konci ktorého je plochá hlava. Kryptozoológovia podľa popisov domorodcov tvrdia, že tvor by mohol byť jedným zo sauropodov, ktoré vyhynuli na konci druhohôr.


Popis a pozorovania
V džungli sa pri viacerých expedíciách našli rôzne stopy po veľkých chodidlách a chvoste, ktoré však nepripomínajú žiadne známe africké zviera, ako sú hrochy, krokodíly či slony. Domorodci tvrdia, že zviera uprednostňuje vodu a zvlášť ohyby riek, kde sa živí rastlinami, a má obývať hlavne jazero Télé v štáte Kongo. Niektoré kmene sa však prikláňajú k názoru, že sa nejedná o tvora z mäsa a kostí. Okrem domorodcov však zviera vraj videlo i viacero vedcov a dobrodruhov, ktorí do oblasti podnikli už mnoho väčšinou neúspešných expedícií. Univerzitný biológ Marcellin Agnagna opisuje, čo videl na jednej expedícii na jazere Télé v roku 1983:

"Približne o pol tretej poobede sme zbadali zvláštne zviera s dlhým krkom, širokým chrbtom a malou hlavou... Nachádzalo sa približne 300 metrov od brehu jazera a nám sa v plytkej vode podarilo prejsť 60 metrov, takže sme teraz od neho boli asi na 240 metrov. Zviera si nás všimlo a otočilo sa, akoby chcelo nájsť zdroj hluku. Miestny domorodec bol vystrašený a kričal. Predok zvieraťa bol hnedý a zadná časť krku a chrbát čierny, lesknúci sa na slnku. Potom sa zviera čiastočne ponorilo a ešte 20 minút bolo vidno len jeho krk a hlavu nad hladinou. Potom sa ponorilo celé. Dá sa povedať, že sme zbadali Mokele-mbembe a že to bolo ozajstné živé zviera... Celková dĺžka od hlavy po viditeľnú časť chrbta nad vodou bola odhadnutá na 5 metrov."

Zdá sa však, že v tejto rozsiahlej neprebádanej oblasti žijú ďalšie tvory podobné dinosaurom. Objavili sa i tvrdenia o pozorovaní "zvieraťa s doskami rastúcimi z jeho chrbta", pričom miestni sa zhodli, že "dosky" sa nepodobali chrbtovým výrastkom krokodílov. Zakrádajú sa sa snáď Kongom aj stegosaury? Správy o týchto tvoroch sa však datujú už do roku 1776, kedy francúzski misionári nachádzali v džungli veľké podivné stopy, ktoré najprv považovali za stopy slona. Domorodci im však opakovane tvrdili, že v stopách vidno pazúry a tie slony nemajú, a že ide o stopy neznámeho zvieraťa.

Mnohé expedície, ktoré sa počas 20. storočia do oblasti v snahe nájsť záhadného tvora uskutočnili, sa skončili neúspechom. Dodnes sa nepodarilo tvora vyfotografovať ani natočiť a tak sú odborníci stále odkázaní iba na historky domorodcov a dobrodruhov. Vedci však každý rok v nepreniknuteľných afrických džungliach nachádzajú nové druhy hmyzu a tak sa nedá s istotou vylúčiť, že niekde v týchto odľahlých končinách prežili dinosaury dodnes. Bez dôkazov sa však zatiaľ tieto príbehy radia iba k folklóru a domorodým legendám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára