6. augusta 2013

Netvor z Bray Road


Už od 30. rokov sa v oblasti Elkhorn vo Wisconsine objavujú príbehy o záhadnom zvierati. Netvor z Bray Road bol pomenovaný podľa oblasti, v ktorej bol videný najčastejšie a šíril strach medzi miestnymi obyvateľmi. Mnoho ľudí o jeho existencii silno pochybuje, no tí, ktorí ho vraj videli, si stoja za svojím. Zviera je opisované ako mohutný tvor nápadne pripomínajúci vlkodlaka. Jeho meno sa však používa aj pri opisoch iných monštier, ktoré sa vo Wisconsine vyskytli.


Popis a pozorovania
Netvor je viacerými svedkami popisovaný rôzne. Niektorí vravia, že sa podobá na medveďa, iní zas, že na známeho Bigfoota, no najčastejšie sa hovorí o inteligentnom tvorovi podobnom vlku. Netvor vraj chodí po zadných nohách, je nezvyčajne mohutnej postavy a jeho srsť má hnedú farbu, podobne ako medveď alebo pes. I keď nikto nevidel, že by sa tvor "transformoval" z ľudskej do vlčej podoby, ako je to známe z mýtov o vlkodlakoch, noviny ho veľmi rýchlo priamo označili za vlkodlaka.

V roku 2002 istý Steve Cook prišiel s filmom, ktorý bol vraj natočený už v 70. rokoch a dostal pomenovanie "Gableov film". Niekoľkominútové video ukazuje zábery všedných domov, ktoré prechádzajú na odľahlú vidiecku cestu. Zrazu sa však v lese objavuje štvornohý tvor, ktorý sa rozbehne priamo na kameramana. Posledné roztrasené zábery ukazujú boj s netvorom a jeho ostré tesáky, no tam sa film končí. Objavilo sa však i druhé video, ktoré ukazovalo policajné vyšetrovanie. Na ňom boli zobrazení policajti, ktorí vraj našli kameramanovo telo, ktoré bolo roztrhnuté na polovicu. Cook od začiatku tvrdil, že videá sú autentické a neboli nijak upravované. Zatiaľ čo polovica divákov verila, že video zobrazuje známeho netvora z Bray Road alebo tzv. "michiganského psieho muža", ostatní tvrdili, že ide o podvod. 


Cook však nakoniec priznal, že film bol nahraný úmyselne v roku 2002, aby udržal legendu o netvorovi nažive. Tvor tak vraj v skutočnosti bol iba herec oblečený v loveckom kostýme a roztrhané telo na druhom videu bolo umelo vyrobené. I keď sú niektorí ochotní vytvoriť tak presvedčivý podvod ako Cook, vyvstáva ďalšia otázka: Mohol by jeden muž svojím videom spochybniť existenciu tvora, ktorého svedkovia vídavali po celé dekády? Bohužiaľ, takéto podvody často spochybnia existenciu neznámych bytostí a mnohé svedectvá, no stále tu sú ľudia, ktorí si pevne stoja za tým, že sa so skutočným netvorom stretli.

1936: Mark Schackelman tvrdil, že pri jazde cestou Highway 18 zbadal netvora, ktorý sa hrabal v zemi na indiánskej mohyle. Bol pokrytý srsťou, vysoký asi 1,8 metra a namiesto tváre mal ňufák. Mal však vraj i opičie rysy a na rukách mal jeden ohnutý palec a iba tri prsty. Zviera silne zapáchalo hnilobou a keď sa Schackleman na miesto vrátil na druhý deň, netvor tam znova bol. Tentokrát vraj vyslovil aj jedno jednoduché, no neznáme slovo.

1964: Dennis Fewless sa taktiež stretol s tvorom nápadne podobným tomu, ktorého videl Schackleman. Videl ho však v štáte Illinois, keď sa v noci vracal autom domov. Reflektory na ceste osvietili netvora, ktorý bežal cez cestu a preskočil plot.

1972: Istá žena zavolala na políciu, že sa k nej niekto pokúsil vlámať. Počas vyšetrovania policajtom oznámila, že išlo o veľké tmavé zviera, ktoré sa pokúšalo vojsť do jej domu dverami. Neskôr sa vraj votrelec vrátil a zranil jej dobytok. Popis zvieraťa sedel na netvora z Bray Road. Jediným dôkazom bola v tomto prípade iba stopa, ktorá merala cez 30 centimetrov.

1999: Najdramatickejšie stretnutia sa však odohrali až v 90. rokoch, kedy sa viacerí svedkovia odvážili prehovoriť. 31. októbra šla 18-ročná Doristine Gipson po Bray Road, keď zrazu ucítila náraz pod predným kolesom. Myslela si, že zrazila nejaké zviera a tak zastavila a vyšla von. Všimla si však, že z tmy sa k nej rýchlo blíži veľká chlpatá postava a tak dostala strach a skočila naspäť do auta. Keď vyrazila, netvor vyskočil na jej kufor, no kvôli mokrému povrchu sa na aute neudržal a spadol. Ešte v ten večer sa Doristine na miesto vrátila s priateľkou, pričom obe si všimli tmavú postavu, ktorá sa zakráda pri ceste.

O tom, čo by mohol netvor naozaj byť, sa dlho diskutuje. Jedni vravia, že je to akýsi hybrid medzi psom a vlkom alebo iným zvieraťom. Svedkovia však proti tejto teórii protestujú a tvrdia, že žiadna psovitá šelma nemá ruky s prstami a nechodí po dvoch nohách. Od konca 90. rokov sa však nové správy o netvorovi neobjavujú a tak nám stále ostávajú iba svedectvá a špekulácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára