22. augusta 2013

Tajomní muži v čiernom

Pod pojmom "muži v čiernom" (Men In Black - MIB) si väčšina ľudí dnes spomenie na známy americký trhák s Willom Smithom a Tommy Lee Jonesom. Film o tajných vládnych agentoch, ktorí kontrolujú mimozemskú aktivitu na Zemi, sa však podľa konšpiračných teórií zakladá na skutočných svedectvách a pôsobení skutočných mužov v čiernom, ktorí sa zvyknú najčastejšie objaviť po tom, čo svedkovia pozorovali UFO. Objavujú sa v skupinách po dvoch alebo troch, nosia tmavé obleky a vozia sa na luxusných čiernych autách s neexistujúcimi poznávacími značkami. Svedkom sa väčšinou vyhrážajú, aby o svojich zážitkoch nikdy nehovorili a podľa niektorých výpovedí sa dokonca môže zdať, že muži v čiernom niekedy vôbec nie sú ľudia z mäsa a kostí.

Správy o tajomných mužoch, ktorí sa objavujú po pozorovaní nezvyklých javov, prichádzajú z celého sveta. Sú vždy veľmi dobre informovaní a ak majú svedkovia k dispozícii aj nejaký dôkazový materiál o pozorovaní UFO, muži im ho zabavia alebo rovno zničia. Je zvláštne, že sa objavia prakticky hneď po pozorovaní, kedy svedok ešte ani nestihol svoj zážitok zverejniť v médiách. Vo všeobecnosti sa zdá, že pracujú pre vládu, no americká vláda toto tvrdenie rázne popiera. Správy o výskyte týchto mužov sa väčšinou odohrávajú na podobnom scenári, tak ako to býva aj pri pozorovaniach UFO či únosoch mimozemšťanmi, a siahajú zrejme už k prvým zaznamenaným pozorovaniam v roku 1947, kedy pilot Kenneth Arnold nahlásil pozorovanie lietajúcich diskov v štáte Washington.

Onedlho na to prišiel "incident na ostrove Maury", keď muž menom Harold Dahl zbadal objekty "podobné šiškám". Dahl tvrdil, že krátko na to raňajkoval s mužom v čiernom obleku, ktorý prišiel na čiernom aute značky Buick, a varoval ho, aby držal jazyk za zubami. Tento incident sa však neskôr ukázal ako výmysel. Muži v čiernom sa však objavovali naďalej. Albert K. Bender, riaditeľ výskumnej skupiny menom "Flying Saucer Bureau", náhle podal výpoveď, keď ho navštívili traja muži v čiernom, ktorým "svietili oči ako žiarovky" a ktorí ho varovali, že môže mať problémy.

Ako sa dalo očakávať, pozorovania tajomných mužov boli populárne v 60. a 70. rokoch, keď sa nihilizmus vyvolaný vojnou vo Vietname, nukleárne hrozby a preteky v zbrojení dostávali do konvenčnej ortodoxie. V atmosfére, ktorej dominovala paranoja zo studenej vojny, atentáty a aféra Watergate, každá konšpiračná teória naberala na reálnosti. Jedným z najzaujímavejších a najpodrobnejších opisov stretnutia s mužmi v čiernom je zážitok psychiatra dr. Herberta Hopkinsa z Maine z roku 1976. Hopkins nemal s UFO takmer nič spoločné, no liečil údajne mladých ľudí, ktorí tvrdili, že boli unesení mimozemskými bytosťami.


V ten večer bol Hopkins doma sám, keď zazvonil telefón. Neznámy hlas mu oznámil, že je viceprezidentom klubu pre výskum UFO v New Jersey a že sa s ním chce stretnúť. Hopkins teda súhlasil a neznámy hlas mu povedal, že bude hneď uňho. Hopkins zložil a šiel chodbou k dverám, aby rozsvietil svetlo. Prekvapilo ho však, že neznámy muž už stojí na schodoch. Nebolo počuť žiadne prichádzajúce auto a aj keby muž telefonoval oproti z ulice alebo zo susedného domu, nedostal by sa tak rýchlo k dverám. Bol odetý v čiernom obleku, kravate a čiernych topánkach a na hlave mal tiež čierny klobúk. Napriek nedobrému pocitu však psychiater muža pozval dnu. Keď muž odložil klobúk, Hopkins si všimol, že je holohlavý a nemá dokonca ani žiadne obočie či mihalnice. Jeho koža bola až mŕtvolne bledá a vyzeralo to, že jeho pery sú narúžované silno do červena. Na Hopkinsa cudzinec pôsobil dojmom "figuríny", ktorá sa používa vo výkladoch.

Muž rozprával monotónne ako stroj a nebolo počuť ani náznak žiadneho prízvuku. Počas rozhovoru si prešiel rukavicou, ktorú mal na ruke, po ústach a Hopkins si všimol, že červená farba mu na nej ostala. Taktiež zbadal, že jeho ústa sú v podstate iba úzkou štrbinou a rúž mal iba vytvoriť dojem pier. Ukázalo sa dokonca, že cudzinec vie Hopkinsovi čítať myšlienky. V jednom momente mu oznámil, že má vo vrecku dve mince, čo súhlasilo. Vyzval ho, aby jednu z nich vybral a podržal ju v dlani. Psychiater potom s úžasom sledoval, ako minca zmizla v záblesku modrého svetla. Nervóznemu doktorovi potom muž s hrozbami prikázal zničiť všetky pásky a záznamy, ktoré sa týkali únosov a UFO. Jeho reč sa však náhle začala zadrhávať a povedal niečo v tom zmysle, že "stráca energiu". Nemotorne vstal, vyšiel z dverí a zmizol v žiarivom svetle, ktoré sa objavilo na príjazdovej ceste Hopkinsovho domu. Svetlo vraj bolo tak silné, že ho nemohli vydávať reflektory žiadneho auta.

Hopkins bol z tohto stretnutia potom tak rozrušený, že naozaj skončil so všetkými šetreniami v prípadoch únosov do UFO a zmazal všetky nahrávky z hypnotických sedení. Podivný muž teda zjavne dosiahol, čo chcel. Kým teda títo tajomní muži sú a odkiaľ vlastne pochádzajú? Väčšina nadšencov pre konšpiračné teórie verí, že sú to tajní vládni agenti, ktorí majú pomocou rôznych vyhrážok zaistiť, aby svedkovia držali jazyk za zubami a utajili pravdu. Ako však brať stretnutia, pri ktorých sa zdá, že ide o nejakých robotov? Niektorí dokonca veria, že sú to samotní mimozemšťania alebo rasa mimozemských ľudí, ktorí sa nám podobajú. Skeptici si myslia, že ide iba o prehnanú fantáziu, no nedá sa poprieť, že muži v čiernom naozaj navštevujú domovy svedkov, ktorí videli niečo nevysvetliteľné. A nevyzerá to, že sú priateľskí.

1 komentár:

  1. Celý tento článok, ako aj výpoveď pána dr. Hopkinsa mi neuveriteľne pripomína seriál FRINGE v ktorom sú postavy - "pozorovatelia" vrelo odporúčam pozrieť kompletný seriál :)

    OdpovedaťOdstrániť