7. novembra 2013

Selma, obluda z jazera Seljordsvatnet

V nórskom kraji Telemark leží jazero s rozlohou 16,7 kilometrov štvorcových s názvom Seljordsvatnet. Je to práve táto oblasť, ktorá už roky do kraja svojím folklórom priťahuje mnoho zvedavcov. Už od 18. storočia totiž svedkovia v jazere vídavajú podivného tvora, ktorý sa nápadne podobá na rôzne iné jazerné obludy, akými sú napríklad škótska Nessie či kanadská Ogopogo. Miestni neznámeho živočícha familiárne nazývajú Selma.


Popis
V priebehu rokov bolo zaznamenaných už viac ako 500 pozorovaní obludy, pričom jej presná podoba sa líší na základe rôznych svedectiev. Najčastejší popis vraví, že Selma je dlhá 6 až 9 metrov a pripomína morského hada. Niektorí svedkovia však opisovali aj "hlavu podobnú slimákovi" s dvomi rohmi alebo výrastkami. V historických záznamoch sa píše o "čiernej oblude s hŕbmi" a zahnutým krkom, pričom hlava pripomína úhora alebo aj koňa.

Pozorovania
Jedno z prvých zaznamenaných stretnutí s obludou sa odohralo roku 1750. Gunleik Andersson-Verpe z neďalekej dediny bol údajne napadnutý "vodným koňom", keď šiel člnom cez jazero.

Bjorn Bjorge spolu s matkou Gunhildou na brehu jazera raz roku 1880 umývali šaty, keď na nich odrazu zaútočil podivný tvor podobný jašterovi. Bjorn ho však zabil a rozsekol na polovicu. Dolná časť tela sa vraj rýchlo odplazila späť do vody, zatiaľ čo horná polovica ostala hniť na brehu.

V lete 1918 stál Karl Karlsson na moste, kde lovil ryby, keď pod sebou vo vode zazrel rýchlo sa pohybujúceho tvora. Zviera prišlo nebezpečne blízko a Karlsson v panike utiekol, zanechávajúc za sebou svoju udicu a náradie. Tvrdil, že hlava obludy pripomínala koňa a trčala asi 90 cm nad vodnou hladinou.

O dva roky neskôr šiel muž menom Eivind Fjodstuft taktiež na ryby, keď zbadal neznámeho tvora, ako vylieza z vody na pláž. Eivind sa k nemu chcel nenápadne priblížiť, no tvor si ho všimol a rýchlo vkĺzol späť do vody. Mal vraj 15 až 20 metrov na dĺžku a jeho hlava pripomínala krokodíla, bez viditeľných úst či očí.

Roku 1996 dvaja muži na jazere lovili ryby, keď sa hladina odrazu prudko rozvlnila. Spod vody sa vynoril krk dlhý asi 3 metre, na ktorom sedela konská hlava. Obluda na rybárov chvíľu pozerala zo vzdialenosti len niekoľkých centimetrov a potom sa ponorila naspäť pod vodu.

V júli 2001 sa k jazeru vybral istý muž z Osla so svojím synom. Chceli si zaplávať, no keď sa ešte len blížili k pláži, všimli si veľké, hadovi podobné zviera, ktoré ležalo na kraji vodnej plochy. Jeho hlava smerovala k jazeru, a tak sa dvojica chcela potichu priblížiť, no chlapec zakopol a zviera vyplašil. Tvor otočil hlavu a pozrel sa priamo na nich zo vzdialenosti asi 9 metrov. Svedkovia opisovali, že tvor bol hrubý asi ako pneumatika auta a mal hlavu podobnú teľaťu. Obluda potom pomaly vkĺzla do jazera

Selma zaujala i viacerých odborníkov zo sveta, vrátane organizácie GUST (Global Underwater Search Team). Tím vyšetrovateľov roku 2000 usporiadal rozsiahly prieskum s pomocou sonarov i podvodných pascí. Jedna špeciálna pasca s názvom "Comet" merala 6 metrov a mala tvar valca, pričom vnútri sa nachádzala nylónová sieť. Pasca bola spustená pod hladinu v nádeji, že sa do nej chytí živá obluda, keďže nórska vláda Selmu zaradila medzi chránené živočíchy. Tím bohužiaľ nechytil nič, no behom prieskumu zaznamenal viacero zaujímavých údajov na sonaroch.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára