10. januára 2014

Monte Cristo – najstrašidelnejší statok Austrálie

Elegantný viktoriánsky statok menom Monte Cristo sa nachádza v malom vidieckom mestečku Junee na juhu Nového Južného Walesu. Na pohľad bežná historická budova však skrýva mnoho tajomstiev, ktoré sa medzi stenami domu a v okolí počas tragickej histórie a po viacerých úmrtiach nazbierali. Návštevníci a lovci duchov na tomto mieste zažili nespočetné množstvo paranormálnych javov, a tak sa Monte Cristo dnes radí k najstrašidelnejším lokáciám Austrálie.

Statok postavil roku 1884 miestny farmár Christopher William Crawley, ktorého cieľom bolo postaviť hotel pre cestujúcich, keďže oproti sa nachádzala rušná železničná stanica. Čoskoro sa mestečko stalo frekventovaným miestom a z Crawleyho sa stal bohatý človek. Interiér domu zahŕňal tri spálne, dva menšie sklady, obývaciu izbu, prijímaciu halu, jedáleň a ešte ďalšie izby. Vonku sa nachádzali stajne pre závodné kone a kravy a oproti domu stála tiež tanečná sála, ktorá bola neskôr prerobená na ubytovňu pre služobníctvo.

Christopher Crawley zomrel na statku roku 1910 vo veku 69 rokov. Príčinou smrti bolo údajne zlyhanie srdca. Jeho manželka Elizabeth, ktorú miestni porovnávali ku "Kráľovnej Viktórii", začala nosiť čierne čipkované šaty s vysokým golierom a čepcom na hlave. Nad domom i služobníctvom vládla tvrdou rukou a po smrti svojho manžela strávila zvyšných 23 rokov života v smútku. Sklad na poschodí potom premenila na kaplnku, kde sa pravidelne a dlho modlila, a počas rokov údajne dom opustila len dvakrát. V auguste 1933 Elizabeth umrela vo veku 92 rokov na pretrhnuté slepé črevo. Roku 1948 nakoniec Monte Cristo opustil posledný potomok Crawleyovcov a statok odvtedy chátral. Hroby manželov a ich dcéry, ktorá umrela vo veľmi mladom veku, sa dodnes nachádzajú na miestnom cintoríne v Junee.

Na statku sa počas rokov odohralo viacero tragédií: istá tehotná slúžka spáchala samovraždu skokom z balkóna, istý mladý sluha bol nešťastne upálený a jedna slúžka z rúk pustila malú dcéru Crawleyovcov, ktorá spadla dolu schodmi a zomrela. Mentálne postihnutý syn jednej gazdinej bol údajne pripútaný na reťazi po dobu viac ako 30 rokov a posledný incident sa odohral roku 1961, keď sa na statok dostal miestny chlapec a zastrelil domovníka, inšpirovaný novým Hitchcockovým filmom Psycho.


Strašenie
3. júna 1963 statok kúpili Reg a Olive Ryan a nasťahovali sa tam s celou rodinou. Dom bol však po nájazdoch vandalov a rokoch nečinnosti v zlom stave, nenachádzala sa v ňom tečúca voda ani elektrina a väčšina okien a dverí chýbala. Reg už od začiatku veril, že v dome sa nachádza viacero prízračných obyvateľov z predchádzajúcej éry a cítil, že je s nimi akosi spojený. Už od prvého pohľadu na dom ho totiž niečo stále na statok priťahovalo, až ho nakoniec kúpil.

Onedlho na to sa jednej noci Reg vracal do domu, keď zbadal, že z okien a dverí vychádza podivné jasné svetlo, a to i napriek tomu, že elektrina stále nebola zavedená a dnu sa nachádzala jediná petrolejová lampa. Reg priznal, že v dome často cíti cudziu prítomnosť, zvlášť v prijímacej miestnosti, no dodal tiež, že nikdy nepociťoval pocit ohrozenia a nemal s duchmi zlé skúsenosti. Duchovia rodine Ryanovcov počas mnohých rokov pobytu na statku nikdy neublížili a Reg neskôr v dome vítal mnohých lovcov duchov a nadšencov pre paranormálne javy s otvorenou náručou. Pri mnohých príležitostiach bolo zaznamenaných viacero podivných javov v dome i v okolí.


Najdominantnejším duchom na statku je Elizabeth Crawley, ktorá akoby sa stále o "svoj" dom starala a na nežiadúcich hostí pôsobí rozrušujúco. Často vraj hosťom v jedálni prikazuje odísť a videná bola viackrát i v kaplnke, odetá v čiernom a so strieborným krížom v rukách. Pán Crawley sa vraj tiež zjavuje vo vstupnej hale, no menej často ako Elizabeth. Zjavenie mladej ženy v dobových šatách bolo videné na prednom balkóne, ako sa pomaly pohybuje zo strany na stranu. Ide zrejme o tehotnú slúžku, ktorá z balkóna vyskočila a zabila sa. V oknách na druhom poschodí tiež údajne vidieť smutné tváre, ktorá sa pozerajú dnu, i keď vonku nie je žiaden balkón.

Najstrašidelnejšia atmosféra však vládne pri schodisku, kde pestúnke, ktorá niesla malú dcérku Crawleyovcov, "niečo nadprirodzené" dieťa vytrhlo z rúk a to potom spadlo dolu schodmi a umrelo. Dodnes sa schodiska boja všetky deti, ktoré Monte Cristo navštívia, a nechcú sa k nemu priblížiť. Viaceré deti na schodisku tiež dostali náhly astmatický záchvat. V okolí domu vídať postavu mladého chlapca, ktorý sa zakráda pri bývalej kôlni. Práve tam sa totiž odohrala tragédia. Mladý sluha, ktorý v kôlni býval, jedného dňa ťažko ochorel a nemohol vstať z lôžka a pracovať. Jeho nadriadený mu to však neveril a v snahe donútiť ho k práci kôlňu zapálil. Nešťastný chlapec kvôli chorobe nemohol včas utiecť a uhorel. Posledná tragédia sa týkala správcu, ktorého zastrelil miestny chlapec po tom, čo videl film Psycho. Dnes Monte Cristo navštívi priemerne 100 lovcov duchov za rok. Rodina Ryanovcov má dokonca súkromnú zbierku fotografií podivných javov, ktoré počas života v dome nazbierali.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára