6. februára 2014

Slávne fotografie: duchovia a prízraky, 2. časť

V histórii nadprirodzených javov sa okrem nespočetných príbehov a výpovedí svedkov často objavujú i rôzne dôkazy, ktoré tieto príbehy podporujú. Fotografií, ktoré zachytávajú paranormálne javy, je mnoho, no veľa z nich je falošných či upravených, čo často znižuje vierohodnosť týchto neznámych javov. Existujú však i také, ktoré sú stále považované za autentické a presviedčajú nás o tom, že "tam vonku" skutočne niečo je. Niečo, čo je stále za hranicami našej reality.







Duch v klobúku na Boothill Cemetery


Terry Ike Clanton, muž ktorý spravil túto slávnu fotku, tvrdí, že mu tento obrázok zmenil celý pohľad na problematiku fotografií duchov. Obrázok svojho priateľa v cowboyskom oblečení spravil na cintoríne Boothill Cemetery naschvál v čierno-bielej, aby fotka pôsobila staromódne. Po vyvolaní ho však čakalo prekvapenie: v pozadí sa medzi hrobmi jasne črtá postava chudého muža v tmavom klobúku, ktorý akoby kľačal, alebo priamo vychádzal zo zeme. Clanton trval na tom, že pri fotografovaní sa v okolí nenachádzal nikto, koho by si všimol.





                                                                                       Prízrak na priecestí

K železničnému priecestiu neďaleko San Antonia v Texase sa viaže strašidelná legenda o autobuse plnom detí, ktoré pri nehode na trati umreli, pričom ich duše sú stále na mieste prítomné a tlačia autá, ktoré na priecestí zastanú na neutrále, preč z koľají. Tento príbeh môže byť iba miestnou legendou, no z tohto miesta pochádza jedna podivná fotografia, autorkou ktorej je dcéra Andyho a Debi Chesneyovcov. Dievča sa spolu s kamarátmi rozhodlo miesto preskúmať, a tak vyhotovili mnoho fotografií. Na jednej z nich sa však objavuje zvláštna priesvitná postava, ktorú si spočiatku ani nevšimli. Postava vyzerá ako dieťa v nejakom plášti alebo dlhých šatách, pričom niektorí tvrdia, že v rukách nesie medvedíka alebo nejakú hračku.





Zosnulý starý otec

Tento obrázok spravila sestra istej Denise Russell na pikniku v roku 1997. Na fotke je jej stará mama, ktorá v tom čase žila v domove dôchodcov, no na fotografii sa za ňou objavuje postava, ktorú rodina rozoznala ako starého otca, teda manžela starej pani, ktorý však umrel už v roku 1984.








                                                                                       Dieťa na hrobe

Pani Andrews sa raz roku 1946 alebo 1947 vydala k hrobu svojej dcéry na cintoríne v austrálskom Queenslande. Jej dcéra Joyce totiž umrela rok predtým vo veku 17 rokov. Pri fotení hrobu si nevšimla nič neobvyklé, no čakal ju šok. Po vyvolaní sa na fotografii objavuje priesvitné, no jasne viditeľné dieťa, ktoré sa pozerá priamo na fotoaparát, akoby si prítomnosť ženy uvedomovalo. Pani Andrews tvrdila, že v tom čase sa v okolí nenachádzalo žiadne malé dieťa a naviac ho ani nespoznávala, číže nešlo o ducha jej dcéry v mladšom veku. Výskumník Tony Healy v 90. rokoch miesto navštívil s cieľom záhadu objasniť, pričom blízko hrobu Joyce našiel hroby dvoch malých dievčat.





Prízračný pilot

Roku 1985 navštívila pani Sayer spolu s priateľkami v anglickom Somersete leteckú základňu, keď niekto z nich spravil túto fotografiu. Pani Sayer si bola istá, že v čase fotografovania vedľa nej v starej helikoptére určite nikto nebol, no i napriek tomu sa na fotke objavuje jasne viditeľná postava muža v bielej košeli. Spomenula si však, že v tom čase jej dnu bola zima, aj keď bolo v ten deň horúco. Za zmienku stojí, že helikoptéra bola využívaná vo vojne o Falklandy, no nezistilo sa, či v nej nejaký pilot naozaj zomrel.






                                                                                       PODVRH: Tváre mŕtvych námorníkov

V decembri 1924 dvaja námorníci na lodi Watertown čistili nákladné priestory lode, no stala sa akási nehoda a dvaja námorníci boli udusení jedovatými výparmi. Podľa zvyku ich teda následne "pochovali" priamo na mori neďaleko pobrežia Mexika. Na druhý deň však jeden člen posádky nahlásil, že vo vlnách na ľavom boku lode vidí ich tváre, ako sa na vode vznášajú a udržiavajú krok s loďou. Počas nasledujúcich dní tieto prízračné tváre videlo mnoho členov posádky a kapitánovi Tracymu sa ich podarilo aj vyfotografovať. Keď sa posádka vymenila, tváre údajne zmizli. Po vylodení kapitán dal fotografie vyvolať a niektorí odborníci ich dokonca skúmali, či nejde o podvrh, no nič sa nezistilo. Počas rokov sa fotografia objavila vo viacerých novinách a považovala sa za skutočnú. Roku 2010 sa však v novinách ForteanTimes objavil rozsiahly článok, ktorého autorom bol Blake Smith. Ten opisoval svoj dlhoročný výskum, po ktorom došiel k záveru, že fotografia skutočne je upravená a že s ňou niekto manipuloval. Tváre námorníkov by v skutočnosti totiž museli byť veľké ako dospelý človek. Došiel tiež k domnienke, že fotka vôbec nepochádza z lode Watertown, ale z úplne iného miesta, pretože sa mu scénu nepodarilo zrekonštruovať na pôvodnej lodi. Najskôr sa teda jedná o podvrh.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára