24. decembra 2014

Prízraky Veľkých kanadských jazier

Na hraniciach Kanady a USA leží rozsiahla skupina sladkovodných jazier nazývaná Veľké kanadské jazerá (The Great Lakes), ktoré však svojou rozlohou pripomínajú skôr moria. Vo vodách týchto jazier počas mnohých rokov vďaka nebezpečným podmienkam už svoju púť skončilo mnoho lodí, ktoré si so sebou do vodného hrobu vzali veľa ľudských životov. O jazerách dnes teda kolujú rôzne strašidelné historky, šíriace sa najmä medzi námorníkmi, ktorí sa stretli s prízrakmi tragickej minulosti.

Asi najstarším príbehom o prízračnej lodi na jazerách je príbeh o lodi Griffon, ktorá vyplávala roku 1678. Na spiatočnej ceste, kedy viezla náklad kožušín, sa však loď záhadne stratila. Dlhé roky o nej nebolo ani chýru, až kým sa nedávno potápačom nepodaril nájsť vrak, ktorý loď Griffon pripomínal. Na jazere Michigan však údajne námorníci viackrát zbadali staromódnu loď, ktorá sa plaví bez najmenších problémov a pripomína stratené plavidlo.

Ďalšou prízračnou loďou je škuner Western Reserve, ktorý sa potopil roku 1892 na jazere Michigan. Nehodu z celej posádky prežil iba kormidelník a vraví sa, že loď videli mnoho rokov po jej potopení plaviť sa po hladine. Legenda vraví, že istý kapitán tragédiu škunera videl vo svojom sne ešte predtým, než sa stala. Tvrdil, že vo sne dokonca na pobreží videl telo majiteľa Petera Mincha, ktorý pri nehode taktiež zomrel.

Škuner Erie Board of Trade bol zas dlho po svojom zminutí videný v zálive Saginaw Bay. Táto loď zmizla roku 1883 na Hurónskom jazere a príbehy hovoria, že za jej skazu mohol pomstychtivý duch. Podľa príbehu kapitán lode jednému námorníkovi nariadil, aby šiel hore na hlavný sťažen, aj keď všetci vedeli, že nie je bezpečné naňho liezť. Muž následne zo sťažňa spadol a zabil sa. Onedlho sa jeho duch začal zjavovať na palube a v kajutách, o čom rozprávala posádka v prístavoch. Na nasledujúcej plavbe však loď zmizla a nikto ju ani posádku už nikdy nevidel.


Jednou z najznámejších "lodí duchov" je mohutný parník s názvom Edmund Fitzgerald, ktorý sa potopil na Hornom jazere roku 1975 pri silnej búrke a vzal si so sebou pod hladinu všetkých 29 členov posádky. O desať rokov neskôr bol však parník videný istou obchodnou loďou. Členovia posádky tvrdili, že počas hmlistej noci na vode zbadali veľkú loď pripomínajúcu potopený parník. Pri stretnutí vraj podľa ich slov "panovala strašidelná atmosféra".

Duchárske príbehy sa však netočia iba okolo pozorovaní potopených plavidiel. Jeden známy príbeh hovorí o potápačovi, ktorý preskúmaval vrak lode Emperor na dne Horného jazera asi v roku 1988. Potápač neskôr prisahal, že v jednej zatopenej kajute zbadal na poschodovej posteli ležať prízrak námorníka, ktorý sa naňho pri stretnutí otočil. Známa je tiež historka o "Dedkovi". Potápači, ktorí preskúmavali vrak lode Kamloops, ktorá sa potopila roku 1927, hlásili, že ich v mrazivých vodách, ktoré vedia dobre zachovať ľudské telo aj po smrti, prenasledovalo mŕtve telo muža, ktorého začali familiárne volať Dedko. Zrejme sa to deje len vďaka prúdom, ktoré vytvárajú samotní potápači, no nejedného z nich už tento zjav plávajúcej mŕtvoly značne vydesil.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára