25. februára 2015

Nedotknuteľné miesto smrti

V noci 16. júla 1823 sa tkáč William Wood vracal domov z práce z Manchesteru. Na osamelej ceste uprostred pustej anglickej planiny medzi Disley a Whaley Bridge muža odrazu napadla skupina banditov, ktorí ho ubili na smrť a okradli o všetko cenné, čo pri sebe mal.

Banditi Wooda ubili tak silno, že jeho hlava v zemi zanechala viditeľnú priehlbinu. Podivné bolo až to, že priehlbina na mieste vraždy ostala nedotknutá ešte mnoho rokov po tom aj napriek dažďom a vetru, ktoré časom zmenili okolitú krajinu. Naviac, rastlinstvo, ktoré na mieste vtedy rástlo, odrazu v priehlbine odumrelo a zem ostala nezarastená.

Z tejto zvláštnosti sa onedlho stala miestna legenda, ktorá zaujala aj Alfreda Fryera, známeho prírodovedca. Fryer miesto navštívil roku 1859 s miestnym mužom, ktorý mu tvrdil o tom, že v jame sa už dlho vplyvom žiadnych prírodných elementov z neznámych príčin neusádzajú žiadne zvyšky zeminy. Prírodovedec sa však nad takýmto smiešnym nonsensom iba pousmial a rozhodol sa niečo vyskúšať. Do priehlbiny nasypal hlinu a kamene, ktoré nazbieral na ceste, a zašiel do neďalekého hostinca. Keď sa však so svojím spoločníkom na miesto vrátil, bol v šoku. Všetky kamienky a kúsky pôdy boli totiž medzitým rozhádzané navôkol, zjavne vymrštené z priehlbiny, kde Wood zomrel.

Fryer pokus zopakoval viackrát, no s rovnakým výsledkom. Muž vedy sa dokonca ani len neobťažoval s vysvetlením bizarnej záhady a z miesta stále len rezignovane odišiel bez slov. Na mieste vraždy bol neskôr umiestnený kamenný pomník, ktorý udalosť pripomínal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára