27. októbra 2016

Bezhlavý jazdec v Lakey's Creek

Asi každý už počul legendu o bezhlavom jazdcovi, ktorý sa po nociach preháňa na svojom koni so zbraňou, väčšinou sekerou alebo mečom v ruke, a desí cestovateľov, ktorí sa dostanú do jeho teritória. Mnohí tento príbeh poznajú ako "legendu Sleepy Hollow". V štáte Illinois už od 19. storočia koluje legenda o bezhlavom jazdcovi, ktorá je už zahrnutá v miestnom folklóre a zakladá sa na skutočnej udalosti.

Oblasť Lakey's Creek dostala názov niekedy v tridsiatych rokoch 19. storočia podľa muža menom Joel Lakey. Ten sa v oblasti chcel usídliť a postaviť si chatku pri rieke, kde by mal dostatočnú zásobu vody a keďže bol spoločenským človekom, zvolil miesto, ktoré cestovatelia hojne obchádzali. Jeho nádejné plány však čoskoro strašným spôsobom podľa niektorých informácií ukončil jeho zať. Ten Lakeyho zavraždil a jeho vlastnou sekerou, ktorú používal na stavbu chatky, mu odťal hlavu a jeho telo potom pripevnil na strom. Nebohý bol potom pochovaný blízko svojej nedokončenej stavby. Informácie o tom, ako sa Lakeyho zať volal a prečo ho vlastne zavraždil takýmto spôsobom, sa časom stratili, no táto udalosť sa vskutku stala. Inde sa tiež uvádza, že jeho vrah nebol nikdy identifikovaný ani chytený.

Nie dlho po tom sa však touto oblasťou začali šíriť strašidelné príbehy, ktoré rozprávali ľudia cestujúci týmito miestami. Viacerí cestovatelia totiž opisovali podobný zjav. Pri ich cestách za sebou údajne odrazu počuli dupot mohutných konských kopýt v momente, keď sa chystali prejsť cez rieku na plytkom mieste. Keď sa však otočili, po nijakom koňovi alebo jazdcovi nebolo ani stopy. Neskoršie príbehy svedkov však už boli viac znepokojivé. Niektorých vraj totiž popri zvuku kopýt sprevádzal aj prízrak veľkého čierneho koňa, na ktorom sedel bezhlavý jazdec. Toto zjavenie cestovateľov často prenasledovalo až k miestu križujúcemu rieku.

Tieto prípady zmieňovali, že prízrak bolo vždy vidieť po prúde rieky, teda v zalesnených miestach, kde bol asi Lakey zavraždený. Keď sa zjavenie dostalo k svedkom, nikdy vraj rieku už neprekročilo a namiesto toho sa znova vydalo dolu prúdom. Verí sa, že táto časť legendy je zjavne spojená s poverou, že duchovia nemôžu prejsť cez vodu. Príbehy o tomto bezhlavom jazdcovi v južnom Illinois kolovali po mnohé dekády a vraví sa, že zjavenia zriedkavo pokračujú dodnes. Miesto, kde ľudia rieku prechádzali, je už dávno zabudnuté a na mieste dnes stojí moderný most. Aj na tomto moste vraj už niektorí bezhlavého ducha videli. Z moderných svedectiev sú známe najmä príbehy turistov, ktorí často ani o tejto legende nikdy nepočuli.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára