19. februára 2017

Záhady jazera Bajkal

Najstaršie a najhlbšie jazero na svete Bajkal je opradené mnohými legendami a historkami, počnúc vodnými príšerami a končiac podvodnou UFO základňou a mimozemskými bytosťami. Nedávne správy a fotky NASA by mohli naznačovať, že takmer 30 miliónov rokov staré jazero vskutku skrýva nejedno tajomstvo.

Bajkalské jazero leží na Sibíri blízko hraníc s Mongolskom a jeho najväčšia hĺbka je 1642 metrov. Žije v ňom mnoho vzácnych druhov rastlín aj živočíchov a podľa mnohých svedeckých výpovedí údajne aj nejaké neznáme druhy. Podľa svedkov jazero obýva obrovský tvor podobný jeseterovi, ktorý je podľa niektorých výsledkom znečistenia vody odpadom. Iní sa zas domnievajú, že ide skôr o neznámeho cicavca s agresívnym správaním. Opisy sa jednoducho točia okolo tvora s výzorom ryby s výraznými plutvami, ktorý sa teoreticky do jazera mohol dostať po jednej z 366 riek a tokov, ktoré jazero zásobujú. Mnohí rybári, ktorí na jazere lovia ryby, už prišli s historkami o ohromnom tvorovi, ktorý sa znenazdajky vynoril z hĺbok, alebo o mohutnej tmavej siluete, ktorá sa v hĺbke jazera pohybuje. Dodnes však neexistujú priame dôkazy, ktoré by existenciu neznámych tvorov v jazere potvrdzovali.

Nie sú to však len príbehy o vodnej oblude, ktorými Bajkal disponuje. Stále viac sa totiž rozpráva o tom, že jazero slúži ako základňa mimozemským bytostiam. O jazere sa už dávno v minulosti tvrdilo, že nad ním vídať podivné svetlá a lietajúce objekty. Podľa ufológa a kedysi sovietskeho námorného poručíka Vladimíra Azhazhu existujú záznamy z minulého storočia, ktoré opisujú znepokojivé javy v jazere. V roku 1958 vraj isté ruské lietadlo spadlo do jazera po tom, čo bolo prenasledované neznámym lietajúcim objektom. Mnohí rybári tiež vídali neobvyklé svetlá nad aj pod hladinou jazera a ďalší svedkovia zas vraj videli UFO, ktoré sa prudko znieslo z oblohy, spomalilo tesne nad hladinou a dosadlo na vodu, vznášajúc sa ako loď.


Najbizarnejší prípad sa však údajne udial v roku 1982, kedy sa na jazero vydali potápači vojenského námorníctva s cieľom potápačského tréningu. 50 metrov pod hladinou však prišli do kontaktu so zvláštnymi strojmi, ktoré sa pod vodou pohybovali oveľa väčšou rýchlosťou, akou vtedy disponovala ruská armáda. Čo bolo však ešte podivnejšie, potápači narazili taktiež na humanoidné bytosti v strieborných kombinézach, ktoré sa následne pokúsili chytiť. Traja zo siedmich potápačov však boli bytosťami usmrtení a ostatní štyria vyviazli s vážnymi zraneniami. Ruská vláda tento príbeh samozrejme poprela a tvrdila, že incident musí mať nejaké prirodzené vysvetlenie.


Existenciu UFO pod hladinou by však okrem príbehov mohli podporiť aj nedávne fotky NASA, ktoré sa objavili v roku 2009. Astronauti totiž z vesmírnej stanice na zamrznutom jazere vyfotografovali dva zvláštne kruhovité praskliny, ktoré, ako sa zdalo, vznikli niečím, čo vystupovalo spod ľadu. Jedna prasklina sa objavila na južnom konci, pričom druhá približne v strede jazera. Oba tieto kruhy mali v priemere cez 4 kilometre a vytvorili masívne praskliny v ľade. Niektorí teda polemizujú, že ide o mimozemské stroje, možno dokonca tie, ktoré videli potápači v roku 1982. Odborníci sa však prikláňajú k prírodným javom ako podvodné plyny. Bajkal je okrem týchto záhad tiež známe pre svoje časté nevysvetlené zmiznutia lodí a posádok, ku ktorým dochádza vždy na konkrétnych miestach. Tak tomu bolo aj v prípade lode Yamaha, ktorá zmizla v roku 2011 na pokojnej hladine potom, čo ju obklopila hustá hmla. Miestni tvrdia, že za zmiznutia lodí môžu hlavne vodné víry, ktoré sa náhle na jazere objavia.

Ďalším bizarným javom je však, naopak, objavovanie sa neobvyklých predmetov a lodí, ktoré na jazere nemajú čo robiť. Viacerí svedkovia totiž tvrdili, že odrazu na jazere okrem neznámych lodí videli zámky či vlaky, ktoré sa však po chvíli rozplynuli. Vedci však veria, že ide len o optický fenomén, ktorý je spôsobený unikátnymi poveternostnými podmienkami na jazere. Hlásené boli tiež mnohé magnetické anomálie, ktoré by mohli tiež vysvetliť poruchy a následné zmiznutia lodí. Bajkalské jazero je tak s množstvom podivných javov a nevysvetlených svedectiev jedno z najzáhadnejších miest na svete. Na miesto sa pravidelne vydávajú viaceré tímy a výpravy, ktoré chcú získať dôkazy o paranormálnej aktivite, avšak na pravé dôkazy si asi ešte počkáme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára