29. marca 2017

Sivý muž z ostrova Pawleys Island

Legendy o "sivom mužovi" sú spájané najmä so škótskymi vysočinami, kde takáto bytosť straší na hore Ben Macdhui. Nie je to však jediný príbeh, v ktorom vystupuje fantóm s menom sivý, alebo šedý muž. Jeden takýto prízrak je spájaný aj s malým ostrovným mestečkom Pawneys Island v štáte Južná Karolína, kde už dlhé roky údajne miestnych varuje pred hroziacimi búrkami.

Za posledných 200 rokov sa týmto obľúbeným letoviskom prehnalo už 5 hurikánov, ako napríklad hurikán Hazel v roku 1954 alebo hurikán Hugo v roku 1989. Podľa historiek sa postava Sivého muža zjavuje na znak nebezpečenstva vždy predtým, než sa oblasťou preženie silná búrka. Najzvláštnejším aspektom tohto javu však je, že ľudia, ktorí prízrak zbadajú, búrku prežijú a ich pozemok ostane takmer nepoškodený. To bol aj prípad Jima a Clary Mooreovcov, ktorí Sivého muža videli pred spomínaným hurikánom Hugo. Dvojica sa vtedy prechádzala po pobreží v neskorých poobedných hodinách, kedy na pláži zvyčajne býva mnoho ľudí. Obaja však vtedy videli len jedného človeka, ktorý sa k nim blížil z diaľky. Keď už bol blízko, Jim ho chcel pozdraviť alebo naňho zamávať, avšak muž znenazdajky zmizol. Keď sa hurikán onedlho na to prihnal, okolie ostalo značne spustošené. Dom Mooreovcov však akoby zázrakom utrpel len malé škody, čo Clara pričítala záhadnému mužovi a aj Bohu.

 Svedectvá sa niekedy odlišujú, avšak väčšina ľudí prízrak opisuje ako muža neurčitého veku, oblečeného v sivých šatách. Objavuje sa najčastejšie na pláži, kde sa odrazu vynorí z pieskových dún, alebo máva na veslárov na mori, po čom sa rozplynie vo vzduchu. Väčšina týchto stretnutí sa deje na Pawleys Island, avšak postavu videli aj inde. Istý rybár zbadal sivého muža v meste Murrel Inlet, asi 10 míľ na juh. Prízrak naňho mával z pobrežia, no keď sa rybár priblížil, zdalo sa mu, že muž má zdvihnutú ruku, ako keby mu skôr kázal zastať. Bol oblečený v sivom a vyzeral vraj "ako starý pirát". V okamihu však postava zmizla a muž v člne si nebol istý, či sa mu to len nezdalo. Onedlho sa na oblasť prihnala silná víchrica, avšak v tom čase bol už rybár v bezpečí a sivého muža pokladal za znamenie.

Pôvod tohto neobvyklého varovného prízraku je však stále neznámy, i keď existuje mnoho teórií a príbehov. Jedna historka hovorí o mužovi, ktorý sa cez bažiny vybral za svojou snúbenicou, avšak zomrel, keď ho pohltil tekutý piesok. Krátko potom sa muž zjavil svojej milovanej a nakázal jej hneď aj s rodinou odísť. Onedlho sa nad oblasť prihnal hurikán a zdevastoval široké okolie. Iné príbehy zas tvrdia, že ide o slávneho piráta Čiernu bradu alebo o miestneho, ktorý vlastnil dom s názvom Pelican Inn. Nikto však presne nepozná identitu tohto zjavenia, no jedno pokladajú miestni za isté: silné búrky budú pre túto oblasť stále typické, a tak sa Sivý muž istotne bude objavovať naďalej.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára