5. júla 2017

Bábika, ktorá zostarla

Keď nejaká hračka ostane zanedbaná, prejaví sa to rôznymi spôsobmi v závislosti od materiálu. Bábikám napríklad odpadnú vlasy, farba vybledne, objavia sa praskliny a oči vypadnú. Na internete sa však pred pár rokmi objavil prípad bábiky, ktorá neprejavovala tieto typické príznaky zanedbania. Proces jej "starnutia" totiž viac pripomínal obraz Doriana Graya zo známeho príbehu Oscara Wilda.

Rodina, ktorá túto podivnú bábiku vlastnila, chcela ostať v anonymite, no podelila sa so svetom s týmto neobvykle znepokojivým príbehom. Rodičia pri jednej príležitosti svojej dcére kúpili na prvý pohľad vcelku všednú bábiku. Dieťa túto bábiku obdivovalo, no ako to už často býva, na hračky sa časom zabudne. Deti vyrástli a rodina sa mala z domu sťahovať, avšak rodičia nechceli všetky hračky vyhodiť alebo nechať v dome. Bábika bola teda spolu s ostatnými hračkami umiestnená na povale nového domu, stále v dobrej kondícii, avšak zabudnutá. A práve to možno spôsobilo veľmi podivný zvrat, ktorý skôr pripomína fantastické filmy, kde hračky žijú svojím vlastným životom.

Asi o jedenásť rokov neskôr sa členovia rodiny rozhodli upratať povalu, keď odrazu narazili na groteskne vyzerajúcu bábiku. Jej povrch bol pokrytý vráskami a pripomínal skôr nejakého veľmi starého človeka alebo múmiu. Rodina ostala v hrôze, keď spoznala šaty bábiky a ostatné veci, ktoré k nej patrili, a uvedomila si, že ide o tú istú hračku, ktorú dali dcére pred niekoľkými rokmi. Všetka sviežosť a nevinnosť sa z tváre tejto hračky medzitým stratila, a čo bolo najpodivnejšie, jej oči teraz vskutku pripomínali oči starého človeka, v ktorých sa značilo čosi neprirodzené. Rodina sa samozrejme bábiky bála, a tak sa jej čoskoro zbavila. Dnes už teda nie je jasné, kto je jej súčasným majiteľom, alebo či bábika ešte existuje, a tak je otázne, či by sa ju ešte podarilo vypátrať a bližšie obhliadnuť.

Odkedy sa tento príbeh dostal na internet, vyvolal mnoho rôznorodých reakcií. Mnohí vlastníci a zberatelia bábik zastávali názor, že plast či porcelán niekedy zmení svoj stav do zvláštnej podoby, avšak nikdy sa na bábikách neobjavia vrásky či podobné príznaky "starnutia". Mnohí zastávajú názor, že ide vskutku o paranormálny jav a starnutie pripisujú bytosti, ktorá sa zrejme v hračke usídlila ešte v čase, kedy sa s ňou dieťa hralo. Objavili sa aj príbehy o tom, že bábika bola vyrobená kedysi v 19. storočí a bolo o nej známe, že je posadnutá zlou bytosťou. Bolo na nej tým pádom vraj vykonaných viac ako 60 exorcizmov, avšak niektorí svedkovia aj tak videli, ako sa bábika pohybuje a mení výraz tváre. Najracionálnejšie vysvetlenie je však to, že ide najskôr o vymyslený príbeh a hračka je vyrobená na mieru práve s týmto úmyslom. Keďže máme k dispozícii rôzne verzie príbehu a mnoho detailov o súčasnom vlastníkovi alebo polohe bábiky nie je známych, je ťažké usúdiť, či ide o výmysel, alebo o skutočný prípad "živej" bábiky.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára