27. októbra 2021

Pohrebný sprievod z druhého sveta v Liverpoole

Vo viktoriánskych a edwardiánskych dobách nebolo neobvyklé vidieť, ako sa po uliciach miest a dedín pomaly presúva pohrebný voz spolu s trúchliacimi, ktorí mali zosnulého vyprevadiť na miesto posledného odpočinku. Táto tradícia postupne vymizla, no i tak sa nájdu podivné prípady, kedy ľudia takýto zjav videli aj v moderných dobách, pričom však nešlo o skutočnú udalosť za účasti živých.

V marci 1979 sa v uliciach Liverpoolu údajne takáto udalosť naozaj prihodila. Okolo jednej popoludní sedelo viacero ľudí v kaviarni Kirkland's Café na ulici Hardman Street, keď si viacerí svedkovia za oknom odrazu všimli vysokého chudého muža v dlhom čiernom kabáte. Muž mal taktiež na hlave staromódny vysoký cylinder, ktorý bol v móde skôr v 19. storočí, a na ktorom taktiež v chladnom marcovom vetre viali stužky. V jednej ruke tiež muž držal palicu s čiernou stuhou a celkovo pôsobil, že práve prišiel z pohrebného ústavu. 

Za touto ponuro pôsobiacou postavou, ktoré boli v dávnych dobách nazývané "feathermen", krátko na to nasledoval pár robustných tmavých koní, ktoré ťahali pohrebný voz. Kone mali taktiež na hlavách upevnené výrazné čierne chocholy. Rakva sa však vnútri vozu nedala presne rozoznať, keďže exteriér bol ozdobený kvetinovým lemovaním. Za pohrebným kočom nasledovali ešte tri ďalšie vozy ťahané koňmi, ktoré podľa všetkého prepravovali trúchliacich na pohreb. Celý zjav na svedkov pôsobil veľmi živo a reálne, a tak si spočiatku mysleli, že sa jedná o akýsi inscenovaný sprievod, alebo je niekto v meste stále veľmi staromódny. 

Neskôr sa našli aj iní svedkovia, ktorí sprievod videli trocha skôr aj na ulici Rodney Street, kde takmer spôsobil dopravnú nehodu, keď prešiel na červenú. Vyzeralo to však, že kočiš vôbec nedbá svojho okolia a postupuje presne danou cestou. Jeden motorista údajne dupol na brzdy a z auta dokonca vychrlil na muža v čele sprievodu a kočiša spŕšku nadávok, avšak to nemalo žiaden efekt, keďže na to nikto nezareagoval. O čosi neskôr toho dňa bol sprievod znova pozorovaný, ako ide ulicou Gorsey Lane smerom od cintorína Ford Cemetery. 

V doprave znova nastal menší chaos, no kým na miesto dorazila polícia, po pohrebnom sprievode nebolo ani stopy. Následne strážnici spovedali ľudí z cintorína, avšak tí zhodne potvrdili, že v ten deň nevideli nič podobné opisovanému sprievodu ani na cintoríne, ani v jeho okolí. Objavili sa však tvrdenia, že miestni zo štvrte Ford už v 50-tych rokoch rovnaký alebo podobný prízračný sprievod videli. Niektorí dokonca tvrdili, že tento zjav môže predznamenať blížiacu sa smrť a nešťastie pre kohokoľvek, kto ho zazrie. Miestna historka, alebo naozajstný prelud z druhého sveta – to sa bez dôkazov zrejme nedá overiť a Liverpool si tak naďalej zachová svoju tajomnú legendu. 

1 komentár: