18. septembra 2013

Yowie

Keď do Austrálie v 18. storočí prišli prví ľudia z Británie, pôvodní aborigéni im rozprávali o bytosti menom Yowie, chlpatom humanoidovi, ktorí žije v lesoch. Tento tvor bol v kultúre domorodcov zakorenený už od dávnych čias, pričom v rôznych kmeňoch mal aj iné pomenovania, napr. yahoo, yaroma, wawee či quinkin. Kolonisti spočiatku tieto príbehy so smiechom zamietali, až kým roku 1790 jeden Európan skutočne nezahliadol podivného chlpatého tvora. Potom očité svedectvá začali len pribúdať.

Popis
Yowie je najčastejšie opisovaný ako tvor podobný himalájskemu Yetimu alebo americkému Bigfootovi. Je robustnej postavy a pripomína veľkého primáta. Jeho srsť môže byť hnedá s nádychom do červena, alebo tmavá až čierna. Je vysoký 2,1 až 3,6 metra a veľkosť jeho chodidiel ďaleko presahuje ľudskú nohu. Črty tváre pripomínajú gorilu alebo podobného primáta so širokým nosom, hlbšie posadenými očami, vysokým čelom a žiadnym krkom. Podľa svedectiev Yowie odporne zapácha a je plachej povahy, no vyskytli sa i tvrdenia o tom, že môže byť agresívny a útočný.

Tvorov so spoločným menom Yowie je však podstatne viac, pretože samotný jedinec by nedokázal zachovať druh. Najčastejšie svedkovia hovoria o jednom tvorovi, no niekedy sa objavia i dvojice či početnejšie "rodiny". Často vraj kradnú sliepky alebo iné domáce zvieratá, ktoré potom zožerú, i keď väčšinou sa len prehrabávajú v kontajneroch alebo jedia ovocie zo stromov. Žijú v lesoch, kde si z konárov a lístia často stavajú rôzne provizórne úkryty a brlohy, čo svedčí aj o ich inteligencii. Vydávajú tiež prenikavé škreky a vytie, ktoré zrejme slúžia na komunikáciu. Ľuďom, ktorí si postavia príbytok na ich teritóriu, potom v noci údajne kopú a búchajú na dvere a steny.

Pozorovania
V novinách "Australian Town and Country Journal" z roku 1876 sa objavuje článok, ktorý hovorí o "tajuplnom zvierati alebo neľudskom tvorovi, o ktorom oddávna hovoria i černošskí domorodci a nazývajú ho "diabol Yahoo" alebo aj "chlpatý muž z lesa". Pozorovania počas rokov stále pokračovali a odohrávali sa podľa podobného scenára, kde sa objavovali aj obrovské stopy neznámeho a často diskutabilného pôvodu, no nenašli sa žiadne presvedčivé dôkazy.

V roku 2010 muž z Canberry vo svojej garáži narazil na tvora, ktorý pripomínal Yowieho. Tvor bol pokrytý srsťou, no zrejme ešte mladý, mal dlhé ruky a zjavne sa snažil nadviazať kontakt.

V roku 1996 istá dvojica z Newcastlu videla tvora v oblasti Nového Južného Walesu, keď bola na prázdninách. Yowie bol zarastený a strapatý, kráčal vzpriamene a bol vysoký viac ako 2 metre. Nemal však žiaden krk a jeho ruky boli až neprimerane dlhé.

V auguste roku 2000 sa bušmanovi Stevovi Piperovi podarilo podivného dvojnohého tvora dokonca natočiť na video, ktoré dostalo pomenovanie "Piperov film". Niektorí však o jeho autenticite silne pochybujú.



V máji 2012 sa zas jednému americkému televíznemu tímu v odľahlej oblasti na hranici Queenslandu podarilo nahrať zvuky, ktoré údajne vydával Yowie.

Na severnom území Austrálie v Acacia Hills sa roku 1997 odohralo stretnutie, pri ktorom tvor stál len niekoľko metrov od farmárky Katriny Tucker na jej vlastnom pozemku. Podarilo sa odfotografovať aj obrovské stopy tvora.

Čím teda záhadné tvory pod menom Yowie naozaj sú? Paleontológovia ich najčastejšie prirovnávajú ku gigantopitekovi, ktorý mal podobnú stavbu tela i veľkosť, ale vyhynul už s prvými ľuďmi. Je teda možné, že strach z ľudí tieto tvory vyhnal hlbšie do odľahlých častí buše, kde mohli dodnes prežiť. Mnoho takýchto živočíchov, akými sú napr. latiméria podivná, rôzne druhy prehistorických žralokov či slony z ostrova Jáva, boli tiež donedávna považované za vyhynuté, až kým ich ľudia nenašli vo voľnej prírode. Môže byť Yowie tiež jedným z údajne vyhynutých druhov, či ide o tvora úplne iného pôvodu?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára