19. januára 2014

Slávne fotografie: duchovia a prízraky, 1. časť

V histórii nadprirodzených javov sa okrem nespočetných príbehov a výpovedí svedkov často objavujú i rôzne dôkazy, ktoré tieto príbehy podporujú. Fotografií, ktoré zachytávajú paranormálne javy, je mnoho, no veľa z nich je falošných či upravených, čo často znižuje vierohodnosť týchto neznámych javov. Existujú však i také, ktoré sú stále považované za autentické a presviedčajú nás o tom, že "tam vonku" skutočne niečo je. Niečo, čo je stále za hranicami našej reality.






Hnedá pani z Raynham Hall

Obrázok ducha "hnedej pani" jednoznačne patrí medzi najznámejšie fotografie duchov v histórii. Duch je považovaný za Lady Dorothy Townshend, manželku Charlesa Townshenda, druhého vikomta Raynhamu. Od jej smrti roku 1726 jej ducha videli na zámku pri viacerých príležitostiach, pričom typickým znakom prízraku boli hnedé šaty a podivné svetlo, ktoré ducha obklopuje. Fotografia vznikla na zámku Raynham Hall v anglickom Norfolku roku 1936 a jej autormi boli dvaja fotografi, kapitán Hubert Provand a Indre Shira, ktorí mali za úlohu nafotiť zámok pre časopis "Country Life". Shira si pri bežnom fotografovaní odrazu všimol, že po schodisku sa pohybuje nejasná postava v akomsi závoji a chytro Provandovi prikázal spraviť fotku. Provand spočiatku nechápal, prečo je Shira zrazu taký vzrušený, keďže cez hľadáčik nevidel nič. Po vyvolaní však na fotke jasne vidieť svetielkujúcu postavu ženy, ktorá kráča dolu schodmi.




Freddy Jackson

Táto neobvyklá fotografia vznikla roku 1919 a spravil ju dôstojník britského Kráľovského letectva Sir Victor Goddard. Zobrazuje Goddardovo družstvo, ktoré vtedy slúžilo v prvej svetovej vojne. Na fotografii sa však medzi tvárami letcov objavuje jedna tajomná tvár naviac, ktorá patrí Freddymu Jacksonovi, mechanikovi, ktorého dva dni predtým pri nehode zabila vrtuľa lietadla. Jeho pohreb sa konal práve v deň, kedy Goddard spravil známu fotografiu. Jeho kolegovia Jacksonovu tvár na fotke ihneď spoznali, pričom vytušili, že Jackson sa s nimi chcel tiež sfotiť, neuvedomujúc si, že je už mŕtvy.



Prízrak na schodisku tulipánov

Kňaz menom Ralph Hardy z Britskej Kolumbie roku 1966 vyfotografoval elegantné schodisko tulipánov (Tulip Staircase) v námornom múzeu v anglickom Greenwichi. To však ešte netušil, že po vyvolaní sa na schodoch objaví tajomná postava v akomsi plášti a kapucni, ktorá sa oboma rukami drží zábradlia. Experti z firmy Kodak po prieskume originálneho negatívu potvrdili, že s obrázkom sa nijak nemanipulovalo. Povrávalo sa dokonca, že v dome Queen's House, kde fotografia vznikla, a na samotnom schodisku a v jeho okolí často počuť kroky a vidieť neznáme postavy.








Duch na zadnom sedadle

Roku 1959 sa pani Mabel Chinnery jedného dňa vybrala navštíviť hrob svojej matky. Zobrala si so sebou i fotoaparát, aby spravila niekoľko fotografií na cintoríne. Popri tom vyfotila aj svojho manžela, ktorý sedel v aute sám a čakal na ňu. Alebo si len myslel, že je v aute sám. Po vyvolaní sa totiž na zadnom sedadle objavila postava s okuliarmi, v ktorej pani Chinnery okamžite spoznala svoju matku. Odborník, ktorý fotografiu neskôr skúmal, sa vyjadril, že nejde o žiaden optický klam či dvojitú expozíciu a stál si za tým, že fotografia je autentická.


Zjavenie v kostole Newby Church

Táto udivujúca fotografia vznikla roku 1963 v kostole Newby Church v anglickom Yorkshire a jej autorom je duchovný Kenneth F. Lord. Od začiatku sa jednalo o kontroverznú fotku, pretože je proste príliš dobrá na to, aby bola skutočná. Pri oltári v kostole stojí vysoká polopriesvitná postava "mnícha" v rubáši a s akousi strašidelnou maskou na tvári, pričom to vyzerá, že sa díva priamo na fotografa – celkom akoby išlo o dvojitú expozíciu. I napriek tomu však mnohí experti, ktorí fotku skúmali, potvrdili, že nie je upravená. Lord tvrdil, že v čase fotografovania si nevšimol nič neobvyklé. Zvláštne tiež bolo, že v kostole nikdy nikto nezaznamenal nadprirodzenú aktivitu. Najšokujúcejšia je však výška prízračnej postavy – podľa odhadov meria až 2,7 metra.






PODVRH: Dievča v horiacej budove

19. novembra 1995 radnica v anglickom Shropshire vyhorela do základov. Jeden z miestnych, Tony O'Rahilly, popri tom horiacu budovu fotil z druhej strany ulice. Na jednej fotografii sa však objavuje malá polopriesvitná postava dievčaťa, ktoré stojí vo dverách blízko spaľujúceho ohňa. Nikto z prizerajúcich však dievča v tom čase nevidel. Sám O'Rahilly potom fotografiu odniesol odborníkom na preskúmanie, ktorí z akýchsi príčin nenašli známky dodatočnej úpravy a považovali ju za autentickú. Kedysi v roku 2010 však pozorný čitateľ miestnych novín menom Brian Lear záhadu rozlúštil, keď si na dobovej fotografii tej istej ulice, kde radnica stála, všimol dievča, ktoré až príliš nápadne pripomínalo ducha na fotografii Tonyho O'Rahillyho. Po dodatočnom prieskume sa nakoniec odhalilo, že sa jedná o podvrh. O'Rahilly však zomrel roku 2005, a tak sa k falzifikátu priznať nestihol.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára