20. januára 2015

Cannock Chase – najzáhadnejšie lesy Anglicka

Rozľahlá zalesnená oblasť v anglickom Staffordshire s názvom Cannock Chase je okrem prírodných krás už dlhé roky známa pre svoje rozmanité legendy, ktoré stále priťahujú mnoho amatérskych aj profesionálnych vyšetrovateľov a záhadológov. Počínajúc známejšími príbehmi o UFO, mimozemšťanoch či duchoch sa oblasťou šíria aj podivnejšie historky o vlkodlakoch, tvoroch podobných Bigfootovi či bizarnom "prasačom mužovi".

Havária UFO pri Penkridge
Roku 1964 sa oblasť Cannock Chase dostala do novín po tom, čo niektorí svedkovia tvrdili, že neďaleko mestečka Penkridge na pole spadlo UFO. Po havárii sa údajne našli aj tri malé mimozemské bytosti, avšak armáda a NATO sa celý prípad za každú cenu snažili utajiť. Miestny svedok menom Harold South tvrdil, že celú udalosť videl, keď šiel autom popri poli. Muž prisahal, že videl, ako vojaci nakladajú rozbitý stroj zakrytý nepremokavým plášťom na transportér. Podarilo sa mu údajne spraviť aj nejaké fotografie, ktoré však boli onedlho skonfiškované britským letectvom.

Verejnosť sa o detailoch prípadu dozvedela až v roku 1991, kedy prehovoril bývalý člen amerického letectva menom Leonard Stringfield. Ten tvrdil, že UFO bolo monitorované, ako sa nepravidelne pohybuje nad územím Európy. Prevažná časť UFO spadla do Cannock Chase, pričom menšia časť v chaotickom lete pokračovala a skončila niekde na území Nemecka. Nad Cannock Chase od tej doby miestni často pozorovali UFO – ide snáď o mimozemšťanov, ktorí sa svoj stratený stroj snažia vypátrať? Prípad ostal nevyriešený a dodnes je prezývaný ako "britský Roswell".

Veľké mačkovité šelmy
V lesoch boli mnohokrát spozorované veľké šelmy, pričom najznámejšie príbehy hovoria o panterovi z Cannock Chase. Svedkovia videli veľkú šelmu čiernej farby, ktorá sa zakrádala krajinou. Roku 2008 boli v lese nájdené zmrzačené zdochliny niekoľkých danielov, čo by sedelo na korisť veľkých mačiek. Istá žena vraj tiež na nemeckom cintoríne videla veľkú čiernu mačku, ktorá však náhle a za zvuku statickej elektriny odrazu zmizla, čo vedie k domnienkam, že tvor vôbec nebol z mäsa a kostí.

Anglický Bigfoot?
Niektorí ľudia tvrdili, že v lesoch Cannock Chase stretli veľkého tvora s červenými očami, ktorý značne pripomínal amerického Bigfoota. Istá legenda z roku 1879 hovorila o mužovi, ktorý šiel so svojím koňom neskoro večer po ceste, no keď sa dostal na most cez kanál, z poľa odrazu vyskočil veľký tmavý tvor a napadol jeho koňa. Muž chcel tvora zasiahnuť bičom, avšak bič cez tvora prešiel akoby to bol duch. Udalosť sa medzi miestnymi rozšírila a niektorí o tvorovi začali hovoriť ako o "opičom mužovi". Vo Februári 1995 zas žena menom Jackie Haughton takmer zrazila veľkého humanoidného tvora s červenými očami, keď šla autom po ceste Cannock-Rugeley Road. Lesy v oblasti Cannock Chase sú husté a tak by existencia britského Bigfoota podľa odborníkov nemusela byť vylúčená.

Pekelné psy
Legendy Cannock Chase pokračujú príbehom o "pekelnom psovi", ktorý dostal pomenovanie "prízračný pes z Breretonu". Jedná sa o veľkého čierneho psa so žiarivými očami a špicatými ušami, ktorého ľudia vídali, ako sa zakráda popri cestách vedúcich do Breretonu. Pozorovania boli časté najmä v 70. a 80. rokoch. Nigel Lea šiel autom roku 1972 odľahlou cestou cez lesy, keď si na ceste všimol svetelnú guľu. Keď spomalil a prišiel bližšie, zbadal "totálne najväčšieho psa, akého kedy videl". O mesiac na to vraj jeden jeho známy zomrel pri nehode, čo by mohlo mať spojitosť s prízrakom pekelného psa, ktorý vystupoval ako predzvesť blízkej smrti. Roku 1985 sa objavilo ďalšie svedectvo o démonickom psovi od pani Sylvie Everett. Žena cestovala spolu so svojím manželom jedného letného večera cez lesy, keď si všimla, ako sa po ceste pohybuje podivná hmlistá postava. Svedkovia si jav nevedeli vysvetliť, no pani Everett si stretnutie spojila s príbehmi o prízračnom psovi.

Historky o vlkodlakoch
Roku 2007 sa v miestnych novinách objavili správy o skupine vyšetrovateľov, ktorí sa do lesov vydali hľadať stopy skutočných vlkodlakov. Niektorí šokovaní svedkovia totiž tvrdili, že za denného svetla videli na nemeckom cintoríne medzi Staffordom a Cannockom "vlčieho tvora", ktorý stál na zadných nohách a po chvíli utiekol do lesa. Viacerí ďalší ľudia potom prišli s príbehmi o vlkovi, ktorý sa odrazu postavil na zadné nohy a začal utekať, čo viedlo k zvestiam o vlkodlakoch. Obyvateľom z okolia cintorína taktiež počas nasledujúcich rokov zmizlo viacero domácich zvierat, čo legendy len posilnilo.

Duchovia a prízračné postavy
Okrem podivných tvorov sa Cannock Chase pýši aj "klasickými" duchárskymi príbehmi, ktoré sa sústredia často na pevnosť starú cez 2000 rokov s názvom Castle Ring Fort. História tohto miesta zahŕňala aj rituály a obety a svedkovia často vravia o tmavých aj svetlých postavách, ktoré sa oblasťou pohybujú. Podivné zvuky ako napríklad údery kladiva, spev či starobylá hudba sú taktiež známym javom. Roku 2006 sa zas objavil neobvyklý príbeh o "pani z Chase". Istá žena menom Linda šla v noci autom domov, keď sa uprostred cesty pred ňou objavila postava ženy. Linda tvrdila, že žena mala sivú pokožku a bola nahá, no nevidela žiadne známky pohlavných orgánov. Záhadná žena sa na Lindu chvíľu pozerala veľkými hypnotickými očami, pričom svedkyňa bola v tom čase paralyzovaná a nemohla reagovať. Po niekoľkých minútach sa podivná žena otočila a odkráčala do lesa.

"Prasačí muž"
Jednou z najbizarnejších legiend je aj príbeh o "prasačom mužovi" – 2 metre vysokom humanoidnom tvorovi vo farmárskych šatách, ktorý má miesto tváre prasačí rypák a vydáva desivé kvičanie. Pozorovania sa údajne datujú od 40. rokov minulého storočia, no v tomto prípade historky vyznievajú prehnane a jedná sa skôr o moderný folklór.

V nedávnej dobe sa tiež v Cannock Chase objavili správy o čiernookých deťoch, čo znova popularitu a záhadnosť celej oblasti vynieslo na svetlo sveta. Fotografických či iných dôkazov o rôznych legendách je však žalostne málo, a tak sú mnohé príbehy terčom skeptikov. Niektoré príbehy sa však datujú aj viac ako 100 rokov dozadu, a tak sa asi nejedná len o turistický ťah. Jedným z možných vysvetlení, prečo sa na takom malom mieste sústredí toľko paranormálnej aktivity, by mohli byť akési "brány" do nevysvetliteľných dimenzií, kde sa hromadí neznáma energia, ktorú nedokážeme pochopiť. Jedna takáto brána by sa teda s veľkou pravdepodobnosťou mohla nachádzať aj v lesoch Cannock Chase.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára