4. februára 2015

Rodinná fotografia Cooperovcov

Niekedy v 50. rokoch minulého storočia rodina Cooperovcov odkúpila nový dom v Texase a nasťahovala sa doň. Hneď prvý večer sa otec rozhodol, že spraví rodinnú fotografiu matky a starej mamy s dvomi deťmi pózujúcimi pri stole a zdalo sa, že všetko je prirodzené. Po vyvolaní sa však na fotografii objavil desivý obraz a rodina ostala v šoku a bez vysvetlenia. Toľko hovorí príbeh, ktorý internetom koluje už zopár rokov. Je však pravdivý?

Na čiernobielej fotografii vľavo jasne vidieť telo muža, ktoré akoby padalo cez strechu smerom nadol alebo viselo zo stropu. Pri fotografovaní sa však vraj nič také nestalo a nikto si nič neobvyklé nevšimol, čo by dokazovalo, že na obrázku nie je vidieť žiadne sutiny, ktoré by istotne sprevádzali skutočné telo padajúce cez strop. Odkiaľ sa však telo neznámeho muža vzalo? Išlo snáď o predchádzajúceho majiteľa, ktorý už zomrel a chcel sa takýmto spôsobom posmrtne prejaviť na fotografii nových obyvateľov domu? To nevie nikto s istotou povedať. Tam sa totiž strašidelná historka končí a ďalšie detaily ohľadom fotografie nie sú nikde dostupné.

Na rad sa teda dostávajú špekulácie o autenticite fotky. Niektorí poukazovali na to, že fotografia je orezaná, čo by možno vysvetľovalo, prečo rodina nie je v strede a na boku ostal podozrivo prázdny priestor, do ktorého sa padajúce telo presne zmestilo. Voči tejto teórii však stojí jeden detail. Na fotografii je zreteľná "vinetácia" – ide o stmavenie obrazu a jasu v rohoch a na okrajoch fotografie v porovnaní s jej stredom. To by dokazovalo, že fotografia je vskutku pôvodná a neorezaná, avšak aj proti tejto teórii, ako voči celému príbehu, stojí argument, že vinetácia sa dá veľmi jednoducho dorobiť digitálne.

Jednou z úvah, ktoré sa na internete objavili, hovorila o tom, že telo na fotke predstavuje len akúsi bábku, ktorú fotograf držal blízko pred objektívom. To by bolo jednoducho realizovateľné, no prečo by to niekto robil, keď chcel spraviť klasickú rodinnú fotografiu? Ďalšou záhadou je, že telo na obrázku vrhá viditeľný tieň. Ak by naozaj šlo o bábku, blesk by ju značne ožiaril a pozadie by ostalo tmavé, čo túto teóriu dosť spochybňuje. Taktiež by to vylučovalo teóriu ducha, keďže je nepravdepodobné, že by prízrak vrhal tieň. Tým pádom by však muselo ísť o reálne fyzické telo, čo zas popiera všeobecný detail príbehu, ktorý vraví, že pri fotení si nikto nič nevšimol.

Faktov o pôvode tejto šokujúcej fotografie je teda príliš málo na to, aby sa tento "skutočný príbeh" od 50. rokov nerozniesol po celom Texase a Spojených štátoch všeobecne, čo vrhá na prípad veľmi skeptický tieň. Najznámejšie internetové informácie hovoria o tom, že príbeh sa objavil ešte len nedávno; uvádza sa, že niekedy v roku 2009, kedy ho zverejnil istý Sam Cowan pod názvom "Rodinné zhromaždenie" na istú stránku v sekcii "umenie". To by mohlo dokazovať, že ide o upravený obrázok, ktorý mal zámerne pôsobiť desivo. Aj to je však len teória. Pôvodný zdroj je neznámy, no vyzerá to, že fotografia, s telom či bez, vskutku vznikla niekedy v 50. rokoch; to by dokazovali účesy a oblečenie rodiny. Viacero ľudí však naznačovalo, že na obrázku je badať stopy po digitálnych úpravách, ktoré sú dnes bežnou vecou. V dnešnej dobe je vskutku takmer nemožné odlíšiť podvrh od skutočnosti, a tak ostáva fotografia Cooperových stále neobjasnená.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára