23. júna 2017

Straší na hrade Tantallon?

Hrad s názvom Tantallon Castle bol postavený v 14. storočí na pobreží Škótska a dodnes stojí pár kilometrov na východ od mesta North Berwick. Tak ako mnoho iných pevností, aj Tantallon medzi svojimi rozpadajúcimi sa múrmi prechováva mnoho histórie, ktorá mala často tragickú podobu. Aj to teda môže byť podklad k historkám a fotografickým dôkazom, že na hrade straší.

Hrad počas mnohých storočí zažil vládu niekoľkých rodov a ustál mnoho - vojny, obliehanie a samozrejme viacero úmrtí. Dnes predstavuje známu turistickú atrakciu a ohlasu sa mu dostalo aj vďaka niektorým fotografiám, ktoré zrejme zachytávajú obyvateľov z druhého sveta. Známa je fotografia z roku 2008 od istého turistu, ktorý si po návšteve miesta na jednej snímke všimol niečo nanajvýš neobvyklé. V jednom okne sa totiž v ruinách za železnou zábranou objavila postava, pričom výrazná bola najmä tvár. Postava však má oblečené dobové šaty, ktoré pripomínajú módu tudorovskej doby, a to najmä výrazným golierom, aký nosili šľachtici v 15. až 17. storočí. Turista pritom tvrdil, že pri fotografovaní nemal v zábere nikoho iného, a tak sa začalo špekulovať, že ide o autentickú fotografiu ducha z minulosti.

       

Krátko po zverejnení sa obrázok stal internetovou senzáciou a objavil sa aj v mnohých článkoch a novinách, pričom vyhral ocenenie "fotografia roka" medzi inými údajnými fotkami duchov. Bol dokonca aj podrobený analýze, avšak experti potvrdili, že obrázok nebol nijak upravený. Vylúčiť sa však nedá to, že ide o optickú ilúziu, alebo zámerný falzifikát s človekom v dobových šatách. Onedlho však na scénu prichádza druhá fotografia, ktorá bola dlho zabudnutá a ktorá dodáva celému príbehu viac dôveryhodnosti. Pani Lamb z Edinburghu totiž po zhliadnutí tejto fotky zverejnila svoju fotografiu, ktorú spravila na hrade Tantallon pred 32 rokmi. Na nej je vidieť jej zosnulého manžela s dvomi deťmi, avšak v okne za nimi sa znova jasne črtá neznáma postava v staromódnych šatách, ktorá tam nemá čo robiť. Mnohí ľudia veria, že ide o toho istého ducha, mnohí zas, že je to len niekto iný, koho turisti náhodne vyfotili v pozadí. Ako však vysvetliť neobvyklé šaty a číhajúci vzhľad postáv či jednej a tej istej postavy? Škótsko je krajina mnohých legiend a strašidelných miest a ruiny hradu Tantallon môžu veľmi reálne byť ďalším takýmto miestom.

     
                                                                                        Tradičný golier tudorovskej doby

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára