8. októbra 2018

Najstrašidelnejšia ulička Edinburghu

Nadšencom pre paranormálne javy je jasné, že hlavné mesto Škótska je vďaka svojmu historickému charakteru a bohatej histórii plné strašidelných miest a legiend. Okrem lokácií ako Greyfriar's Kirkyard či podzemných katakomb priamo pod ulicami mesta je tu však ulička, ktorá je nazývaná najdesivejšou, a tou je Mary King's Close.

V historickom centre Edinburghu sa snáď každý návštevník poprechádza po slávnej ulici Royal Mile, ktorá vedie od hradu až k palácu Holyroodhouse. Cestou je však možné naraziť na atrakciu, ktorá neustále priťahuje turistov svojou tajomnosťou. Jedná sa o uzavretú ulicu, originálne označenú ako "close", čo predstavovalo úzke uličky popri Royal Mile, ktoré väčšinou slúžili ako husto osídlené bydliská. Aj Mary King's Close bola ulicou, ktorú do výšok lemovali obytné domy. V 17. storočí bolo bežné, že bohatší obyvatelia bývali na horných poschodiach, odkiaľ mohli z okien vyhadzovať odpad a dokonca aj exkrementy; na smolu chudobnejších, ktorí žili nižšie. Alexander King túto ulicu pomenoval podľa svojej dcéry Mary, pričom tam sám vlastnil niekoľko nehnuteľností.

Spočiatku šlo o typickú rušnú ulicu, na ktorej predávalo svoj tovar mnoho obchodníkov. Nehygienické podmienky a chudoba však čoskoro túto oblasť zmenili na miesto skazy, keď v polovici 17. storočia vypukol mor. Rodiny, ktoré mali doma chorých, mali na dverách nakreslené jasné "X". Na prahoch im bolo nechávané jedlo, no bližší kontakt bol prísne zakázaný. Chorých mohli navštevovať len doktori v odstrašujúcich maskách podobných vtáčiemu zobáku, v ktorom boli väčšinou bylinky slúžiace ako prevencia proti vdýchnutiu zhubnej choroby. Niektorí boli premiestnení do nemocnice, iní však to šťastie nemali. Telá mŕtvych boli potom spálené a popol zmiešaný s hlinou a konskými vlasmi, z čoho sa následne konštruovali strechy niektorých domov.


Po mnohých rokoch vyčíňania čiernej smrti mesto nakoniec rozhodlo, že ulica bude na 100 rokov zapečatená. V tej dobe v Mary King's Close už nikto nebýval, avšak niektoré legendy hovoria, že mnohí chorí boli vo svojich domovoch doslova zamurovaní zaživa. Vďaka uzatvoreniu sa tak ulica zachovala vo svojej pôvodnej podobe dodnes a ide zrejme o najautentickejšiu historickú ulicu Edinburghu. Mary King's Close je dnes už atrakciou, pričom obsahuje aj umelé vyobrazenie života v minulosti v podobe mnohých figurín a rekvizít. Skúsení sprievodcovia poskytujú prehliadky s kompletným výkladom, vrátane príbehov o duchoch. A tých je v Mary King's Close údajne mnoho.

Najznámejším duchom je malá Annie, ktorá podľa príbehov hľadá svoju stratenú hračku. Návštevníci jej preto v jednej miestnosti často nechávajú hračky, aby ducha dievčaťa potešili. Istá žena z Japonska, ktorá v roku 1992 miestnosť navštívila, hneď pocítila hlad a nevoľnosť. Následne cítila, ako jej nohu objala nejaká malá postava. Niektoré historky hovoria, že Annie nechala jej rodina napospas osudu, keď dieťa ochorelo. Iné prípady zahŕňajú prízračné kroky, ktoré turistov nasledujú, či ducha ženy v sivých alebo čiernych šatách. Niektorí sa domnievajú, že ide o samotnú Mary King. Ďalší svedkovia zas videli robustné mužské postavy, ktorá sa však odrazu rozplynuli, keď sa k nim priblížili.

Zaujímavým faktom je, že niektoré strašidelné príbehy kolovali už v časoch, kedy bola ešte ulica plne funkčná. Z jedného konkrétneho komína údajne vychádzali podivné zvuky. Keď však ľudia natiahli ruku dovnútra, niektorí boli poškriabaní. Známe sú taktiež staré zvesti o "prízračných končatinách", ktoré sa začali objavovať niekedy v časoch moru. Svedkovia vraj niekedy zbadali ruku alebo nohu bez tela, ktorá však nakoniec nepatrila nikomu živému. Od masívneho prísunu turistov sa už v Mary King's Close podarilo niektorým ľuďom spraviť pôsobivé fotografie, ktoré môžu dokazovať tieto desivé príbehy.

V roku 2008 manažér Stephen Spencer kontroloval fotografie infračervenej kamery, ktorou jedného večera uličku fotil. Na jednom obrázku (dolu) sa však objavila jasná silueta postavy, pričom Spencer bol vtedy v Mary King's Close úplne sám. Mnohí vyšetrovatelia túto fotografiu skúmali a vyjadrili sa, že je veľmi presvedčivá. Zaujímavé je tiež to, že viacerí turisti podobnú postavu v uličke videli už predtým. Niektorí si myslia, že ide o remeselníka Adrewa Chesneyho, ktorý tam kedysi vyrábal píly. Chesney bol vraj posledným oficiálnym obyvateľom Mary King's Close a jeho dielňa je vysvietená ako atrakcia v uličke. Pre vstup do najstrašidelnejšej uličky Edinburghu je však dobré si vopred rezervovať lístky.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára