8. apríla 2022

Strašidelná Británia: Manifestácie daných miest, 2. časť

Spojené kráľovstvo a britské ostrovy majú dlhú históriu plnú známych osobností, významných udalostí a samozrejme aj folklóru a legiend. V článkoch zameraných výhradne na tieto kraje sa v skratke pozrieme na mnoho miestnych historiek a netypických hlásení, pri ktorých sa ľudia ocitli tvárou v tvár prízrakom, neznámym tvorom, nepozemským úkazom a celkovo čomukoľvek, čo si nevedeli logicky vysvetliť.

 V tejto časti bude pozornosť zameraná na rôzne prejavy paranormálnych síl, ktoré však často vybočujú spomedzi „typických“ duchárskych historiek. Tieto zdokumentované udalosti sa väčšinou viažu k jednému konkrétnemu miestu, kde sa svedkovia dostali do situácií, ktoré sa zdali byť nemožné. Čo všetko z týchto hlásení je skôr iba miestnou legendou, a čo sa reálne mohlo prihodiť, je na zváženie každého z nás.

Bojové výkriky

Lokácia: Longden (Shropshire), polia v okolí, Anglicko

Čas/dátum: 11. október 2010

Istá žena sa okolo štvrtej nadránom prebudila na to, že zvonka počuje výkriky a zvolania veľkej skupiny mužov. Zobudila teda svojho manžela, ktorý hlasy tiež počul. Psy v tom čase boli taktiež rozrušené a začali štekať, avšak v tom čase sa vonku nenachádzali žiadne väčšie skupiny ľudí.

_____________________________________________

Armády na oblohe

Lokácia: Malton (Yorkshire), Anglicko

Čas/dátum: ?

V Maltone a okolí je známa miestna legenda o dvoch armádach, ktoré sa objavili na oblohe počas silnej búrky a bojovali strelnými zbraňami. Armáda na severe pritom zmizla skôr, avšak až po tom, čo búrka spôsobila značné škody a spôsobila smrť mnohých hospodárskych zvierat.

_____________________________________________

Démonický dub

Lokácia: Nannau (Gwynedd), Ceubren yr Elbyl, Wales

Čas/dátum: do roku 1813

Pri sídle Nannau kedysi stál dub, v ktorom sa našlo telo. Miestni potom strom považovali za strašidelný a neodvažovali sa okolo neho prejsť po zotmení. Strom po rokoch údajne prehnil a spadol, avšak historky hovoria, že raz za čas sa znova na svojom pôvodnom mieste objaví.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Šibenica

Lokácia: Newbridge (Isle of Wight), križovatka Dodpits Cross

Čas/dátum: október 1928

Mladé dievča, ktoré šlo popri križovatke, odrazu zbadalo šibenicu, na ktorej viselo telo bradatého muža. Dievčina sa teda vydesila a začala utekať, no keď sa ešte raz otočila, šibenica bola odrazu preč a na jej mieste znova stála obyčajná značka. Je známe, že šibenice sa v minulosti stavali dosť často na križovatkách, kde boli zločinci popravovaní.

_____________________________________________

Chata s rybníkom

Lokácia: Newport (Isle of Wight), Sandy Lane

Čas/dátum: 1951 / 1952

Istý chlapec, ktorý sa jedného dňa bicykloval a prechádzal cestou Sandy Lane, zbadal malebný farmársky domček s rybníkom pred ním. O pár rokov na to, keď už bol dospelý, sa chatu snažil znova nájsť, avšak tentokrát nenašiel žiaden dôkaz o tom, že by tam stavba ani rybník vôbec niekedy boli.

_____________________________________________

Korunovaný muž

Lokácia: Otley (Yorkshire), Old Chevin Road, Anglicko

Čas/dátum: kedysi v roku 2005, okolo 11 večer

Nemenovaný svedok, ktorý sa večer vracal do kempu, si cestou všimol muža s korunou na hlave, ktorý tancoval a poskakoval ako „dedinský blázon“. Tento zvláštny muž sa potom pred svedka postavil a zadíval sa mu do očí. Keď ho svedok chcel odstrčiť, jeho ruky prešli priamo cez postavu. Predtým, než sa dal na útek, ešte zbadal viacero ďalších postáv vo viktoriánskom oblečení. Svedok bol potom z tohto zážitku ešte dlhšiu dobu rozrušený.

_____________________________________________

Kriketový pavilón

Lokácia: East Barnet (Londýn), Oak Hill Park, Anglicko

Čas/dátum: 1986/87

Muž, ktorý jedného zimného večera venčil svojho psa v parku Oak Hill Park, si neďaleko všimol jasne osvetlený pavilón s kriketovým ihriskom. Spočiatku to teda nepovažoval za nič neobvyklé, aj keď túto budovu nikdy predtým nevidel. Pri ďalšej prechádzke, kedy šiel tou istou trasou, však už pavilón na danom mieste nebol. Susedia, ktorým o tom neskôr povedal, mu zhodne potvrdili, že v parku nikdy taká budova nestála.

_____________________________________________

Krvavé bojisko

Lokácia: Pitlochry (Perth and Kinross), Pass of Killiecrankie, Škótsko

Čas/dátum: 27. júl (opakovane)

V rokline menom Pass of Killiecrankie sa kedysi odohrala krvavá bitka medzi anglickými vojskami a Jakobínmi, čo sa vraj prejavuje tým, že na výročie udalosti sa zem sfarbí do červena. Objavujú sa tam tiež prízračné postavy ako anglických, tak aj škótskych bojovníkov, či už pri boji, alebo v podobe mŕtvych ležiacich na zemi. K tomu navyše bola v oblasti neskôr zavraždená žena, a jej hlava sa taktiež vraj niekedy vznáša vzduchom. Nakoniec na mieste ešte straší aj vysoký biely duch, ktorý sa snaží dotknúť okoloidúcich. Podľa legiend každý, koho sa prízrak dotkne, do roka zomrie.


 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Lampy v kostole

Lokácia: Poole (Dorset), United Reformed Church, Anglicko

Čas/dátum: ?

Vraví sa, že v miestnom kostole v Poole je raz za čas vidieť historické lampy a lavice, ktoré však boli z kostola už dávno odstránené.

_____________________________________________

Operácia Overlord

Lokácia: Portland (Dorset), verejné záhrady, Anglicko

Čas/dátum: máj 1976

Pán Murphy jedného májového rána venčil svojho psa v záhradách, keď ho odrazu obklopili tanky, džípy a americkí vojaci. O malú chvíľu však bola celá scéna na počudovanie svedka preč. Pán Murphy teda uvažoval, že vtedy zrejme videl vojnovú scénu, ktorá pripomínala známu operáciu Overlord.

_____________________________________________

Georgiánsky dom v hmle

Lokácia: Rougham (Suffolk), Anglicko

Čas/dátum: ?

„V časoch pred automobilmi“ sa vraj v Roughame objavil malebný dom s krásnymi záhradami. Svedok, ktorý tento dom zbadal, sa teda vybral k miestu, že si ho obzrie zblízka. Celá scéna však náhle zmizla v oblaku hmly a miesto domu a záhrad na mieste ostalo len pusté pole.


 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Kaviareň

Lokácia: Royal Tunbridge Wells (Kent), Calverley Road, Anglicko

Čas/dátum: 18. júna 1968

Istá žena, ktorá práve nakupovala v supermarkete, si cez presklené dvere oproti cez ulicu všimla staromódnu kaviareň, do ktorej vchádzali elegantne oblečení ľudia. Neskôr sa teda spolu s manželom na miesto vrátila, no kaviareň zrazu nemohla nájsť. Po prieskume sa zistilo, že na mieste naozaj kedysi dávno stál bar.

_____________________________________________

Mnísi a kňazi

Lokácia: Scattery Island (Inis Cathaig), Írsko

Čas/dátum: 19. storočie

Jedného dňa sa miestny rybár dostal do problémov, kedy sa odrazu prihnala búrka. Bol preto nútený ostať na ostrove Scattery Island, kde si našiel úkryt v rozpadnutom kostole. V budove však na jeho prekvapenie stretol mnohých mníchov a kňazov. Keď však zažmurkal, všetky postavy boli zrazu preč a kostol bol znova v schátranom stave.

_____________________________________________

John Spencer

Lokácia: Scrooby (Nottinghamshire), Anglicko

Čas/dátum: 1952

Muž vracajúci sa domov popri dedinke Scrooby zbadal postavu, ktorá vošla do menšej chatky. Zvnútra sa potom ozvali výkriky a z chatky vybehli dve postavy, pričom jedna mala krvavú hlavu. Svedok spankáril a utiekol, keďže si myslel, že bol svedkom násilného napadnutia. Keď sa mu však v tme nedarilo nájsť cestu domov, omylom sa dostal na rovnaké miesto, až na to, že chatka tam už nestála. Zdalo sa teda, že muž bol svedkom historickej udalosti, kedy istý John Spencer v roku 1779 zavraždil manželský pár. Na mieste sa vraj objavovala postava, ktorá mohla byť obeťou, alebo Spencerom samotným.


 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Zvuky kopýt na štrku

Lokácia: Shoeburyness (Essex), okolité cesty, Anglicko

Čas/dátum: 50-te roky minulého storočia

Počas cesty domov pri meste Shoeburyness istá žena začula zvuky unavených koní a štrku, po ktorom kone kráčali. Po zvieratách ani podobnej aktivite však nebolo ani stopy. Neskôr sa zistilo, že na danom mieste kedysi dávnejšie stála tehelňa, kde boli na prácu využívané kone.

_____________________________________________

Pochodujúca armáda

Lokácia: Souter Fell (Cumbria), Anglicko

Čas/dátum: 23. júna 1774

Niekoľko desiatok svedkov zbadalo veľkú skupinu vojakov, ako na koňoch schádzajú dolu kopcom. V tej dobe však v oblasti neboli žiadni vojaci. Prízračnú armádu vraj miestni videli už predtým, a to stále v rovnaký deň.

_____________________________________________

Kaplnka

Lokácia: St Andrews (Fife), Škótsko

Čas/dátum: na začiatku 20. sotočia

Podľa jedného pochybného zdroja šiel muž menom Allan po ulici, ktorú dobre poznal, avšak za rohom ho čakala veľká kaplnka, ktorá tam nemala čo robiť. Keď muž vošiel dnu, zbadal scénu, pri ktorej bol nejaký mních sťatý mečom. Následne sa však svedok ocitol na neďalekom múriku, pričom pri nohách mu ležala lebka. Tá potom vraj zaškrípala zubami a odletela na oblohu.

_____________________________________________

Zvláštny jav v kostole

Lokácia: Stanningfield (Suffolk), Anglicko

Čas/dátum: 1933

Svedok, ktorý jedného dňa šiel okolo miestneho kostola, si všimol, že dvere sú pootvorené, a tak vošiel dnu. Tam našiel oltár ozdobený kvetmi a zjavne pripravený na rímskokatolickú omšu. Problém bol však ten, že kostol slúžil na anglikánske obrady.


 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Les na oblohe

Lokácia: Stockton on the Forest (Yorkshire), Anglicko

Čas/dátum: 13. januára 1792

Mnoho ľudí toho dňa zbadalo zjavenie lesa na oblohe, v ktorom sa taktiež pohybovali vojaci v čiernych a bielych uniformách. Zdalo sa však, že nejde o žiaden boj, a že vojaci v bielom sú spojencami ostatných vojakov.

_____________________________________________

Slamená chalupa

Lokácia: Swindon (Wiltshire), Ermine Street, Anglicko

Čas/dátum: 30-te roky minulého storočia

Mladá žena, ktorá sa bicyklovala, bola kvôli dažďu nútená skryť sa v chalupe so slamenou strechou na ulici Ermine Street. Tam ju uvítal muž s bielou bradou, s ktorým sa ohriala pri krbe. Pri neskoršej návšteve miesta však zistila, že chalupa je už dávno opustená a zarastená burinou.

_____________________________________________

Gotický dom

Lokácia: Tendring (Essex), Anglicko

Čas/dátum: 1974, okolo 7 večer

Dvaja cyklisti prechádzajúci dedinou Tendring zbadali veľký gotický dom, pričom obaja vedeli, že na danom mieste má stáť menší bungalov. Keď sa neskôr na tento dom pýtali miestnych, tí im tvrdili, že podobný dom na tomto mieste nikdy ani nestál.

_____________________________________________

Svadobná oslava

Lokácia: Thirlmere (Cumbria), Armboth Hall a Thirlmere Lake, Anglicko

Čas/dátum: 31. október (opakovane)

Po tom, čo bola v sídle Armboth Hall zavraždená nevesta, ostala stavba chátrať. Viacerí ľudia však neskôr tvrdili, že za oknami domu videli pohyblivý plameň sviečky, či dokonca celú svadobnú oslavu. Dnes je už sídlo pod vodou jazera Thirlmere Lake, ktoré vzniklo zatopením údolia, a aj k nemu sa viaže jedna legenda. Vraví sa, že pri niektorých príležitostiach cez jazero pláva prízračný pes.


 

 

 

 

 

 

_____________________________________________

Premenlivé pobrežie

Lokácia: Torbay (Devon), pobrežie pri Churston Ferrers, Anglicko

Čas/dátum: 1938

Svedkovia tvrdia, že krajina na pobreží pri oblasti Churston Ferrers sa niekedy dramaticky zmení. Jeden človek kvôli tomu už skoro spadol z útesu, pretože si pomýlil túto ilúziu so skutočným terénom. Mnohí to však skôr pripisujú len atmosférickým podmienkam, ktoré spôsobia túto fatamorgánu.

_____________________________________________

Temné lesy

Lokácia: Tuamgraney (grófstvo Clare), Írsko

Čas/dátum: 31. október (opakovane)

Lesná oblasť pri dedine Tuamgraney je známa pre podivné javy, ktoré sa zvlášť aktívne prejavujú v čase Halloweenu. Vtedy sa vraj lesík mení na hustý temný porast, v ktorom sa pohybujú rôzne démonické bytosti vrátane psov a baranov s ohnivými červenými očami.

_____________________________________________

Poprava

Lokácia: W2 (Londýn), oblasť pri Marble Arch, Anglicko

Čas/dátum: 1979

Jeden svedok žijúci v oblasti Marble Arch na kraji Londýna opisoval, ako z okna pozoroval scénu popravy z 18. storočia. Na mieste bolo prítomných niekoľko desiatok ľudí v dobových šatách. Neďaleká cesta Bayswater Road je tiež známa pre výskyt tienistých postáv, ktoré však zmiznú v momente, keď ich niekto zazrie.

_____________________________________________

Veľká bitka

Lokácia: Wareham (Dorset), kopce pri sídle Creech Grange

Čas/dátum: december 1678

Okolo sto svedkov pozorovalo v zime 1678 bitku, ktorá sa zjavila na kopcoch za mestom Wareham. Bolo vraj vidieť tisíce bojujúcich mužov a v celom okolí bolo počuť zvuky prízračnej bitky.


 

 

 

 

 

 


_____________________________________________

Vatry na kopci

Lokácia: Warminster (Wiltshire), kopec Cley Hill, Anglicko

Čas/dátum: 31. október a 2. november (opakovane)

Už viacero svedkov zhodne tvrdilo, že v dané dni videlo na kopci pri Warminsteri jasné vatry, okolo ktorých tancovali postavy a spievali v neznámom jazyku. Keď sa však ktokoľvek chcel priblížiť, celá scéna zrazu zmizla a na miestach nikdy nebolo ani stopy po ohni. Legenda hovorí, že za tým stojí samotný diabol, ktorý kopec vytvoril.

_____________________________________________

Mnísi na poli

Lokácia: Winchcombe (Gloucestershire), mohyla Belas Knap, Anglicko

Čas/dátum: ?

Istá žena, ktorá navštívila mohylu menom Belas Knap na kopci nad Winchcombe, zbadala, ako sa k nej cez pole blíži zástup mníchov. Na pár minút teda odišla, no keď sa vrátila, samotné pole už vyzeralo inak. Tráva bola nízka, niektoré stromy zmizli a mnísi boli taktiež preč. Oblasť okolo mohyly miestni považujú za „podivnú“. Taktiež cesta, ktorá vedie popri mohyle, je miestom výskytu modrej postavy, ktorá desí vodičov tým, že im často vojde priamo do cesty.


 

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára