27. januára 2013

Chupacabra

Chupacabra, alebo v origináli El Chupacabra (špan. chupa – sať, cicať, a cabra – koza, doslova "vyciciavač kôz"), je legendárny kryptid, podľa povestí žijúci v rôznych častiach Ameriky. Jeho výskyt je spájaný s nie tak dávnymi pozorovaniami na ostrove Portoriko a taktiež v Mexiku a Spojených Štátoch. Jeho meno pochádza zo zvyku tvora napádať a piť krv hospodárskych zvierat, zvlášť kôz.Pozorovania svedkov sa datujú od roku 1995, kedy tvora videli v Portoriku, a odvtedy sa správy o ňom objavujú v tak vzdialených štátoch ako sú Maine, Chile, či dokonca mimo Ameriky v krajinách ako Rusko či Filipíny.



Hlásenia o výskyte Chupacabry sú stále prehliadané z hľadiska nepodložených tvrdení a nedostatku dôkazov, pričom väčšina prípadov z Mexika a juhu Spojených Štátov bola uzavretá s tým, že išlo iba o obyčajnú psovitú šelmu nakazenú svrabom, ktorý spôsobuje svrbenie a vypadávanie chlpov. Biológovia považujú Chupacabru iba za súčasnú legendu.

Popis
Najbežnejšie svedkovia tohto tvora opisujú ako plazovi podobné zviera s holou alebo šupinatou sivozelenou kožou a ostrými ostňami, ktoré sa mu tiahnu pozdĺž chrbtice. Tvor je údajne vysoký 1 až 1,2 metra a chodí, či niekedy skáče na zadných nohách ako kengura. Minimálne v jednom prípade bolo nahlásené, že tvor vedel skákať do vzdialenosti až 6 metrov. Hlava je podobná psovi či akejsi mačkovitej šelme, pričom ústa sú vyzbrojené ostrými tesákmi a rozkoleným jazykom pripomínajúcim hadí jazyk. Tvor vraj pri sebaobrane vydáva syčanie a škreky a je cítiť po síre. Mnohí svedkovia hlásia veľké červené, priam až svetielkujúce oči.

Na druhej strane ľudia Chupacabru popisujú ako zvláštne plemeno divého psa. Vraj vyzerá ako plaz podobný psovi, bez srsti, s výraznými chrbticovými stavcami, vypúlenými očami a tesákmi. Na rozdiel od bežných predátorov, Chupacabra svoju korisť zbavuje takmer všetkej krvi (niekedy i vnútorných orgánov) zvyčajne cez jeden otvor alebo až tri otvory v tvare obráteného trojuholníka.

Pozorovania a útoky
Spisovateľ a výskumník Benjamin Radford delí hlásenia o tomto tvorovi do dvoch kategórií:

hlásenia z Portorika a Latinskej Ameriky, kde boli zvieratá napádané a zbavené krvi

hlásenia zo Spojených Štátov, kde tvor pripomína viac psa alebo kojota nakazeného svrabom, ktorého ľudia označujú ako "Chupacabra" vďaka jeho vzhľadu

Prvé útoky sa odohrali v marci roku 1995 na ostrove Portoriko. Bolo nájdených 8 mŕtvych oviec, pričom každá z nich mala v hrudníku tri otvory a všetky boli kompletne zbavené krvi. O pár mesiacov neskôr, v auguste, svedkyňa Madelyne Tolentino videla tvora v meste Canóvanas, kde bolo zabitých približne 150 farmárskych zvierat i domácich miláčikov. Roku 1975 bol podobný prípad hlásený z mesta Moca, kde zabitia pričítali vampírovi, tzv. El Vampiro de Moca. Pôvodne bol podozrievaný satanský kult, neskôr sa však útoky množili a viac a viac zvierat bolo nájdených v podobnom stave.

V máji roku 1996 bola dedina Calderon v sevenom Mexiku terorizovaná tvorom pripomínajúcim netopiera, ktorý sa živil krvou kôz. Farmári dokonca utvorili ozbrojené oddiely, aby zviera vystopovali a zastavili, no bez úspechu. Neskôr prichádzali hlásenia z celého Mexika, kde boli pravidelne nachádzané mŕtve ovce, kozy či kravy.

V americkom texase zas omnoho neskôr, roku 2004, zabil majiteľ ranča bezsrstého psa, ktorý dlhšie napádal jeho dobytok. Testy DNA neskôr ukázali, že sa jedná o kojota nakazeného zhubným svrabom. Takýchto prípadov sa hlavne v USA odohralo mnoho a dodnes sú stále hlásené pozorovania o bezsrstých psovitých šelmách, ktoré sa často zamieňajú za Chupacabru.

Teórie o pôvode tvora
Hoci podľa popisu svedkov je veľmi obtiažne tvora zaradiť k známym predátorom, niektoré autority sa odvážia tvrdiť, že Chupacabra môže v skutočnosti byť obrovský netopier živiaci sa krvou. Druhy takýchto netopierov žijú prevažne v teplom podnebí Latinskej Ameriky, kde sa odohralo najviac útokov. Napriek tomu táto teória nezodpovedá nahláseným útokom, keďže tieto druhy netopierov zvieratá priamo nezabíjajú, iba pomaly vycicajú malé množstvo krvi z malej rany, ktorú si zviera väčšinou ani nevšimne.

Iné teórie vravia, že Chupacabra je v skutočnosti mimozemského pôvodu, či dokonca že je to démon, žijúci dinosaurus alebo výsledok nepodareného genetického experimentu. Aj keď sú tieto teórie trocha prehnané, musíme zohľadniť, že tvor ktorého popisujú je minimálne tak bizarný ako špekulácie o jeho pôvode.




Video zobrazujúce údajného tvora

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára