28. januára 2013

Psychiatrická liečebňa Byberry

Liečebňa pre duševne chorých Byberry, nachádzajúca sa v americkej Pennsylvánii, bola postavená roku 1906 a otvorená roku 1907. Na začiatku to bola len pracovná farma pre mentálne zaostalých ľudí, a až medzi rokmi 1910 a 1920 sa postavil väčší ústav. S popularitou liečebne rástol aj počet pacientov i chýry o zneužívaní a zlom zachádzaní s nimi. Nedostatok financií rýchlo spôsobil rozklad ústavu a opatrovatelia si nemohli dovoliť ani len obliecť mnoho pacientov. Ľudia žili v biednych podmienkach, často hladujúci alebo spiaci na chodbách medzi vlastnými exkrementmi. Mnohí sa len chúlili bez dozoru v malých miestnostiach, bez akéhokoľvek kontaktu s ostatnými.


S metódami ako čalúnené cely, samotky, elektrošoková terapia, či bitky od bezohľadných dozorcov a pacientov ústav Byberry dostal rýchlo prezývku "skutočný dom hrôzy". Jeden pacient vraj zabil a rozštvrtil inú pacientku a jej pozostatky boli nájdené po celom pozemku. Jednu ženu našli, ako sa hrá so zubami obete. Vraha sa však chytiť nepodarilo. Roku 1990 sa konečne štát po obhliadke budovy rozhodol liečebňu uzavrieť, no jeho temná minulosť zjavne ostala za jeho múrmi dlho potom. Ústav bol nakoniec roku 2006 zbúraný.

Strašenie
O ústave koluje množstvo desivých príbehov. Po jeho uzavretí sa budova stala magnetom pre rôznych nevítaných návštevníkov, zahŕňajúc bezdomovcov, satanistov, vandalov, zlodejov, gangy a pravdepodobne aj pre pôvodných pacientov, keďže po uzavretí budovy boli zdravší pacienti vyhodení na ulicu. Katakomby pod ústavom dali tiež zrod mnohým strašidelným historkám. Jedna miestna legenda hovorí o násilníckom pacientovi, ktorý vraj stále číha v tuneloch pod budovou, s nožom v ruke, striehnuci na svoju obeť. Vraví sa tiež, že satanistický kult si spustnutú budovu zvolil za svoje útočisko, a keďže tu praktikoval svoje temné rituály, vypustil vraj do budovy rôzne pekelné sily. Svedkovia opisovali hrozivé vrčanie či škrabanie a údery na telo.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára