11. februára 2013

Pohyblivé skaly v Údolí Smrti

Jednou z najzaujímavejších a najpodivnejších záhad kalifornského Údolia Smrti sú bezpochyby pohybujúce sa skaly, nachádzajúce sa na ploche vyschnutého jazera Racetrack Playa. Tieto balvany sú už od štyridsiatych rokov 20. storočia bežne nachádzané s výraznou stopou po pohybe, ktorá sa za nimi tiahne na desiatky metrov.


Niektoré z nich vážia aj stovky kíl a hlavnou otázkou teda je: ako sa kamene pohybujú a zanechávajú za sebou brázdy v povrchu popraskanej zeme? Na to sa zatiaľ definitívne neprišlo, no viacerí výskumníci prichádzajú s rôznymi alternatívnymi vysvetleniami. Jednou zo zvláštností je aj to, že kamene ešte nikto nevidel pri pohybe.

Racetrack Playa je vyschnuté jazero, ktoré je takmer dokonale rovné a väčšinu roka suché. Je dlhé približne 4 kilometre a široké asi 2 kilometre. Jeho povrch je pokrytý prasklinami v suchom naplavenom bahne a íle. Klíma v tejto oblasti je arídna a za rok naprší len niekoľko centimetrov zrážok, no tie potom z okolitých kopcov stečú a plocha sa zmení na plytké jazero.

Teórie o pohybe kameňov
Jedným z najpopulárnejších vysvetlení je, že kameňmi pohybuje silný vietor. Brázdy väčšinou smerujú z juhozápadu na severovýchod, čo zodpovedá smeru vetra, a tak sa predpokladá, že práve to je dôkaz, že vietor zohráva v presúvaní významnú úlohu. Keď silný vietor skalu uvedie do pohybu, stačí vraj potom aj slabý vietor, aby skalu v kĺzavom pohybe na povrchu šmykľavého bahna udržal. Zatáčky a odchýlky v pohybe sú vysvetľované odklonom vetra.

Niektorí tvrdili, že na povrchu Racetrack Playa videli aj tenkú ľadovú pokrývku. Voda vraj niekedy v noci zamrzne a vietor sa potom ľahko o pohyb skál postará. Samotné skaly údajne pokryje tenká zamrznutá vrstva a pri minimálnom trení sa kamene pohnú. Podľa výskumníkov by však ľad na povrchu zanechal výrazné stopy, no tie sa nikdy nenašli. Boli vyslovené aj teórie o zemetraseniach, zvieratách, ktoré kameňmi hýbu, či narušenej gravitácii, no tieto odhady boli rýchlo vyvrátené.




 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára