10. februára 2013

Robert James Lees

Robert James Lees (1849 – 1931) bol britský špiritualista, médium, prorok a liečiteľ. Preslávil sa hlavne v neskorej viktoriánskej dobe tvrdeniami, že svojimi duševnými schopnosťami odhalil identitu záhadného sériového vraha Jacka Rozparovača.



Lees sa do kontaktu s nadprirodzenými a špiritistickými javmi dostal už ako dieťa. Keď sa ako malý chlapec bál, vraj ho navštevovala pre iných neviditeľná postava, ktorá vyzerala ako Škót s kiltom. Tento neviditeľný muž ho utešoval a spieval mu, pokým nezaspal. Lees neskôr napísal viacero špiritistických kníh i napriek tomu, že v tejto oblasti bol vzdelaný slabo. Tvrdil, že informácie dostával od priateľov z druhého sveta, čím pre nich fungoval ako zapisovateľ.

Prípad Jack Rozparovač
V čase vrážd pripisovaných Jackovi Rozparovačovi žil Lees v Londýne. V jeho denníku z 2. októbra roku 1888 sa našli poznámky o tom, že osobne navštívil veliteľstvo londýnskej mestskej polície aj samotného Scotland Yardu, a ponúkol im svojimi schopnosťami pomoc. Všetci ho však odbili s tým, že je to blázon.

Neskôr sa v jednom článku novín Chicago Times písalo o tom, že Lees mal po dlhú dobu vidiny o tom, ako sa vraždy stanú. Každá s týchto vízií sa nakoniec stala. Kvôli týmto javom musel vyhľadať odbornú pomoc a odísť do zahraničia, kde vidiny prestali. Keď sa vrátil do Londýna, jedného dňa šiel s manželkou v autobuse, keď na zastávke v Notting Hill pristúpil neznámy muž. Lees pocítil akýsi vnem a obrátil na svoju ženu a povedal jej, že je to Jack Rozparovač. Aj keď ho žena vysmiala, Lees na zastávke Marble Arch vystúpil a muža začal prenasledovať. Cestou narazil na policajta, ktorému sa o svojich pocitoch tiež zdôveril, no ten ho taktiež iba vysmial. Prenasledovaný muž nakoniec zrejme vycítil podozrenie a tak ušiel na taxíku.

Po ďalších vraždách sa Leesovi nakoniec podarilo políciu o svojich schopnostiach presvedčiť a doviedol ju do elegantného domu, ktorý bol domovom známeho lekára, ktorý sa staral o členov kráľovskej rodiny. Lekár bol nakoniec umiestnený do psychiatrického ústavu pod menom Thomas Mason a číslom 124. Podľa článku však tento príbeh novinárom vyrozprával londýnsky doktor Benjamin Howard pod vplyvom alkoholu, a tak sa o jeho vierohodnosti dosť pochybuje. Lees však tento príbeh nikdy nezamietol ako nepravdivý alebo nepresný.

Roku 1931, po Leesovej smrti, dvoje anglické noviny – Daily Express a The People – znova spísali príbeh o odhalení Rozparovača. Leesova dcéra Eva Lees a jeho syn Claude Lees však tieto články nepodporili a nechceli sa k nim vyjadriť. Po určitom nátlaku Eva priznala, že jej otec "hral v prípade istú rolu", no ona sama o identite vraha nemala potuchy.

Prípad bol i neskôr viackrát otvorený, no vďaka nedostatku dôkazov sa nikdy nepodarilo preukázať, že Lees Rozparovača skutočne odhalil. Podľa teórií Stephena Knighta, ktorý sa k príbehu vyjadril najpodrobnejšie, sa roku 2002 natočil film From Hell, ktorý sa zakladá na opisovaných udalostiach.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára